Pretraga

Sedam dana je prošlo od ponovnog otvaranja zloglasne menze u Slavonskom Brodu: Imamo prve dojmove studenata

A- A+

Nehigijenski uvjeti u menzi, neodgovarajuća odjeća uposlenih te nepečena i jednolična hrana. To su samo neki od razloga zbog kojih smo u više navrata tijekom protekle akademske godine izvještavali o ‘menzi iz noćne more’ u Slavonskom Brodu, kako smo ju usput prozvali. Svi ti neuvjeti bili su razlog nesporazuma i raskida ugovora između pružatelja usluge subvencionirane prehrane i brodskog SC-a, koji se dogodio krajem lipnja, otkada je menza bila zatvorena do prošle srijede.

Naime, nakon raskida ugovora u Studentskom su centru odlučili sami početi pružati uslugu posluživanja subvencionirane prehrane za studente pa su nakon renoviranja restorana u prethodnom razdoblju, 7. studenoga krenuli s radom.

Za sada smo zadovoljni po svim pitanjima pa vidjet ćemo dalje

Izdvojeni članak

Nakon našeg pisanja o menzi iz noćne more, Ministarstvo šalje Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane u Slavonski Brod

Premda letvica nije ni bila visoko postavljena, odlučili smo pitati predstavnike Studentskog zbora tamošnjeg Strojarskog fakulteta (koji broji oko tisuću studenata), koji se s problemom loše prehrane i uvjeta u menzi bore već dvije godine, kakva je situacija u novootvorenoj menzi sedam dana od početka rada.

– Danas, 7 dana nakon otvaranja studentske menze (odgovoreno nam je sinoć nap. a.) možemo reći da smo zadovoljni po svim pitanjima. Higijena je na razini, kupljeni su novi tanjuri i pribor za jelo. Radnici su u odjeći za rad u kuhinji i sa hranom. Trenutno po obroku bude u ponudi dva menija, a vidjeti ćemo kroz uvodni mjesec hoće li se broj povećavati. Kroz razgovor nekoliko desetaka studenata koje smo pitali kroz proteklih par dana dobili smo povratnu informaciju da su zadovoljni. Jučer (utorak) smo imali sastanak upoznavanja s novim voditeljem menze koji nas je upoznao s novim načinom i planom rada i pozvao nas da mu svakako dostavljamo povratne informacije studenata na prehranu kako bi u slučaju primjedbi mogao ispraviti greške. Za sada smo zadovoljni s odnosom novih radnika prema studentima i nadamo se da će se tako i nastaviti u budućnosti, pojašnjava nam Almir Rebronja, predsjednik Studentskog zbora Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu.

Planiramo osposobiti još jednu kantinu za distribuciju subvencionirane prehrane

Prema se tek uhodava situacija s novom-starom menzom, Almir nam najavljuje daljnje ambicije za poboljšanje studentske prehrane u Slavonskom Brodu.

– Do kraja ove godine planirano je osposobljavanje jedne kantine (s ciljem distribucije i prodaje hrane) na jednom od fakulteta, a u početku 2019. godine i na preostala 2 fakulteta. Osposobljavanjem kantine studentima će se olakšati tako što će moći nešto pojesti između predavanja, a da ne moraju ići do studentske menze, govori nam Almir Rebronja.

Kronologija borbe za kvalitetniju prehranu i odgovarajuću menzu

Izdvojeni članak

Menza iz najgore noćne more: Studentima na meniju sirovi ćevapi, staklo u hrani i konzerve s isteklim rokom trajanja

Kako smo napomenuli da bi se došlo do barem za sada primjerenih uvjeta u menzi i odgovarajuće, dobro termički obrađene hrane!, bitka je trajala gotovo dvije godine, govori nam Almir.

– Istaknuo bih da smo jedini zbor od 3 studentska zbora u gradu odlučili bezuvjetno uhvatiti se u koštac rješavanja problematike prehrane studenata nakon podosta godina loše kvalitete prehrane. Nakon dvije godine (od studenog 2016. godine, kada smo krenuli sa rješavanjem problematike prehrane) uspjeli smo se izboriti za bolju i kvalitetniju prehranu za našu i sve buduće generacije studenata u Slavonskom Brodu. Do sada su uvijek bili privatni davatelji usluge prehrane studenata, no od ove akademske godine (2018./19.) davatelj usluge prehrane postao je Studentski Centar Slavonski Brod, pojašnjava Almir, prilažući prigovore koje su onomad istaknuli, kao i peticiju koju su za bolje uvjete u studentskoj menzi potpisali brojni studenti.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Kako dalje ističe predsjednik SZSF u Slavonskom Brodu, nakon mnogobrojnih neuspješnih sastanaka s tadašnjim privatnim davateljem usluge prehrane, Studentski je zbor odlučio izaći u javnost s dokumentacijom, koju su objavili i na Facebook stranici.

Izdvojeni članak

Nakon dugotrajne pauze ponovno otvorena jedina, ali ozloglašena studentska menza u Slavonskom Brodu

Nakon objave dokumentacije na društvenoj mreži, krenuli su pritisci od strane javnosti (u kojima je sudjelovala i srednja.hr) i Ministarstva, što je rezultiralo da tadašnji privatni davatelj usluga prekine s radom ali tek nakon predavanja i ljetnih ispitnih rokova, kako studenti ne bi bili zakinuti za prehranu odnosno na kraju lipnja.

U narednim mjesecima su se stvarali preduvjeti za preuzimanje menze od strane Studentskog centra, kao i djelomično renoviranje objekta, koje je trajalo do početka studenoga.

Od sredine prošlog tjedna, odnosno od 7. studenog, menza je ponovno otvorena. Radno vrijeme menze je:

Doručak od 7 do 9 sati
Ručak od 12 do 16 sati
Večera od 18 do 20 sati