Pretraga

Poznata imena dobitnika STEM stipendija: Doznajte u kojem je području dodijeljeno njih najviše

A- A+

Po prvi puta ove je akademske godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljivalo je 3.400 stipendija studentima čiji se studiji ulaze u STEM područja. Iako su stipendije već dodijeljene i djelomično isplaćene, imena dobitnika nisu bila javno poznata, već su studenti za stipendije konkurirali pod šifrom. Ministarstvo je danas objavilo kompletnu listu s imenima dobitnika STEM stipendija, kao i broj dodijeljenih stipendija po pojedinim područjima.

Foto: Srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je rang-liste s imenima dobitnika državnih STEM stipendija u akademskoj godini 2017./2018. Podsjećamo, do sada su kandidati na listi bili vidljivi samo pod posebnom šifrom, a sada su poznata i njihova imena. Listu dobitnika stipendije u iznosu od 10.800 kuna i to po područjima, možete vidjeti u dokumentu u nastavku.

[scribd id=378565251 key=key-2DabrZ6peFxELw1sTN1X mode=scroll]

Odlukom o dodjeli državnih stipendija u STEM područjima znanosti predviđeno je da će se za ovu akademsku godinu dodijeliti 3.400 stipendija, a dodijeljena je jedna više. Razlog je taj što je u sklopu područja biomedicine i zdravstva više studenata ostvarilo jednak broj bodova.

Inače, rang-liste za STEM stipendije izrađene su odvojeno za četiri znanstvena područja – prirodne znanosti, biotehničke znanosti, biomedicina i zdravstvo, tehničke znanosti te posebno za studente 1. godine i posebno za studente viših godina. Tako je, osim imena dobitnika, poznat i broj stipendija dodijeljen u pojedinom području.

Najviše stipendija, ukupno 1.700, dodijeljeno je u području tehničkih znanosti, prvostupnicima informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti i informatologije. U području prirodnih znanosti dodijeljeno je 680 stipendija, u području biomedicine i zdravstva 511 te u području biotehničkih znanosti 510 stipendija.

STEM stipendija po područjima|izvor: www.mzo.hr

Za kraj, napomenimo kako se STEM stipendije dodjeljuju s namjerom usmjeravanja mladih na studijske programe koji imaju najveću perspektivu generiranja ekonomskog rasta u Hrvatskoj, potičući strukturno usklađivanje obrazovanja i kvalifikacija s potrebama tržišta rada i zapošljavanje diplomanata. Cilj dodjele je doprinijeti povećanju dostupnosti visokog obrazovanja i unaprijeđenu socijalne dimenzije visokog obrazovanja te povećanju završnosti u visokom obrazovanju.