Pretraga

Ovaj mjesec na Sveučilištu u Zagrebu dijelile su se pare: Proučite kako je podijeljeno 6 milijuna kuna

A- A+

Nešto više od šest milijuna kuna raspodijeljeno je fakultetima i Rektoratu na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu. Iz interventnih sredstava Sveučilišta, pola milijuna kuna dodijeljeno je Rektoratu za troškove proslave 350. godišnjice Sveučilišta u Zagrebu koja će se obilježavati 15 mjeseci, sredstva će biti utrošena za izradu monografije zagrebačkog sveučilišta, a razmišlja se i o izradi enciklopedije Sveučilišta.

Sveučilište u Zagrebu foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 10. srpnja, fakultetima i Rektoratu je raspodijeljeno nešto više od 6 milijuna kuna iz sveučilišnih interventnih sredstava i sredstava tekućeg i investicijskog održavanja. O raspodjeli novca niti ovaj put nije konzultiran Odbor za proračun, što je već uobičajena praksa za mandata rektora Borasa. Kako smo doznali sa Senata, rektor je rekao da se ne radi o izuzetku te da nije niti potrebno da raspodjela sredstava prolazi Odbor.

Statut Sveučilišta u Zagrebu, čl.35. - Odbor za proračun

Odbor za proračun je savjetodavno tijelo Senata i Rektorskog kolegija koje:
1. obavlja poslove pripreme prijedloga proračuna Sveučilišta,
2. vrši nadzor nad korištenjem proračuna,
3. razmatra završne račune Sveučilišta i njegovih sastavnica i druga financijska izvješća,
4. predlaže mjere racionalizacije u financijskom poslovanju Sveučilišta i njegovih sastavnica,
5. predlaže Sveučilišnom savjetu mjere u slučajevima nepoštivanja proračuna i utvrđene financijske politike na Sveučilištu.

Tako je na prijedlog uprave Sveučilišta na Senatu predložena raspodjela sredstava koja su dodijeljena u ukupnom iznosu od 6,002,810.43 kuna.

Izdvojeni članak

[AFERA KOEFICIJENTI] Odbor za proračun UniZG nikada nije raspravljao o prekoračenju, Dubrovnik i Pula u zadanim okvirima

Primjerice, Muzičkoj akademiji iz interventnih sredstava odobreno je pola milijuna kuna za troškove struje i plina, a s više od 207 tisuća kuna podmirenje troškova sufinanciranja Metalurškog fakulteta u projektu VIRTULAB.

Osim fakultetima, novac je dodijeljen i Rektoratu Sveučilišta pa se tako iz sredstava tekućeg i investicijskog održavanja financira sanacija puknuća kabla za napajanje na Kampusu Borongaj (49 tisuća kuna) te Mrežni operativni centar Kampusa Borongaj (400.000 kuna). Iz interventnih sredstava, financiraju se troškovi ispomoći studentima s invaliditetom u Studentskom domu ‘Stjepan Radić’, polo majice za europsko prvenstvo i nedostajuća sredstva za redovno održavanje sportskih prvenstava, a ističe se iznos od pola milijuna kuna za troškove proslave 350. godišnjice Sveučilišta u Zagrebu.

Prema informacijama kojima raspolažemo sa Senata, novac će biti utrošen na izradu monografije Sveučilišta, razmišlja se i o izradi enciklopedije Sveučilišta, a sve to trebao bi izraditi Leksikografski zavod. Osim toga, 350. godišnjica Sveučilišta obilježavat će se u ukupnom trajanju od 15 mjeseci.

Sredstva su dodijeljena za razdoblje od 15. veljače do 30. lipnja 2018., a detaljnu raspodjelu možete proučiti u dokumentu niže.

[scribd id=384566692 key=key-C9KiDNhLm2CKmqYTPsmP mode=scroll]