Pretraga

Rektor, Senat i ministarstvo ismijali studentsko predstavništvo i izbore

A- A+

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras donio je odluku o raspisivanju izbora za Studentski zbor Sveučilišta  i studentske zborove njegovih sastavnica. Svoje predstavnike studenti će moći izabrati 28. i 29. ožujka. Nedavno su izbori bili ponovljeni na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje su selektivno primjenjeni zakoni i pravilnici koji se također nisu poštovali na drugim sastavnicama i Sveučilištima.

foto:srednja.hr

Izdvojeni članak

Portal srednja.hr MZOS-u podnio zahtjev za upravnim nadzorom svih fakulteta u Hrvatskoj

Nažalost, rektor Damir Boras, Senat zagrebačkog Sveučilišta i resorno ministarstvo bacili su ljagu na studentske izbore prije nekoliko mjeseci tako što su ponišitili prethodne izbore na Filozofskom fakultetu. To ne bi bio problem, da su se isti izbori poništili i na drugim fakultetima na kojima je portal srednja.hr uočio nepravilnosti. Tako su se na najmanje 10 fakulteta kršile procedure i propisi zbog kojih je ‘pao’ i Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Više o pojedinostima možete pročitati u opširnijem tekstu ovdje, a tablicu s podacima o studentskim predstavnicama na pojedinim fakultetima možete proučiti ovdje.

Sa selektivnim poštivanjem procedura i pravilnika u jednom slučaju krovne institucije pokazale su kakav odnos imaju prema studentskim predstavnicima i istinskom praćenju zakona. Portal srednja.hr je ministarstvu predalo tablicu s prikupljenim podacima iz kojih se lako mogu uočiti nepravilnosti i na drugim Sveučilištima, ali do danas to ministarstvo nije nikada pokazalo kako su im u interesu studenti.

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Na temelju Odluke rektora Damira Borasa, izbori za studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i zagrebačkih sastavnica održat će se 28. i 29. ožujka, a glasačka mjesta bit će otvorena oba dana od 8 do 20 sati.

Pravo glasa, ali i sudjelovanja, imaju svi studenti dodiplomskih, preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Izbori će se provoditi istodobno na svim fakultetima i akademijama prema odredbama Pravilnika o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama.

Izbori za studentske predstavnike su neposredni, slobodni i tajni. Novi studentski predstavnici biraju se na razdoblje od dvije godine.

Važni dokumenti:

Odluka o imenovanju Izbornog povjerenstva za provođenje studentskih izbora

Odluka o imenovanju Povjeresntva za prigovore Sveučilišta u Zagrebu za provođenje studentskih izbora

Kandidacijski obrazac za izbore za studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica