Pretraga

Nakon našeg teksta MZO promijenio Pravilnik o STEM stipendijama: Oni koji su pauzirali godinu i dalje diskriminirani

A- A+

Nakon naših tekstova o diskriminaciji koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja provuklo kroz Pravilnik o STEM stipendijama, odlučili su umanjiti štetu. Umanjiti štetu jer, diskriminacija još postoji, no kako navode u Izvješću komentara s javne rasprave, od sada će i studenti STEM smjerova na engleskom jeziku konkurirati na stipendiju. Za one brucoše koji su pauzirali godinu, očito, nemaju razmijevanja pa će oni ostati zakinuti za stipendiju samo zato što odmah nakon srednje nisu upisali željeni faks.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Nedavno smo objavili seriju tekstova o diskriminaciji koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokušalo provući kroz Pravilnik o dodjeli državnih STEM stipendija. Sporni Pravilnik, osim što je iz konkurencije za stipendije pokušao isključiti sve one koji STEM smjerove studiraju na engleskom jeziku, nije imao razumijevanja ni za brucoše koji su nakon srednje odlučili pauzirati godinu ili dvije prije upisa željenog faksa u STEM području. Nakon naših napisa i priča, Ministarstvo je odlučili promijeniti Pravilnik. Međutim, diskriminaciju su samo ublažili, ali ne i potpuno uklonili.

STEM stipendiju od sada mogu dobiti i studenti smjerova na engleskom jeziku

Izdvojeni članak

Ministarstvo obrazovanja opasno diskriminira: Oni koji studiraju na engleskom nemaju pravo na STEM stipendiju od 10.800 kuna

Kako smo upozoravali u prvom tekstu, u Nacrtu prijedloga Pravilnika o dodjeli STEM stipendija potkrao se članak 5. kojim je bilo propisano da svi oni studenti koji studiraju STEM smjerove akreditirane i čija se nastava izvodi na engleskom jeziku – nemaju pravo na stipendiju.

Brojni su akteri upozoravali na diskriminaciju sadržanu u toj odredbi, ali i nelogičnosti upravo zbog toga što je natječaj za STEM stipendije otvoren i za građane drugih zemalja članica Europske unije koji studiraju kod nas. Nakon našeg teksta podigla se poprilična prašina u obrazovnim krugovima, a čini se, došla je i do ministrice Blaženke Divjak, koja je Pravilnik odlučila promijeniti.

– Pravo na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti ostvarivat će i redoviti studenti upisani na studijske programe koji su akreditirani i u potpunosti se izvode kao programi na engleskom jeziku ukoliku ispunjavaju sve ostale uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti, stoji u Izvješću provedenog javnog savjetovanja o Pravilniku Ministarstva.

Brucoši koji su pauzirali nakon srednje i dalje nemaju pravo na stipendiju

U drugom tekstu o bizarnoj diskriminaciji Ministarstva obrazovanja upozorili smo na prijedlog članka 4. spomenutog Pravilnika. Tim je člankom propisano da samo oni brucoši STEM smjerova koji su u školskoj godini koja prethodi akademskoj za koju se dodjeljuje stipendija, i sami završili srednjoškolsko obrazovanje, imaju pravo na stipendiju. Drugim riječima, svi oni koji su pauzirali godinu, dvije ili tri nakon srednje pa tek onda upisali željeni faks u STEM području – nemaju pravo na stipendiju.

Izdvojeni članak

Još bizarne diskriminacije Ministarstva obrazovanja: Ako ste pauzirali nakon srednje, nemate pravo na STEM stipendiju!

Ministarstvo je, selektivno, primjedbe na taj dio Pravilnika odlučilo ne uzeti u obzir pa, sudeći prema Izvješću, određeni studenti i dalje ostaju diskriminirani. Koliko je bizarna ta odredba govori i iskustvo našeg sugovornika Filipa, maturanta s odličnim rezultatima na maturi koji je pauzirao nakon srednje zbog razloga financijske prirode.

– Znam jednog dečka koji je pauzirao zbog zdravlja i upisao je sljedeće godine zdravstvo i nije dobio stipendiju. Ja sam zbog ponajviše financijskih razloga morao pauzirat da se neke stvari poslože. Nikako ne mogu shvatiti zašto je takav pravilnik. Govorio sam to i prije. Primjerice, da se dobitnica nagrade od 5.000 dolara sada razboli i upiše faks sljedeće godine, ne bi imala pravo na stipendiju. Najbolja učenica na maturi. Koga oni podržavaju? Sve ovo govori o ovoj Lijepoj Našoj, rekao nam je tada Filip.

O toj temi više možete pročitati na sljedećoj poveznici, a cijelo izvješće Ministarstva pročitajte u dokumentu ispod teksta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download