Pretraga

Ovo je najbolji fakultetski profesor po ocjenama studenata na portalu Srednja.hr

A- A+

Profesor Stjepan Damjanović s odjela kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu najbolji  je profesor u protekloj godini po po ocjenama koje su mu dali studenti na portalu Srednja.hr. Evo što o svom radu i odnosu sa studentima kaže on sam.

youtube

Portal Srednja.hr već nekoliko godina traga za najboljim školskim i fakultetskim profesorima putem svoje rubrike Ocijeni profesora. Nakon što smo nedavno odali priznanje onim čiji rad đaci i studenti najviše vrednuju i široj javnosti predstavili neprikosnovenog srednjoškolskog nastavnika Dalibora Sumpora iz Kutine na red je došao najbolje ocijenjeni fakultetski profesor u 2014. godini – Stjepan Damjanović.

Ovaj stručnjak s odjela za kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu tijekom posljednjih nekoliko godina zaradio je stotinjak ocjena, a u 2014. zaradio je čistu peticu.

Izdvojeni članak

Srednja.hr najbolje ocjenjenim profesorima u 2013./2014. godini šalje priznanja

Ukoliko vam studenti idu na živce, na krivom ste mjestu

To je bilo dovoljno da ovaj gospodin omiljen među studentima zaintrigira i HRT koji je o njemu emitirao kraći prilog u emisiji Hrvatska uživo.

– Mladi čovjek koji sjedi vama preko puta, on je vaš mlađi prijatelj i vi ste tu da mu pomognete. To pomoći uopće ne znači da mu date pozitivnu ocjenu kada on ne zna, nego samo kada on ne zna da mu pokažete kako bi on možda mogao znati, otvorio je dušu pred kamerama profesor Damjanović i otkrio kako on gleda na studente.
Dodao je kako je tajna uspjeha i dobrog odnosa sa studentima da volite svoj posao. Ukoliko vam ti mladi ljudi idu na živce i na njih gledate kao na masu onih koji bi se provlačili – niste na dobrom mjestu, kaže.

Izdvojeni članak

Ocijeni profesora: Strogog i pravednog Sumpora učenici smatraju ‘dušom od nastavnika’

Osim što ne škrtare na dobrim ocjenama, studenti su spremni i pred kamerama o njemu govoriti.

– I nakon godina i godina predavanja on još uvijek predaje s jednakim žarom, ustvrdila je za HRT Ana Gakić, studentica 4. godine FFZG, a njen kolegica s godine Ana Šeput je dodala kako je dokaz kvalitete profesora Damjanovića u tome da se na njegovim predavanjima uvijek traži stolica više usprkos činjenici da se održavaju u 8 sati ujutro. 

Zalaže se za popularizaciju glagoljice u školama

Profesoru Stjepanu Damjanoviću nekoliko godina je član HAZU-a, a odnedavno i predsjednik Matice hrvatske, no prije svega predan predavač i stručnjak za staroslavenski jezik i glagoljicu. Kao takav jedan je od najistaknutijih zagovaratelja jačeg predstavljanja glagoljice u hrvatskim školama.

On o ovoj inicijativi kaže kako se ništa ne bi trebalo uvoditi na silu no da bi bilo lijepo i korisno da svaka škola ima na zidu malu Bašćansku ploču ili preslik prve hrvatske knjige. Inicijativa je to koja malo stoji, a djeci mnogo govori, tvrdi profesor.

Naposljetku, upitan je kako usklađuje sve ove obveze i funkcije, a on je zaključio kako je sve to lijepo no profesorski posao je ipak njegov život.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));