Pretraga

Ponestaje vjere u studentski prosvjed: Mnogi u srijedu neće ići u menze, a tvrde da će pobuna propasti

A- A+

Najavljeni početak studentskim prosvjeda se bliži, a prvi dan po novom planu je rezerviran za bojkot menzi tako što će studenti jesti samo kolače. No tomu prethodi mnogim studentima produženi vikend, a i nekolicini još uvijek nisu počela predavanja. Zbog toga smo provjerili kod nekoliko studenata što misle o akciji ‘Dajte nam kolače’ te analizirali rezultate ankete o vjeri u uspješnost Prosvjeda u 4 faze.

Foto: srednja.hr

Prema najavljenom Prosvjedu u 4 faze, isti bi trebao početi u srijedu 9. listopada akcijom ‘Dajte nam kolače‘. Naime, cijelog tog dana najavljen je bojkot menzi time što će studenti samo uzimati kolače te zanemariti svu ostalu hranu u ponudi. Provjerili smo koliko studenata vjeruje u uspjeh višednevnog prosvjeda kao i to hoće li 9. listopada jesti samo kolače iz studentskim menzi.

Izdvojeni članak

Prosvjed možda ipak zaživi: Preko 60 posto studenata potvrdilo sudjelovanje

Ništa od kolača: Mnogi neće biti u Zagrebu ili će raditi

Brojni studenti su ogorčeni činjenicom da je hrana u menzama poskupila, a boljoj kvaliteti ni traga. Stoga su pojedini studenti odlučni u naumu da cijelu srijedu u menzama jedu samo kolače te na istu akciju pozivaju sve svoje kolege.

U razgovoru s nekoliko studenata shvatili smo da  postoji znatan broj istih koji uopće nisu upoznati s akcijom ‘Dajte nam kolače’ kao ni planom prosvjeda. Najveći broj ih zna o poskupljenju hrane i da studentska populacija negoduje, ali o detaljima nemaju pojma.

– Nažalost neću sudjelovati u akciji 9. listopada jer radim, rekao nam je Igor, student pete godine novinarstva na FPZG-u. Nekoliko studenata s istog fakulteta, ali i drugih studija, nam je potvrdilo Igorove riječi, a većinom uopće neće posjetiti menzu jer tada neće biti u Zagrebu. Osim što su neki spriječeni zbog posla, vjerojatno je riječ o nezgodnom trenutku jer odabranoj srijedi prethodi mnogima produženi vikend, kao i činjenica da brojni studenti ne odlaze prvi tjedan na predavanja pa tako ni u menze.

Rezultati ankete o izlasku na Prosvjed u 4 faze

Malo koji student vjeruje u uspješnost Prosvjeda u 4 faze

S obzirom na činjenicu da Prosjed u 4 faze može uspjeti samo ako okupi veliki broj studenata koji su prije svega složni, postavili smo anketu u kojoj smo studente pitali vjeruju li u vlastitu složnost te uspješnost najavljenog prosvjeda.

Izdvojeni članak

Studenti ne odustaju: Akcijom ‘Dajte nam kolače’ traže očitovanje ministarstva

Iako se prethodna anketa u većini sastojala od odgovora da izlaze na tada najavljeni prosvjed 10. listopada, otkazivanjem istoga te donšenjem plana od 4 faze koji završava blokadnom fakulteta, mnogi su izgubili volju za sudjelovanjem, ali i vjeru u uspjeh istoga.

Na anketu je odgovorilo preko 170 studenata od kojih nešto više od 57 posto dijeli mišljenje kako će se prosvjed održati, ali da neće imati velikog utjecaja budući da predviđaju nedovoljan broj ujedinjenih mladih revolucionara. Pesimističnijih je skoro 14 posto koji tvrde da se prosvjed uopće neće održati zbog nesložnosti studenata, dok oko 27 posto vjeruje da će se okupiti dovoljno istomišljenika te očekuju uspješan ishod.

Već u srijedu ćemo po pladnjevima i računima u menzama vidjeti tko će biti u pravu, a ako akcija ‘Dajte nam kolače’ prođe, onda nam preostaje pratiti do koje faze će studenti svoj prosvjed provesti.