Pretraga

Odustajanje od faksa ne mora biti smak svijeta

A- A+

Mnogi studenti nakon određenog vremenskog perioda shvate kako su upisali fakultet koji ih ne zanima. Isto tako mnogi padnu u depresiju kad uvide kako se ne pronalaze u izabranom području i kako im je teško pratiti predavanja koja ih ne zanimaju. Pogledajte kako se najlakše nositi s tim teretom na leđima.

Upisali ste fakultet na kojem ste vrlo brzo shvatili kako vas ni najmanje ne zanima pa ste pali u depresiju i ne znate što učiniti? Prvi savjet je taj da prilikom upisa na fakultet ne slušate ničije sugestije, nego sami sebe. Ako ste shvatili kako ste napravili pogrešku, evo kako ćete to na najlakši način ispraviti.

www.haber.ba

Izdvojeni članak

‘Stari’ studenti traže da im se produži studij: lijenost ili zakulisne igre na fakultetu?

Dobro razmislite

Odluka kako se ispisujete s fakulteta ne smije se donijeti preko noći. Isto tako ne znači kako vam jedan teži ispit može biti glavni razlog zašto vam se ne sviđa studij i zašto biste odustali od njega. Dobro razmislite jeste li spremni pet godina svog života potrošiti na učenje tog gradiva te vidite li se sljedećih 30-ak godina kao profesor, odvjetnik, novinar ili nešto treće.

Kad ste u potpunosti sigurni kako ste upisali krivi fakultet pa vas ništa vezano uz tu struku ne zanima, vrijeme je da ispravite pogrešku.

Ne odugovlačite

Ukoliko ste donijeli odluku kako je najbolja opcija ispisati se s fakulteta, nemojte čekati dvije do tri godine za skupljanje hrabrosti kako biste rekli roditeljima. Sigurno će i njima biti lakše ako ih obavijestite na vrijeme, nego nakon tisuća i tisuća uzaludno potrošenih kuna. Neka je prošao jedan semestra, ako ste sigurni da to nije za vas odmah se izjasnite i odustanite na vrijeme.

Opet napominjemo, nemojte svaku sitnicu shvatiti kao razlog napuštanja upisanog fakulteta.

Izdvojeni članak

Rješenje za one koji ne upišu fakultet

Pauzu ne uzimajte za odmor

Vjerojatno ćete osjetiti određeni strah i nelagodu kad dobijete svoje dokumente natrag i shvatite da više niste student. Kako se ne biste osjećali ‘propalim slučajem’ te se ubijali od dosade, zaposlite se ili radite nešto korisno kako biste olakšali roditeljima financijske izdatke ili im jednostavno pomogli oko posla.

Dobro se informirajte oko drugog izbora

Cijeli život ste htjeli biti profesor hrvatskog jezika, ali ste nekako završili na Pravnom fakultetu koji ste nakon određenog vremena napustili. Do sljedećeg upisa biste se morali dobro informirati oko drugog izbora. U redu je jednom pogriješiti prilikom izbora studija, ali ako pogriješite i drugi put, onda razmislite jeste li uopće sposobni sami donositi svoje odluke i znate li što zaista želite.

Kad ste pronašli fakultet koji vam sigurno odgovara, onda pauzu iskoristite za prikupljanje informacija oko novog upisa. Saznajte kakvi su predmeti i predavači, što se od studenata traži i masu drugih bitnih detalja.

Izdvojeni članak

Generacija srednjoškolaca prije državne mature još stigne upisati fakultet

Priprema za prijemni ili maturu

Slobodno vrijeme koje ste si ispisom priuštili iskoristite, uz već navedene prijedloge, za učenje i pripremanje za državnu maturu ili prijemni ispit. Ukoliko ste već položili maturu i zadovoljni ste ocjenama onda ne morate ponovno izlaziti na ispite. Ako vam je drugi izbor fakultet koji je ukinuo prijemni ispit, nemojte se ulijeniti, nego što više čitajte kako ne biste izgubili naviku i lakše se prilagodili na svladavanje novog gradiva.

Vaša riječ mora biti zadnja

Ovaj put ne slušajte ničije sugestije. Vjerojatno će sve bliske osobe vršiti pritisak na vas i davati svoje prijedloge što ovog puta upisati. Ako ste se prvi put dali nagovoriti, neka vam to bude škola kako se radi o vašem životu pa tako vi sami morate donijeti tu odluku.