Pretraga

Profesorica Pravnog fakulteta u sukobu interesa s čime je oštetila državni proračun

A- A+

Povjerenstvo za sukob interes prije tjedan dana donijelo je odluku da je Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda i profesorica na Pravnom fakultetu, bila u sukobu interesa. Omejec se nakon isteka mandata vratila na Katedru za upravno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu te je primala dvije plaće šest mjeseci što je bilo protivno Zakonu.

Naime, baš zbog toga što je bila zaposlena, naknadu kao bivša predsjednica Ustavnog suda, mogla je primati samo dva mjeseca, a ona ju je primala pola godine, utvrdilo je Povjerenstvo.  Na taj način oštećen je državni proračun.

Iako je povreda Zakona o sukobu interesa dokazana, Omejec neće imati nikakvih posljedica. Povjerenstvo joj nije izreklo sankciju jer je prošlo više od godinu dana otkako je prestala obnašati funkciju predsjednice Ustavnog suda. Predmet će biti upućen državnom odvjetništvu radi mogućeg utvrđivanja stjecanja naknada bez osnove, prenosi N1 televizija.

Kako je to uočila Sanja Modrić u kolumni za Novi list, ‘Ne preostaje nam ništa drugo nego usrdno preporučiti gospođi Omejec, koja, doduše, nema obavezu obeštetiti državu za 80.000 kuna koje joj ne pripadaju, ali ih je svejedno stavila u džep, da vrati te pare s kamatom i da se ispriča javnosti. To do sada nije učinila, niti je izjavila da će učiniti. Gleda nas svisoka i ne troši riječi uzalud.’