Pretraga

Nakon naše priče ukinuto ilegalno naplaćivanje ispita na Ekonomiji!

A- A+

Sredinom prosinca objavili smo priču o ilegalnom naplaćivanju ispita na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Naime, studenti koji su osmi i posljednji put izlazili na ispit, morali su u Skriptarnici Fakulteta kupiti prijavnicu za ispit i platiti ju 300 kuna. To je bilo protivno Pravilniku o studiranju Sveučilišta u Zagrebu, a nakon naše priče, s Ekonomije su poručili da će spornu naknadu ukinuti. Upravo to se i dogodilo na sjednici Fakultetskog vijeća, održanoj 31. siječnja 2017.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Kako nam je potvrđeno iz uprave Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Fakultetsko vijeće na spomenutoj je sjednici donijelo odluku o ukidanju prijavnice kao načinu vođenja evidencije o položenim ispitima.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Ekonomija ilegalno naplaćuje ispite

– Odluka stupa na snagu danom donošenja i studenti od 1. veljače 2017. godine ispite prijavljuju na način određen Odlukom, a što se odnosi i na prijave u redovnom zimskom ispitnom roku, poručuju s Ekonomije.

Čini se kako je Odluka EFZG-a stigla u pravi čas. Naime, na Ekonomskom fakultetu u tijeku su ispiti u redovnom zimskom ispitnom roku pa ako netko od studenata izlazi osmi put na određeni ispit, neće morati platiti dosadašnju naknadu od 300 kuna.

Ipak, studenti Ekonomije koji će ispit polagati osmi put pred ispitnim povjerenstvom, morat će potpisati izjavu kojom potvrđuju da su upoznati s pravilima polaganja, odnosno, da se ispit prijavljen pred ispitnim povjerenstvom ne može odjaviti niti odgađati te da negativna ocjena na takvom ispitu ima za posljedicu gubitak prava studiranja na upisanom studiju.

– Ovime želimo osvijestiti studente o važnosti osmog izlaska na ispit, poručuju iz uprave Ekonomskog fakulteta.

Dodaju i kako će svi studenti na redovnim ispitnim rokovima ispite prijavljivati putem studomata, a prijavnice će se koristiti samo za izvanredne ispitne rokove.

Zadovoljni su i studentski predstavnici na EFZG-u pa tako predsjednik Studentskog zbora Luka Buntić ističe kako je početkom ove akademske godine krenuo proces informatizacije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u sklopu kojeg su sporne prijavnice ukinute.

– Moram pohvaliti suradnju Studentskog zbora i uprave Fakulteta te brzinu rješavanja svih sporova do sada. Studentski standard je jako bitno pitanje i mi ćemo ga kao studentski predstavnici uvijek štititi, zaključuje Buntić.