Pretraga

Privukli su najmaturante u državi, a zanimljivi su i Azijcima: Na FER-u uskoro studij na engleskom

A- A+

Već je poznato da je najbolja maturantica generacije Iva Barać upisala Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, kao i da načelno najbolji maturanti u državi biraju studirati upravo na FER-u. Dekan Gordan Gledec najavljuje daljnje osuvremenjivanje njihovog poželjnog studijskog programa. Između ostalog, u jesen 2020. godine na FER-u planiraju pokretanje studija na engleskom jeziku kojim će pokušati privući studente iz Azije, a za predavanja na engleskom zainteresirani su i hrvatski studenti.

Najbolja maturantica generacije Iva Barać s dekanom FER-a Gordanom Gledecom i prodekanicom Mihaelom Vranić | Foto: fer.unizg.hr

Nakon ljetnog upisnog roka na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, statistika kojom se sam FER pohvalio govori kako je od 640  brucoša, njih čak 429 među tisuću najboljih maturanata prema državnoj maturi iz Matematike A razine. Čak je 445 friških FER-ovih brucoša među tisuću najboljih maturanata prema državnoj maturi iz Fizike. Brojke kojima se na FER-u ponose govore i kako je više od polovine upisanih brucoša, odnosno njih 343, među najboljih tisuću maturanata iz oba predmeta.

Pozitivan trend upisa djevojaka na osuvremenjen studij FER-a

Interes za FER raste iz godine u godinu, a dekan Gordan Gledec ističe kako mladi ljudi sve više prepoznaju važnost STEM-a, pogotovo robotike i umjetne inteligencije, o kojima upravo kod njih stječu znanja tijekom studija.

Izdvojeni članak

FER se pohvalio novoupisanim studentima: Otkrivaju iz kojih škola im dolaze najbolji brucoši

U intervjuu Jutarnjem listu, Gledec poručuje kako nisu samo uveli nove kolegije privlačne studentima, već kako su osuvremenili, tj. promijenili cijeli studijski program.

– Prošle jeseni krenuli smo sa studijskim programom FER 3, što je sedmi program u povijesti fakulteta. FER 2 bio je prvi bolonjski studijski program, a FER 3 unosi orijentaciju prema gospodarstvu, tržištu i poduzetničkim vještinama, kaže dekan fakulteta koji se i dalje može okarakterizirati kao ‘muški fakultet’, no Gledec ističe da svoje mjesto na FER-u sve više pronalaze i djevojke.

Kako kaže, posljednjih godina FER upisuje 22% djevojaka, a one u ukupnom studiju čine 25%.

– Čini se da su djevojke upornije i rjeđe odustaju od studija od mladića, priča dekan o generalno pozitivnom trendu upisa djevojaka na FER.

Ilustracija: fer.unizg.hr

Od akademske godine 2020./2021. pokreće se studij na engleskom jeziku

Izdvojeni članak

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

U razgovoru za Jutarnji, Gledec najavljuje pokretanje studijskog programa na engleskom jeziku.

– U jesen 2020. godine planiramo pokrenuti studij na engleskom jeziku. Najvjerojatnije ćemo se orijentirati na azijska tržišta kao što su Indija, Pakistan i Kina, ali i na Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Dolaze nam i upiti s Bliskog istoka te iz sjeverne Afrike. Očekujemo da će taj studij slušati i studenti koji su redovito upisali studij na hrvatskom jeziku. Neke ankete pokazuju da je jako puno studenata zainteresirano slušati predavanja na engleskom jer je to jezik znanosti i struke, a preddiplomski studij na engleskom jeziku već je akreditiran, priča Gledec i dodaje da na FER već ove jeseni dolazi 10 kineskih studenata na diplomski studij energetike.

Vezano za znanstvene i stručne projekte po kojima je FER poznat, Gledec poručuje kako se na fakultetu trenutačno odvija 171 projekt, od čega je 75% domaćih, a 25% međunarodnih.

Dugogodišnji problem s nedostatkom prostora: ‘Došlo je vrijeme da se deklarativna podrška FER-u i STEM-u pokaže i u praksi’

Izdvojeni članak

Nagrade Soljačić i Sakač neće se dodijeliti isti dan: Ukupno 20-ak najboljih maturanata bit će nagrađeno

– Kada gledamo Obzor 2020., glavni istraživački program EU, onda na FER i Institut ‘Ruđer Bošković’ otpada 30 posto cjelokupnoga visokoškolskog i istraživačkog udjela po novcu i 20 posto po broju projekata, s time da se na FER-u, osim istraživanja, radi i nastava. Sada imamo tri nova projekta pa ćemo u broju projekata vjerojatno dostići ‘Ruđer’. No, financijski su oni nešto bolji. Trenutačno naši aktivni projekti unutar Obzora 2020. vrijede sedam milijuna eura, pojašnjava Gledec i dodaje kako je od 600 zaposlenih na FER-u, njih čak 200 zaposleno na teret sredstava iz projekata.

U konačnici, Gledec je podcrtao dugogodišnji problem FER-a s nedostatkom prostora.

– Raspolažemo s 35.000 četvornih metara prostora, a od 1989. se ništa nije mijenjalo. Posljednja dogradnja fakulteta bila je prije 30 godina, i to zahvaljujući inženjeru Anti Markoviću, našem bivšem studentu i tadašnjem jugoslavenskom premijeru. Smatramo kako je konačno došlo vrijeme da se deklarativna podrška FER-u i STEM-u pokaže i u praksi, ističe dekan FER-a.