Pretraga

Neobična praksa: Studenti Agronomije kažu da im profesor uvjetuje izlazak na ispit kupnjom skripte, a uprava Fakulteta tvrdi da je sve po propisima

A- A+

Studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu nedavno su nam se požalili na neobičnu praksu koju su iskusili tijekom prve godine preddiplomskog studija. Kažu da im se izlazak na ispit iz Kemije uvjetuje kupnjom skripti od 130 kuna na kolegiju profesora Marka Vincekovića, koji je ujedno i njihov autor. U obližnjoj kopiraoni iste skripte su im odbijali kopirati pa smo i sami pokušali, no bez uspjeha. O svemu smo detaljno pitali prodekanicu Fakulteta koja tvrdi da je sve po propisima, odnosno da uvjetovanja kupovinom skripte nema, a ukazala je i na problem zaštite autorskih prava.

foto: Ivan Klindić/www.ivanklindic.info

Studenti zagrebačke Agronomije tvrde kako se na njihovom fakultetu primjenjuje neobična praksa kojom se izlazak na ispit studentima prve godine smjera Poljoprivredna tehnika uvjetuje kupnjom nastavnih materijala.

– Bez skripte i potvrde, vi ne možete meni izaći na ispite jer niste položili uvjete, riječi su koje je profesor Marko Vinceković uputio studentima 1. godine smjera Poljoprivredne tehnike, tvrdi studentica P.M. koja je odlučila progovoriti o slučaju.

Na uvodnom predavanju – račun u ruke

Potvrda koju spominje Vinceković, odnosi se na običnu zelenu uplatnicu koja se nerijetko prilaže kao dokaz da je određeni novčani iznos uplaćen. Sukladno tomu, na uvodnom predavanju kolegija Agrikulturna kemija, svakom studentu uručen je račun s njegovim imenom, a s kojim su uz prethodno spomenutu potvrdu, studenti jedino i mogli podići plaćene skripte. Prema riječima studentice P.M., profesor je studentima na istom predavanju rekao da plate račune, dođu s potvrdom da su ih platili te da će tek onda dobiti skripte. Ipak, nakon podizanja skripti, studentima nije izdana nikakva potvrda da su skriptu platili i preuzeli.

Sadržaj skripti se ne mijenja, no njihova cijena se kroz godine mijenja

Radi se o dvije, takozvane interne skripte čiji je autor sam Vinceković, a za njih studenti moraju izdvojiti čak 130 kuna. Skripte se međusobno razlikuju po broju stranica, ali i po cijeni, stoga jedna iznosi 80, a druga 50 kuna. Iako se njihov sadržaj bitno ne mijenja u odnosu na prethodne akademske godine, cijena se mijenja, pa su tako studenti prošlih godina za iste nastavne materijale morali izdvojiti 150 kuna.

Ogorčena zatečenim stanjem, P.M. se u ime studenata svog smjera 10. listopada prošle godine obratila prodekanici za nastavu, Jasminki Karoglan Kontić, priloživši joj dobivene račune. Ona je tada skenirala jedan od računa i obećala da će dodatno istražiti slučaj.

Plaćanje oslobođeno od PDV-a, ali i obračunavanje zatezne kamate prema – nepostojećem zakonu

Osim toga, studentica P.M tvrdi da joj je prodekanica priznala da je i ona čula prije priče o tome, pa se postavlja pitanje, zašto se ništa nije poduzelo ranije, posebice jer se pečat Zavoda za kemiju nalazi na računima koji su dani studentima. Štoviše, IBAN koji je naveden na danim računima, a na koje su studenti bili dužni uplatiti novce, odgovara IBAN-u Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Među nelogičnostima ove ‘uplatnice’ papira A5 formata, sporan je i izostanak navođenja Zakona na kojeg se referira odluka o oslobađanju od plaćanja PDV-a. Točnije, na računu piše „prema članku 39.1.i oslobođeno od PDV-a“ pri čemu se nigdje ne spominje na koji se točno Zakon, „članak 39.1.i“ poziva. S druge strane, u nastavku stoji napomena o obračunavanju zakonske zatezne kamate u slučaju kašnjenja s plaćanjem, a ponovno izostaje propis po kojem je isto utvrđeno.

