Pretraga

Poznat datum održavanja najvećeg Sajma za studente u državi: U ponudi će biti više od 14.000 stipendija

A- A+

Institut za razvoj obrazovanja organizira 13. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati  17. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, s početkom u 10 sati. Na ovogodišnjem Sajmu bit će predstavljeno više od 14.000 dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu. Svoje stipendije i programe stipendiranja predstavit će više od 60 izlagača iz Hrvatske i čak 13 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma stipendija i visokog obrazovanja za 2017. godinu je Austrija.

Sajam stipendija 2016.|foto: Institut za razvoj obrazovanja

Ovogodišnji Sajam stipendija i visokog obrazovanja jedinstvena je prilika za sve zainteresirane srednjoškolce, studente i njihove roditelje da iz prve ruke saznaju sve ključne informacije o studijskim programima, studentskim razmjenama i brojnim programima stipendiranja koje nudi zemlja partner sajma Austrija, uz brojne druge izlagače iz Hrvatske i drugih inozemnih zemalja.  

Preko 60 izlagača iz čak 13 zemalja

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Tisuće studenata i učenika danas se okupilo u predvorju NSK

Na Sajmu će svoje stipendije i programe stipendiranja predstaviti i izlagači poput veleposlanstva i inozemnih kulturnih centara, nevladinih udruga, zaklada i tvrtki. Sudjelovat će više od 60 izlagača iz Hrvatske i čak 13 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i AzijeAustrija, SAD, Njemačka, Francuska, Japan, Kanada, Italija, Norveška, Danska, Nizozemska, Slovenija, Švicarska te Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Posjetiteljima Sajma bit će predstavljeno više od 14.000 dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu koje dodjeljuju različite institucije. Najveći dio novih stipendija, njih čak 7.600, odnosi se na stipendije hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), koje će biti predstavljene na Sajmu. MZO je osigurao 4.600 dodatnih stipendija godišnje za socio-ekonomski ranjive skupine studenata te po prvi puta 3.000 stipendija godišnje za studij u Hrvatskoj u STEM području.

Hrvatski kutak 

Izdvojeni članak

Braniteljske stipendije prepolovljene u samo par godina, ali zbog toga nitko ne diže šator

Pored stipendija Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje dodjeljuje najveći broj stipendija za studij u Hrvatskoj i s kojima je upoznat najveći broj studenata, važno je istaknuti da stipendije dodjeljuju i mnoge manje jedinice regionalne i lokalne samouprave, poput županija, općina i gradova. Također, važno je informirati studente da stipendije za studij u Hrvatskoj dodjeljuju i javna te privatna sveučilišta, veleučilišta i visoke škole. IRO kao organizator Sajma i ove godine osigurao je besplatna izlagačka mjesta za sve neprofitne organizacije koje nude stipendije za studij u Hrvatskoj. Stoga će tzv. Hrvatski kutak ove godine razveseliti brojne posjetitelje. Hrvatski kutak je prostorno izdvojen dio Sajma na kojemu će programe stipendiranja izlagati hrvatske zaklade, udruge i druge organizacije. Cilj Hrvatskog kutka je omogućiti studentima da na jednom mjestu saznaju sve ključne informacije o stipendijama koje su im dostupne za studiranje u Hrvatskoj.

U Hrvatskom kutku, među ostalim, posjetitelji će moći pronaći Nacionalnu zakladu za potporu učeničkom i studentskom standardu te Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji su jedni od najtraženijih i najpopularnijih izlagača Sajma.

Zemlja partner – Austrija dovodi čak 18 institucija

Izdvojeni članak

Srednjoškolci, pozor: Grad Zagreb raspisao natječaj za stipendije

Na Sajmu će se predstaviti više od 18 izlagača iz Austrije. Po prvi put na sajmu, pored austrijskih visokih učilišta, predstaviti će se i ugledne austrijske tvrtke iz IT-sektora koje studentima hrvatskih visokih učilišta nude mogućnost stručnog usavršavanja iz STEM-područja – studentske stručne prakse spomenute tvrtke provode u svojim podružnicama u Hrvatskoj te u Austriji. Daljnje informacije možete pronaći ovdje. Suradnja između hrvatskih i austrijskih visokih učilišta i tvrtki važna je radi unapređivanja kvalitete studijskih programa u Hrvatskoj te radi boljih izgleda za pronalaskom zaposlenja hrvatskih studenata nakon završetka njihovih studija, posebno u brojnim austrijskim tvrtkama u Hrvatskoj.

Dva dana nakon zagrebačkog, 19. listopada održat će se 6. po redu Sajam u Rijeci na kampusu Sveučilišta u Rijeci od 10.00 do 16.00 sati.