Pretraga

Povjerenica za informiranje očitala lekciju FPZG-u oko našeg upita u vezi studiranja Kolinde Grabar-Kitarović

A- A+

Fakultet političkih znanosti od 25. listopada ignorira upit koji smo im postavili o sudjelovanju studentice Kolinde Grabar-Kitarović na znanstvenom skupu s vlastitim izlaganjem u Hrvatskoj ili inozemstvu. Njihovo nerješavanje našeg zahtjeva je ocijenjeno neopravdanim prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, stoji to u zaključku koji smo dobili od Povjerenice za informiranje.

Foto: Službena Facebook stranica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović službeno se prije dvije godine upisala na doktorski studij Politologije smjer Međunarodni odnosi na FPZG-u. Na rang listi svojeg smjera pojavila se na prvom mjestu kao najbolja kandidatkinja u odnosu na ostale kolege. Akademsku preporuku za predsjednicu napisao je njezin bivši profesor, a današnji rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, kao i nedavno preminula profesorica FPZG-a Lidija Čehulić Vukadinović.

Izdvojeni članak

Predsjednica obavila papirologiju u referadi i postala studentica

25. listopada postavili smo upit FPZG-u oko sudjelovanja studentice Kolinde Grabar-Kitarović na znanstvenom skupu s vlastitim izlaganjem u Hrvatskoj ili inozemstvu. Jedini odgovor koji smo dobili od FPZG-a putem sustava Imam pravo znati bio je od profesora Andrije Henjaka koji je rekao kako više nije prodekan niti povjerenik za informiranje. U međuvremenu je Henjak opet postao prodekan i to za nastavu. Odgovor od FPZG-a nismo dobili pa smo napisali žalbu Povjerenici za informiranje čije smo rješenje zaprimili u utorak 5. prosinca.

– Nalaže se Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu da u roku od 8 dana od zaprimanja ovog zaključka riješi zahtjev za pristup informacijama Marka Matijevića, od 25. listopada 2017. godine, sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, piše u zaključku Povjerenice za informiranje Anamarije Muse koji smo dobili jučer.

FPZG ignorira Zakon bez kojeg studenti novinarstva ne mogu diplomirati

Na FPZG-u se izvode studijski
programi politologije i novinarstva, dok se bez znanja Zakona o pravu na
pristup informacijama ne može završiti potonji studij. Otkad je
predsjednica upisala studij 2015. godine dekanica je Lidija
Kos-Stanišić, a voditelj doktorskog studija Zoran Kurelić.

Tri pitanja o studentskom statusu predsjednice Grabar-Kitarović koja FPZG ignorira

Riječ je o žalbi koju smo podnijeli Povjerenici 13. studenog jer je istekao zakonski rok od 15 dana koliko je FPZG imao za odgovoriti na naša pitanja o sudjelovanju studentice doktorskog studija FPZG-a i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na znanstvenom skupu s vlastitim izlaganjem u Hrvatskoj ili inozemstvu. Riječ je o tri pitanja postavljena putem sustava Imam pravo znati.

1. Je li studentica poslijediplomskog studija Kolinda Grabar-Kitarović prijavila FPZG-u sudjelovanje na znanstvenom skupu s vlastitim izlaganjem u Hrvatskoj ili inozemstvu?
2. Je li za isti/iste ostvarila ECTS bodove kroz izborne aktivnosti poslijediplomskog studija?
3. U slučaju potvrdnog odgovora, molim vas dostavu informacije o kojem je skupu/skupovima bilo riječ te s kojim radom/radovima?

U obrazloženju zaključka Povjerenice za informiranje piše kako je Povjerenica zatražila od FPZG-a obavijest o razlozima zbog kojih zahtjev nije riješen u roku koji je propisan Zakonom o pravu na pristup informacijama.

FPZG je odgovorio Povjerenici kako ‘žalitelj (op.a. autor teksta) nije iskazao javni interes za omogućavanje pristupa zatraženim informacijama, pa se stoga nije moglo razmotriti davanje odgovora na njegova pitanja sve dok isti ne dokaže postojanje navedenog interesa’.

Povjerenica za informiranje obrazlaže da je iz citiranog odgovora proizašlo da predmetni zahtjev za pristup informacijama nije riješen niti je omogućen pristup zatraženim informacijama te da nerješavanje istog zahtjeva sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama nisu opravdani.

U daljnjem obrazloženju, Povjerenica tumači što je sve informacija, te kako je FPZG obvezan riješiti zahtjev za pristup informacijama sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.

Predsjednica formirala Vijeća za mlade nakon naših upita

Povjerenica za informiranje već je jednom ‘presudila u našu korist’ oko predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kada nam nije odgovoreno na pitanja o predizbornom obećanju formiranja Vijeća za mlade. Epilog cijelog slučaja bilo je formiranje Vijeća za mlade dvije godine nakon dolaska Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak. Ovog puta upit nije postavljen predsjednici, nego FPZG-u gdje studira na doktorskom studiju.

FPZG mora do 13. prosinca mora donijeti odluku o zahtjevu

Istaknuto je i kako tijelo javne vlasti ima pravo provesti test razmjernosti i javnog interesa sukladno već spomenutom Zakonu. Tijelo javne vlasti tada nakon rješavanja konkretnog testa procjenjuje hoće li omogućavanje tih informacija biti u interesu javnosti i hoće li od njihovog omogućavanja biti više koristi nego štete po zaštićene interese.

Izdvojeni članak

Veliki zaokret na Pantovčaku: Predsjednica traži Povjerenika za mlade

Kako bi tijelo javne vlasti došlo do odluke, potrebno je pronaći ravnotežu između suprostavljenih razloga, na temelju pojedinih okolnosti slučaja. Napominje se da tijelo javne vlasti kod rješavanja zahtjeva za pristup informacijama treba razmotriti da li je moguće žalitelju omogućiti djelomičan pristup traženoj informaciji.

Zaključno, Povjerenica za informiranje napominje da se dostavljenim zaključkom ne nalaže FPZG-u da se omogući tražena informacija, odnosno da se ne prejudicira ishod postupka rješavanja zahtjeva, već se nalaže da se riješi predmetni zahtjev sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, te o ishodu utvrđenog donese odluka (omogući pristup informaciji, rješenjem djelomično omogući pristup informaciji – uz obvezu donošenja rješenja ili rješenjem odbije odnosno odbaci zahtjev).

Cijeli zaključak pročitajte u nastavku.

[scribd id=366419457 key=key-ToPDP7MW1U3JyuiCDLsk mode=scroll]