 

Račun za skripte koji su studenti dobili od prof. Vincekovića

I prijašnje generacije plaćale su sporne skripte, nekoć su koštale 150 kuna

Prema informacijama do kojih smo došli, praksa profesora Vincekovića ne događa se prvi put, potvrđuju nam to studenti viših godina. Štoviše, cijena skripti unatrag nekoliko godina bila je i za desetak kuna viša.

– Mi smo morali platiti 150 kuna. Ako ne bi platio, nema potpisa iz Kemije, kazala nam je studentica treće godine smjera Agroekologije.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Fakulteti nastavljaju kamatariti s ‘rangiranjem studenata’

I bivša studentica, koja je fakultet upisala 2009. godine, prisjeća se da su i tada morali kupiti spornu skriptu za Kemiju na prvoj godini. Tada ju je predavala profesorica Bujan, no skriptu su, kaže kupovali na vježbama u labosu koje su vodile dvije starije profesorice.

– Bila je oko 150 kuna, mi smo htjeli sami kopirati, ali bilo je nešto da je nema u kopiraoni ili je nisu htjeli kopirati, priča nam bivša studentica.

Isto nam je potvrdila i studentica druge godine Agroekologije, tvrdeći da su neki studenti probali kopirati skriptu u kopiraoni na fakultetu, no da im oni nisu htjeli  iste kopirati.

– Rekli su da im je Vinceković zabranio tu skriptu kopirati, da ju moramo kupiti, kazala je studentica.

Zaputili smo se u kopiraonu, gdje nam zaista nisu htjeli kopirati skripte

Kako bismo provjerili priču, zaputili smo se u spomenutu kopiraonu koja se nalazi u četvrtom paviljonu fakultetske zgrade.

– Mi smo dobili zabranu da to njegovo kopiramo. Tako nam je rekao, potvrdila nam je jedna od zaposlenica, tvrdeći da skripte ne vrijedi kopirati “zato što ako ne kupiš te skripte, nećeš moći izaći na ispit“. Štoviše, Vinceković je skripte koje prodaje studentima kopirao upravo kod njih, a to nam je potvrdila zaposlenica kopiraone. Na naše pitanje koliko bismo ih platili kada bismo ih mogli kod njih kopirati, djevojka nam je rekla da bi nas, za te dvije skripte s uvezom, sve skupa koštalo 50 kuna.

Kolika je zarada Fakulteta od skripti ako svi studenti plaćaju traženi iznos?

Prema popisu studijskih programa, koji je izložen na stranicama Agronomskog fakulteta, smjer Poljoprivredna tehnika upisao je 31 student. Kada tu brojku pomnožimo sa 130 kuna kao traženim iznosom za nastavne materijale profesora Vincekovića, dobivamo zaradu od prodanih skripti u iznosu od 4.030 kuna.
Ako prema dostupnim podacima na stranicama fakulteta vidimo da isti profesor predaje na svim smjerovima prve godina (osim na smjeru Krajobrazne arhitekture), a koji zajedno broje 393 studenta, pod pretpostavkom da su svi studenti platili te skripte, zarada od prodanih skripti penje se na 51.090 kuna.

Prodekanica za nastavu sve je provjerila s profesorom Vincekovićem i prodekanicom za poslovodstvo, tvrdi da je sve po propisima

O cijelom slučaju upitali smo prodekanicu za nastavu, Jasminku Karoglan Kontić. Potvrdila nam je da su joj se studenti prve godine preddiplomskog studija zaista obratili s pričom kako prof. Vinceković uvjetuje izlazak na ispit kupnjom nastavnih materijala.

– Kako na Agronomskom fakultetu takvo ponašanje smatramo potpuno neprimjerenim te veliki trud ulažemo u suzbijanje svake vrste neetičnog ponašanja, odmah sam kontaktirala prof. Vincekovića koji me uvjerio da nikada studentima nije uvjetovao izlazak na ispit kupnjom skripata te da će im na idućem predavanju to još jednom naglasiti i riješiti nastali nesporazum, kazala nam je Karoglan Kontić i dodatno nam ukazala na uvjete za izlazak na ispit koji ne sadrže kupnju skripte.

Izdvojeni članak

[STUDENTSKI HARAČ] Dobar posao s iksicama – neusklađenost cijena na svakom koraku

Na upit o neuobičajenom formatu računa, prodekanica nam je rekla da je sve provjerila s prodekanicom za poslovodstvo te da je sve po propisima.

