Pretraga

Otkrivamo što se dogodi sa studentima kada se ukine faks na kojem studiraju

A- A+

U zadnje vrijeme velika se medijska pozornost posvetila slučaju Hrvatskih studija. Fakulteta koji to nije, a kojemu zbog neriješenih problema prijeti ukidanje. Barem tako misle studenti, zabrinuti što će biti s njima i njihovim diplomama ako im faks prestane postojati. Iz tog smo razloga odlučili istražiti što se inače događa sa studentima kada se ukine fakultet na kojem studiraju.

Studenti Hrvatskih studija | Foto: Marko Matijević

Svaki faks u Hrvatskoj barem jednom u 5 godina mora proći postupak kontrole kvalitete. Taj se postupak naziva reakreditacija, a provodi ga Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Nakon završenog postupka na prijedlog Agencije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja visokom učilištu izdaje dopusnicu za rad, uskratu dopusnice ili pismo očekivanja s rokom za otklanjanje nedostataka. Ishod pisma očekivanja, nakon prolaska određenog roka, također može biti samo izdavanje ili uskrata dopusnice, odnosno ukidanje.

Ukidanjem faksa zabranjuje se njegov rad i izdavanje diploma

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Ministarstvo kaže da su Hrvatski studiji ilegalno ustrojeni i da nezakonito izvode nastavu

U prvom ciklusu reakreditacije od 2010. do 2015. Ministarstvo je uskratilo dopusnice trima privatnim visokim učilištima. Sukladno Zakonu, tim je visokim učilištima zabranjen upis novih studenata i izdavanje diploma.

– Visoka učilišta, nakon što im je izdana uskrata dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, ne mogu nastaviti izvoditi studije sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Slijedom toga, visoka učilišta nakon ukidanja više ne mogu izdavati diplome svojim studentima, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Studenti moraju preći na drugi faks na kojem dovršavaju studij i dobivaju diplomu

Odgovorne institucije dužne su donijeti mjere kojima su osigurava nastavak i dovršenje studiranja studentima ukinutog visokog učilišta. Iz Agencije nam kažu da su, uslijed ukidanja učilišta, Ministarstvu predložili nekoliko mjera prema kojima će studentima osigurati redovan završetak studija koji su upisali.

Dosadašnje mjere koje je predložila Agencija za ukinuta visoka učilišta

(1) Da se nastavak i dovršetak studija osigura studentima upisom na jedno od predloženih visokih učilišta i akreditiranih studijskih programa, sukladno podacima iz Upisnika visokih učilišta te Preglednika studijskih programa
(2) Da se postupi po sklopljenom ugovoru s drugim akreditiranim visokim učilištem u Hrvatskoj koji je sklopljen po ranije važećim propisima kao jamstvo radi osiguranja nastavka i dovršenja studija za slučaj prestanka rada visokog učilišta, rekli su nam iz Agencije.
Izdvojeni članak

Sveučilište Borasa i Čovića na korak do uspjeha: Za manje od 3 mjeseca Hrvatski studiji više neće postojati

Takvu proceduru opisalo nam je i Ministarstvo potvrdivši kako se uobičajeno provode mjere koje osiguravaju studentima nastavak studija na drugim visokim učilištima.

– Ukoliko je na visokom učilištu još bilo studenata, Ministarstvo je, na prijedlog Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdalo mjere s preporukom na kojim visokim učilištima studenti mogu nastaviti i završiti studij, rekli su nam iz MZO-a.

Slijedom svega navedenog, ističu iz Ministarstva, studenti ne mogu dovršiti studij na visokom učilištu kojemu je izdana uskrata dopusnice te steći na istome diplomu nego studij mogu nastaviti na nekom drugom visokom učilištu koje će im na kraju izdati valjanu diplomu.