Pretraga

Priča o tri studentice koje kampiraju pred MZOS-om sve dok im ministar Šustar ne da odgovore

A- A+

Izvještavao sam cijeli dan s prosvjeda za Cjelovitu kurikularnu reformu u organizaciji inicijative Hrvatske može bolje na glavnom zagrebačkom Trgu. Nakon završenog posla, ostao sam u gradu razgovarati s grupom volontera i organizatora kako bih napravio opširniji izvještaj o cijelom događaju. Oko ponoći dobio sam informaciju da su tri studentice postavile šator ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Na putu prema kući oko 2 ujutro sam došao do njih koje su tada razgovarale sa zaštitarom ministarstva o tome zašto prosvjeduju. One su Dorotea, Espi i Patricija, a ovo je njihova priča i borba za Hrvatsku koja može bolje.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Tri brucošice kampiraju ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sve dok ministar Predrag Šustar ne izradi nacrt dodjele državnih stipendija za 2016./2017. godinu. Studentice traže da se natječaj pokrene na početku akademske godine kako bi se stipendije počele isplaćivati od siječnja. Ove godine natječaj kasni mjesecima, a objavljen je tek početkom godine. Iz ministarstva su na početku obećali kako će rezultati biti poznati tijekom ožujka, ali do danas nisu poznate finalne žalbe dok mnogi studenti još nisu dobili stipendije. Sazvale su press konferenciju ispred ministarstva danas u 12 i 30 kada će objasniti zašto će ostati tamo sve dok ne vide konkretne prijedloge novog Pravilnika od ministra.

Dorotea Šušak i Espi Tomičić sudjelovale su na prosvjedu podrške Cjelovite kurikularne reforme koju je organizirala inicijativa Hrvatska može bolje. One zapravo već nekoliko mjeseci prosvjeduju protiv ministarstva putem društvenih mreža gdje se potpisuju peticije oko problema s dodjelom državnih stipendija koje kasne mjesecima. Konkretnije akcije započele su u ponedjeljak kada se pet studenata okupilo ispred MZOS-a kako bi prosvjedovalo protiv administrativnih problema u dodjeli stipendija. Ministar Šustar ih nije htio primiti, ali su zato razgovarali s njegovim pomoćnikom Srećkom Tomasom.

MZOS prekršio još jedno obećanje u nizu

Njegovo objašnjenje za kašnjenje stipendija gotovo je uvijek isto: natječaj je raspisan u siječnju, a budući da su stipendije vezane za fiskalnu godinu, nisu mogle biti isplaćivane prije donošenja proračuna. Čekalo se, kaže i s donošenjem novog Pravilnika, a čitav proces tekao je nešto sporije i zato što je zaprimljeno 1.500 prijava više u odnosu na prošlu godinu. Optužio je studente koji su sjedili u Povjerenstvu da se nisu pojavili na svim sastancima pa je i radi toga došlo do kašnjenja od sedam do 10 dana. Hrvatski studentski zbor reagirao je priopćenjem na ove izjave koje možete pročitati ovdje.

Ovogodišnju dodjelu pratile su brojne kontroverze pa su tako sestre blizanke koji žive u identičnim uvjetima dobile različiti broj bodova, a pomoćnik ministra Srećko Tomas za Novu TV rekao je da se to dogodilo jer su različite osobe računale njihove bodove(?!).

Dok su postavile šator pridružila im se Patricija Biškup koja je jedna od organizatorica peticije za promjene u Pravilniku o dodjeli državnih stipendija.

– Moj zahtjev je obrađen 19. svibnja, a u posljednjem obećanju rekli su da će isplate biti do kraja svibnja. Danas je 2. lipnja, a uplata još nema, rekla je Patricija Biškup, brucošica socijalnog rada u trenutku kada je jedan auto zatrubio u znak podrške. Ona je u krilu držala skriptu s poznatim žutim markerom jer se priprema za kolokvij koji ima u petak ujutro.

foto: srednja.hr

‘Dok nema kruha ni kolača, ne možemo jesti knjige’

Dok razgovaramo ispred ministarstva usred noći objašnjavaju mi kako ih je policija legitimirala 20 minuta nakon što su došle. Bili su vrlo začuđeni šatorom, a nakon kratkog razgovara su otišli. Ističu kako su bili vrlo pristojni, kao i zaštitari ministarstva. Tijekom cijelog razgovora pokraj nas jure automobili kroz noć, a mlade studentice mi ističu kako nisu ovdje prvenstveno radi sebe nego za buduće generacije. Ovakvi problemi se događaju gotovo svake godine, a žele jednom zauvijek stvoriti uvjete u kojima njihove buduće kolege neće morati prolaziti ono što one prolaze.

– Ugovor sam dostavila u ministarstvo 23. svibnja, a ne mogu ih dobiti na telefon od onda. Danas sam ih nazvala preko 100 puta (op.a prikazuje mobitel s brojem propuštenih poziva). Želim da se javljaju na telefon i da nam daju povratnu informaciju. Potrebna je promjena natječaja kako bi krenuo s početkom akademske godine, a da studenti dobiju stipendije od siječnja. Nisam ovdje zbog svojih novaca koje ovako i onako zarađujem samostalno, nego zbog budućih studenata koji će biti u istoj situaciji. Puno ljudi nema novaca za studij, a obrazovanje treba biti dostupno svima. Zato i služi stipendija. Dok nema kruha ni kolača, ne možemo jesti knjige. Nisu bitne startne pozicije ljudi, nego put koji želimo prijeći, govori nam Espi Tomičić, brucošica Akademije dramskih umjetnosti dok sjedimo na pločniku ispred ministarstva.


Izdvojeni članak

Apsurd državne stipendije: Blizanke s istim uvjetima dobile različiti broj bodova

Bore se za buduće generacije koje će se boriti s egzistencijalnim problemima

Njezina kolegica Dorotea također studira na Akademiji, ali uz to je na Pravnom fakultetu. Jasno daje do znanja kako se nije ni prijavila na državnu stipendiju niti da je ovdje radi osobnih interesa. Stalo joj je da se stvari krenu mijenjati nabolje za mlade u ovoj zemlji. Studentice se pitaju ako Hrvatska može bolje, zašto se one za svoja prava moraju boriti na pločniku. Nije im jasna ni uloga studentskih predstavnika u Povjerenstvu za dodjelu stipendija niti kako se oni biraju.

– Nisam stipendistica niti sam se prijavljivala za stipendiju. Ovdje sam zbog solidarnosti sa studentima kojima stipendija služi za pokrivanje egzistencijalnih troškova tijekom studiranja. Apsolutno je sramotno kako imamo akademski prostor u kojem finalni rezultati ne ovisi o ljudskoj motivaciji i intelektualnoj širini već o mjestu, vremenu i kontekstu u kojem su pojedinci rođeni, objašnjava nam svoju priču Dorotea Šušak u trenutku kada je sat debelo otkucao iza tri sata ujutro.

Pozivaju građane koje prolaze ispred Ministarstva, znanosti, obrazovanja i sporta koje je na adresi Donje Svetice 38 da potrube u znak podrške. Poručuju da ne planiraju odustati od kampiranja sve dok ne vide promjene u nacrtu Pravilnika za sljedeću godinu. Sazvale su stoga press konferenciju 2. lipnja u 12 i 30 ispred MZOS-a kada će detaljnije objasniti razloge prosvjeda i potrebnih promjena u sustavu. Već od danas pridružit će im se kolege s novim šatorima.