Pretraga

Otkrili smo još jedan zagrebački fakultet koji krši isti zakon zbog kojeg je raspušten zbor Filozofskog

A- A+

Nakon što smo u velikom istraživanju otkrili da još bar 10 zagrebačkih i 11 fakulteta u Osijeku, Rijeci i Splitu krše Zakon o studentskom predstavništvu zbog kojeg je raspušten Studentski zbor FFZG-a, ispostavilo se da se Zakon krši i na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: U ponedjeljak pobuna i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu

Podsjetimo, Studentski zbor Filozofskog fakulteta raspušten je jer nije poštovan Zakon o studentskom zboru jer je u zbor izabrano manje predstavnika od zakonski minimalnih 15% ukupnog broja članova Vijeća fakulteta. 

To nas je natjeralo da se obratimo svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, ali i sastavnicama splitskog, riječkog i osječkog sveučilišta te  pokušamo saznati poštuju li se tamo zakoni. 

Istraživanjem smo tada otkrili kako još barem deset zagrebačkih i jedanaest fakulteta u na drugim sveučilištima krši isti zakon zbog kojeg je raspušten Studentski zbor filozofskog, a sada smo došli do podataka prema kojima se Zakon krši i na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Tko i kako krši zakon

Naime, naišli smo na dvije vrste kršenja Zakona. U jednom slučaju, Studentski zbor fakulteta ima dovoljno članova da studentskih predstavnika u Vijeću bude 15%, ali iz nekog razloga studentskih predstavnika u Vijeću ima manje od toga. Na primjer, Studentski zbor ima 30 članova, a samo njih 10 je u Vijeću koje ima ukupno 100 članova. U tom slučaju postoji dovoljno izabranih studentskih predstavnika, i samo ih treba dodati u Vijeće tako da studenata tamo bude ukupno 15%. Međutim, postoji pravna nesigurnost oko svih odluka koje to tijelo donijelo jer nije bilo legalno sastavljeno.

Takav smo slučaj našli na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, KIF-u, Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Muzičkoj akademiji, PMF-u, Šumarskom i Učiteljskom fakultetu te na nizu fakulteta u drugim gradovima. 

Međutim, postoji i teži slučaj kršenja zakona u kojem studentskih predstavnika u Vijeću i članova Studentskog zbora ima manje nego što je potrebno da u Vijeću ima dovoljnih 15% studentskih predstavnika. Takav je slučaj, primjerice s raspuštenim Studentskim zborom Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U takvoj situaciji bi se, kao što vidimo, Studentski zbor mogao raspustiti, a izbori za njega poništiti. To bi dovelo do velike institucionalne krize na tom fakultetu, s obzirom na to da bi se u pitanje može dovesti legalnost svih odluka Fakultetskog vijeća u periodu aktualnog mandata Studentskog zbora. 

Osim na Filozofskom, takav smo slučaj na Zagrebačkom sveučilištu otkrili i na  Građevinskom fakultetu, Stomatološkom fakultetu i RGN-u. 

U međuvremenu smo došli do novih podataka, prema kojima se zakon u težem obliku prekršaja krši i na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i to u težem obliku.

U Studentskom zboru ERF-a sjedi sedam izabranih studentskih predstavnika, a studente u Vijeću fakulteta predstavlja 9 studenata. Vijeće ERF-a ima ukupno 60 članova. Studentskih predstavnik u Vijeću ima dovoljnih 15%, no omjer članova Studentskog zbora i članova Vijeća je premalih 11.66%.

Kako doznajemo, u trenutku izbora za Studentski zbor Vijeće ERF-a imalo je 57 članova, ali i tada je brojka od 7 članova Studentskog zbora bila premala i činila je tek nešto boljih 12, 22% ukupnog broja članova Vijeća fakulteta.

U odnosu na ranije objavljene podatke, situacija je malo promijenjena i na FPZG-u, gdje Vijeće broji 62, a Studentski zbor 16 članova. Iako imaju dovoljan broj izabranih studentskih predstavnika, u Vijeću ih sjedi samo 8, odnosno 12,19% ukupnog broja članova Vijeća, tako da su i oni u blažem prekršaju. 

Zanimljivo, s KBF-a oko kojega je i počela cijela priča su odbili dati tražene podatke te su nam u povratnom mailu poslali link na njihov Statut uz poruku kako poštuju sve zakone. Poslali smo im zahtjev za pravo pristupu informacija na koji čekamo odgovor.

Sve podatke možete pogledati na ovom linku.

Izdvojeni članak

Širi se Borasov požar: Barem 11 fakulteta izvan Zagreba krši isti zakon zbog kojeg je raspušten Zbor FFZG-a

Ignoriranje rektora

Iako postoje jasne indicije da se na, sada već desecima fakulteta, u Zagrebu i ostatku države krše isti zakoni zbog kojeg je Senat sveučilišta u Zagrebu raspustio Studentski zbor FFZG-a te tako pokrenuo cijelu ovu institucionalnu krizu i pravnu lakrdiju, rektor Damir Boras i ostale nadležne institucije ignoriraju objavljene podatke. 

Portal srednja.hr MZOS-u je predao zahtjev za pokretanjem Upravnog nadzora nad radom Vijeća svih fakulteta u državi, no naš je zahtjev odbijen.

U petak je propala još jedna sjednica Vijeća FFZG-a nakon što je dio profesora srušio kvorum jer razriješenim studentskim predstavnicima nije dopušteno glasanje. Nakon sjednice profesoricu Meri Tadinac koja je okupljenim novinarima pročitala proglas profesora upitali smo kako komentira razrješenje Studentskog zbora FFZG-a iako, slične situacije postoje i na drugim fakultetima i sveučilištima.

– Očigledno na tim fakultetima nije postojao neki specifični interes dekana i rektora da te studentske zborove razriješi, jer kada bi postojao, sigurno bi ih razriješio. Imamo sada jednu krizu na TTF-u, možda možemo očekivati da se i njihov Studentski zbor razriješi, rekla je Tadinac.