Pretraga

Otkrijte na kojim hrvatskim fakultetima dominiraju cure, a na kojim dečki

A- A+

Prema podacima za akademsku godinu 2014./2015. u Hrvatskoj je studiralo 157.827. Od tog broja, 56 posto činile su studentice a 44 posto studenti. Veći broj djevojaka na fakultetima u Hrvatskoj, već je dugogodišnji trend. Zadnja akademska godina u kojoj su prevladavali dečki je 1995./1996. kada ih je fakultete pohađalo 43.271, dok je studentica u istoj godini bilo 40.937. Iz istog podatka možemo iščitati da se u dva desetljeća gotovo udvostručio ukupan broj studenata.       

foto: hercampus.com

Sve ove brojeve, kao i ostale za pojedinačne fakultete koje ćemo predstaviti na temelju statističkih ljetopisa i statističkih izvješća Državnog zavoda za statistiku, grupirao je i analizirao osnivač web stranice DataThrills 30-godišnji Marko Bralić, koji je po struci diplomirani filozof i sociolog.  

Izdvojeni članak

Profil prosječnog hrvatskog studenta: Ne radi, obitelj ga financira i uči 30 sati tjedno

Mnoštvo tema se bezrazložno mistificira

Ljubav prema igri brojevima, koju je dodatno potaknula okolnost da je bio na stručnom osposobljavanju u Državnom zavodu za statistiku, Marko je odlučio pretvoriti u interaktivni site, na kojem objavljuje statističke analize i infografike.

– Razlozi za pokretanje web stranice su višestruki. Glavni razlog je to što smatram da postoji velik broj tema koje se bezrazložno mistificiraju. Na većinu pitanja kojima se društvo bavi moguće je pomoću statističkih podataka dati jasne odgovore. Također, bitnije mi je da ljudi zapamte najvažnije spoznaje unutar neke teme, nego da pročitaju i sutradan zaborave podatake izražene u brojevima. Zbog toga sam kao primaran način prikazivanja podataka odabrao vizualizacije koje trebaju biti dovoljno efikasne da korisnika potaknu da se u njih zadubi i sam donosi zaključake, koje će na taj način trajno zapamtiti. Drugi razlog je što sam po struci diplomirani sociolog i filozof, s područjem interesa u statistici i metodologiji društvenih istraživanja te mi se ovo činilo kao super platforma za povezivanje tih znanja sa vještinama dizajna, ilustriranja i programiranja kojima se također bavim. Treći razlog je taj što bi u budućnosti htio upisati doktorat na području Data Science te će mi ovaj projekt dobro poslužiti za isprobavanje određenih teza, podrobno Marko objašnjava razloge pokretanja stranice DataThrills.

Cure još uvijek podzastupljenje u tehničkim, ali ne i biotehničkim znanostima

Kada je riječ o interesima pojedinog spola za određeno znanstveno područje, iz priložene statistike možemo uočiti kojekakve zanimljivosti.

Primjerice rast studentske populacije u posljednjih 17 godina na tehničkim i biotehničkim fakultetima te na fakultetima iz kategorije biomedicine i zdravstva zasluga je gotovo isključivo ženske populacije.

Na tehničkim i biotehničkim fakultetima žene su smanjile zaostatak za muškarcima povećavši svoj udjel sa 27 posto na 37 posto. Štoviše u području biotehničkih znanosti cure prevladavaju. Uzmimo primjer samo nekoliko velikih poput Agronomskog fakulteta u Zagrebu, gdje studentice čine 64 posto ukupnog broja studenata ili na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu gdje su od 917 studenata, čak 778 cure, što je visokih 85 posto.

Na fakultetima iz kategorije biomedicina i zdravstvo studentice su već od prije bile u većini tako da se omjer žena naspram muškaraca povećao sa 64 posto na 71 posto.

Djevojke su brojnije i na fakultetima društvenih znanosti, gdje je omjer 2:1 odnosno precizno 69 posto studentica prema 31 posto studenata. Kao ogledni primjer ovakvih pokazatelja uzmimo Pravni fakultet u Splitu, na kojem studira ukupno 3.502 studenta od čega su 2.453 djevojke, to jest čine 70 posto studentske populacije ove visokoobrazovne ustanove.

Slična je situacija i s prirodoslovnim fakultetima gdje je omjer u korist studentica nešto niži odnosno iznosi 64% naspram 36% muškaraca.

Djevojke su brojnije i na svim umjetničkim akademijama te varira od Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je cura tek za jedan posto više (150 cura od 295 studenta ukupno), do Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, na kojoj su cure, u analiziranoj 2014./2015. akademskoj godini, činile 80 posto studentske populacije. (219 cura od 274 studenta ukupno)

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj dominiraju žene: Veći broj ih upisuje i završava fakultete

ERF raj za dečke; cura itekako manjka na fakultetima strojarstva i brodogradnje

Nakon što smo analizirali spolnu struturu fakulteta prema znanstvenim područjima, pozabavit ćemo se još specifičnijim podacima odnosno omjerima studentica i studenata na pojedinim visokoobrazovnim ustanovama.

Već smo naglasili da još uvijek na tehničkim fakultetima još uvijek manjka studentica pa tako primjerice na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu od 2.086 studenata ukupno tek 283 su djevojke (14 posto).

U nešto većem postotku su studentice zastupljene na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Tamo od 2.320 studenata, 519 su djevojke što je 22 posto.  

Od nešto manjih fakulteta na kojima su cure podzastupljene u velikoj mjeri, valja istaknuti Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu. Tamo od 943 studenta, samo 111 su djevojke, što je niskih 12 posto.

Spolna struktura studenata najbrojnijih hrvatskih fakulteta

Kada je riječ o deset najvećih hrvatskih fakulteta po broju studenata, samo su na dva djevojke podzastupljene. Riječ je o FER-u gdje ih je od 3.045 tek 570 (19 posto) te na Fakultetu organizacije i informatike. Tamo cure čine 40 posto studentske populacije te ih je 1.144 od ukupnih 2.891 studenata. (podatke za sve najveće fakultete, pogledajte u tablici iznad)

Kada je riječ o fakultetima na kojima izrazito dominiraju djevojke, od malo većih svakako valja istaknuti Tekstilno-tehnološki fakultet, na kojem od 1.286 studenta, njih 85 posto su cure, dok je dečkiju 199.

Ipak, posebna je priča Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Na njemu dečki studiraju, eventualno ako zalutaju. Tako od 815 studenata, koliko ga je pohađalo u akademskoj godini 2014./2015. te 38 su dečki, što je svega 5 posto ukupne studentske populacije ERF-a. Blizu je i Fakultet za odgojne i obrazovne studije u Osijeku na kojem od 543 studenta, 527 njih su djevojke.

Kao primjer tehničkog fakulteta na kojem su cure veoma dominantne navedimo Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. Tamo od 1.030 studenata, 742 su cure, što je 72 posto ukupne studentske populacije.

Kada je riječ o tri, studentima najbrojnija fakulteta u zemlji, valja istaknuti kako su omjeri u korist cura po prilici 3:1 na Filozofskom i Pravnom fakultetu u Zagrebu, dok je 2:1 omjer na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.