Pretraga

[Najteži kolegiji u Hrvatskoj] Studentima Prava ipak nije najteže Rimsko, nego Međunarodno pravo: Rješavala ga je i ekipa s Potjere

A- A+

Porazgovarali smo s nekoliko studenata Prava i otkrili da onima koji doguraju do kraja fakulteta ipak nije najteže Rimsko pravo kojim se brucoše često plaši. Najteži kolegij im je Međunarodno pravo koji slušaju na trećoj godini, a zanimljivo je i da je postojao Facebook događaj “Ekipa Potjere polaže Međunarodno pravo” kojim se htjelo ukazati na težinu tog kolegija.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Međunarodno pravo kolegij je koji studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu polažu na trećoj godini studija. U razgovoru s nekoliko studenata tog fakulteta saznali smo da upravo taj kolegij smatraju najtežim. Trojicu sugovornika pitali smo zašto im je Međunarodno pravo baš tako teško te smo ih zamolili za savjete budućim studentima.

Izdvojeni članak
pmf_Klindic_Ivan.jpg

[Najteži kolegiji u Hrvatskoj] Studenti PMF-a muku muče s Kvantnom kemijom: Pročitajte zašto je toliko teška

Masa gradiva koje se na usmenom detaljno ispituje 45 minuta

Literatura je ogromna, pa time i samo gradivo koje se polaže, slažu se sva tri naša sugovornika.

– Imaš tri knjige nabacane podacima, pa se izgubila i glava i rep, a uči se hrpa činjenica koje nisu toliko povezane u sustav, kaže prvi sugovornik.

– Uči se hrpa dokumenata i kratko objašnjenje o njima, prođe se sve pomalo, a ništa na kraju ne naučiš kako spada, objašnjava drugi.

Da je samo gradivo opširno, ovaj kolegij možda i ne bi bio toliko naporan budućim pravnicima, međutim, prilikom polaganja ispita postoji samo usmeni ispit na kojem profesori traže izrazitu točnost i preciznost, a apsolutno bilo što može se pojaviti kao pitanje. Svi sugovornici slažu se da je usmeni ispit visokih kriterija, a jedan od njih dodaje da za razumijevanje gradiva nije dovoljno samo poznavanje prava, već i politike.

Usmeni traje dugo (oko 45 do 50 minuta kažu), a kako objašnjava jedan od naših sugovornika, budući da je gradivo jako povezano, ne možeš se izvući bez kompletnog znanja jer da bi odgovorio na samo jedno pitanje moraš odgovoriti praktički cijelim gradivom.

Indeks se donosi dan ranije

Jedan sugovornik istaknuo je da se ponekad mora doći na fakultet čak jedan dan prije ispita i donijeti indeks da bi profesori (to jest njihove tajnice) odredili koji će student kod kojeg profesora ići na ispitavanje.

Savjeti za polaganje kolegija

Da bi njihovi budući kolege uspješno položili ovaj kolegij, sva tri sugovornika podijelili su s nama svoje savjete za učenje.

Izdvojeni članak
Ulaz u zgradu Fakulteta strojarstva i brodogradnje

[Najteži kolegiji u Hrvatskoj] Studenti FSB-a se muče s Elementima konstrukcije

– Sve naštrebati i ne raditi ništa drugo osim tog predmeta, kaže jedan sugovornik.

– Ići na slušanje usmenih, na konzultacije i dati se sto posto u taj predmet, savjetuje drugi.

– Treba se uložiti dva mjeseca i spremati detaljno i koncizno. Predmet nije ni približno nemoguće proći jer ako se nauči kako spada, prolazi se s visokom ocjenom. Treba naučiti sve što piše, znati povezivati i eliminirati nervozu, dodaje treći sugovornik.

Ekipa Potjere polaže MP – free upad!

Kompliciranost ovog kolegija pokazuje i činjenica da je ove godine nastao i zafrkantski facebook događaj naziva “Ekipa Potjere polaže Međunarodno pravo – free upad”. Događaj je bio zakazan na Pravnom fakultetu, 3. lipnja u 8 sati i 30 minuta. U opisu događaja istaknuto je “Molimo lovce da dođu ranije kako bi predali indekse!”, što nam je kao pravilo ovog kolegija istaknuo i jedan od sugovornika koji je rekao da ponekad studenti trebaju indekse predati i dan ranije.

Screenshot Facebook

Neka od pitanja koja su stavili u opis događaja, a o kojima se kažu “šuškalo da bi se mogla pojaviti”, pokazuju kakvo se to gradivo ući na ovom kolegiju i koliko suluda mogu biti pitanja:

1. predložena maksimalna širina teritorijalnog mora prema Ugovoru o zabrani prodaje alkohola ribarima u Sjevernom moru?
2. po čemu su dum-dum meci dobili ime?
3. koja konvencija navedena u udžbenicima sadrži najviše palatala?
4. koje vrste mina postoje i zašto su sijane mine navedene u sitnom slogu?
5. spada li Palinurus elephas u vrste od dna?

Za kraj istaknimo i da smo kontaktirali nositeljicu kolegija Međunarodnog prava, Maju Seršić, kako bismo saznali smatra li da je ovaj kolegij baš toliko težak i da s nama podijeli neke savjete, međutim, odgovor na naš upit nismo dobili.

O najtežim kolegijima na ostalim fakultetima više pročitajte ovdje.