– Što se tiče načina izdavanja računa, isto sam provjerila s prodekanicom za poslovodstvo te utvrdila da je izdavanje računa i trošenja doznačenih sredstava u skladu s propisima po kojima posluje Fakultet. Obzirom na navedeno, smatrala sam da je problem razriješen te nije bilo razloga poduzimati dodatne aktivnosti na ovu temu. Studenti mi se više nisu javljali iz čega sam zaključila da oko ove teme više nema nesporazuma, rekla nam je Karoglan Kontić, dodajući kako je nakon našeg upita ponovno kontaktirala profesora Vincekovića koji joj je poslao pisano očitovanje u kojem je ponovno potvrdio sve gore već navedeno.

Karoglan Kontić: Neovlašteno se kopiraju udžbenici i različite druge knjige, a pritom se ne vodi računa o zaštiti autorskih prava

U nastavku, prodekanica nam je napomenula da Agronomski fakultet, a pritom osobito nastavnici Zavoda za kemiju, ulažu veliki trud da pomognu studentima u polaganju ispita iz kemije s obzirom na, kako nam kaže, iznimno nisko predznanje iz ovog predmeta s kojim brucoši upisuju fakultet.

– Već dvije godine, uz redovitu nastavu iz Kemije, tijekom semestra prof. Vinceković sa svojim suradnicima (u svoje slobodno vrijeme, od 16 – 18 sati) održava besplatni repetitorij iz kemije i matematike za sve studente prve godine. Studenti su uvijek dobrodošli na konzultacijama, a i izrada odgovarajućeg nastavnog materijala ima isti cilj. Žao nam je da dio studenta ovaj trud ne prepoznaje, dodaje prodekanica.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Ekonomija ilegalno naplaćuje ispite

Osvrnula se i na naš upit vezan uz kopiraonu koja se nalazi u četvrtom paviljonu fakultetske zgrade. Pojasnila je kako Agronomski fakultet nije ni na koji način vezan s kopiraonom koja ima iznajmljen prostor u krugu Agronomskog i Šumarskog fakulteta niti ima upliva na njezin rad te da ne vidi kako bi im oni zabranili kopirati bilo što.

– Nažalost i u ovoj, kao i u ostalim kopiraonama po gradu Zagrebu, neovlašteno se kopiraju udžbenici i različite druge knjige, a da se pri tome nimalo ne vodi računa o zaštiti autorskih prava onih koji su svoje znanje, iskustvo i trud uložili u njihovo pisanje, dodaje prodekanica Karoglan Kontić napominjući da je u izradu skripti uloženo puno više truda nego li je uloženo da se isto kopira.

‘Dođeš na prvu godinu – što ti znaš’?

Studenti prve godine, u neznanju i uplašeni da neće moći izaći na ispit ako računom koji su dobili ne plate dotične skripte, u pravilu ih u velikom broju kupuju. Prema informacijama starijih studenata, skripte se iz godine u godinu sadržajno ne mijenjaju pa bi ih studenti uredno mogli posuđivati od starijih kolega. No brucoši, tek pristigli na fakultet, to najčešće ne znaju, već se vode za time da su dužni od profesora kupiti skriptu.

Naša sugovornica P.M. na kraju nije kupila skripte, kao i neki od njenih kolega, te zasad nisu bili ni na koji način kažnjeni, kao na primjer uskratom potpisa zbog ne plaćanja, ali istovremeno onima koji su platili nije vraćen novac pa su tako pojedini studenti ostali uskraćeni za 130 kuna. Za razliku od ove neobične prakse, ostali profesori studentima svoje nastavne materijale ne naplaćuju, dapače ona im je svima dostupna bez ikakvog dodatnog plaćanja, tvrde nam studenti.

Iako su ljuti i smatraju da im je učinjena nepravda, mnogi studenti nisu ništa poduzeli jer „dođeš na prvu godinu – što ti znaš“, tvrdi studentica druge godine Agroekologije. Mnoge od njih sprječio je strah da će se profesoru zamjeriti i time si otežati boravak na fakultetu, priznaje studentica P.M koja je ipak odlučila progovoriti jer smatra da joj je na ovaj način „prolaz uvjetovan, ne znanjem i sposobnostima nego novcima”.