Pretraga

Sindikat oštro o gubitku spora s Hrvatskim studijima: ‘Presuda je pravno neosnovana i opasan presedan u sudskoj praksi’

A- A+

Općinski radni sud u Zagrebu donio je 19. travnja 2018. presudu prema kojoj je Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja kriv za nanošenje štete Hrvatskim studijima istupima svojih dužnosnika tijekom prošlogodišnjeg nezakonitog štrajka. U nepravomoćnoj presudi stoji kako Sindikat mora platiti odštetu od 15.000 kuna Hrvatskim studijima, kao i 9.562 kune parničnih troškova. Presudu su danas putem priopćenja komentirali i iz Sindikata, kazavši kako je sud donio odluku bez da je u ‘sudskom postupku uopće ispitivao ili utvrđivao istinitost izjava’ dužnosnika Sindikata kao ‘ni njihovu stvarnu podobnost da nanesu neimovinsku štetu, a što mu je bila dužnost’. Uz to, najavljuju i podnošenje žalbe na presudu.

Foto: srednja.hr

U trenutku sastavljanja ovog priopćenja uvodno valja konstatirati da Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu protekla četiri mjeseca obavljaju nastavnu i znanstvenu djelatnost bez dopusnice slijedom čega su sukladno važećem Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u prekršaju za koji im se može izreći sankcija u iznosu do 100.000,00 kuna. Naime, spomenuti Zakon propisuje da će se novčanom kaznom od 30.000,00 do 100.000,00 kuna za prekršaj kazniti pravna osoba koja znanstvenu djelatnosti ili djelatnost visokog obrazovanja obavlja bez dopusnice kad je ona za obavljanje djelatnosti potrebna prema odredbama zakona koji regulira osiguravanje kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, tim riječima započinje Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja svoje priopćenje vezano uz presudu Općinskog radnog suda u Zagrebu.

Pdsjetimo, to je tijelo nepravomoćno odlučilo kako su dužnosnici sindikata Vilim Ribić i Tomislav Janović svojim javnim istupima tijekom štrajka u travnju 2017. uzrokovali su neimovinsku štetu Hrvatskim studijima, zbog povrede prava osobnosti na ugled, čast, ime i dobar glas.

Sindikat ulaže žalbu na presudu

Izdvojeni članak

Sveučilište ne prestaje tužakati: Student se spasio od suda, ali je Sindikat nadrljao

– Da su spornim izjavama tuženika u medijima tužitelju narušeni ugled, dobar glas i ime u svojim iskazima suglasno i uvjerljivo su potvrdili zakonski zastupnik tužitelja prof. dr. sc. Mario Grčević i svjedok prof. dr. sc. Ante Čović navodeći kako su zbog istih imali puno problema u komunikaciji s kolegama iz Hrvatske, i inozemnim partnerima, koji su ih nazivali i ispitivali o predmetnim događajima, slijedom čega su im morali objašnjavati da tužitelj ne radi protivno zakonu i da neće biti nikakvih restrikcija i otpuštanja radnika, već upravo suprotno, da će zapošljavati nove radnike. Nadalje, prema iskazu zakonskog zastupnika tužitelja nakon štrajka i negativnih medijskih komentara broj upisanih studenata u idućoj akademskoj godini znatno je pao, i to otprilike od cca 130 studenata na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Isti je kao pročelnik dobivao i upite roditelja neupisane djece hoće li se tužitelj ukinuti, stoji u presudi suda.

Sindikat tvrdi da u navedenu situaciju Hrvatske studije nisu doveli njegovi dužnosnici, već ‘odgovorne osobe na Sveučilištu.’

– U odnosu na zaprimljenu presudu, Sindikat znanosti ističe da je riječ o nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu protiv koje će u otvorenom zakonskom roku uložiti žalbu, a s obzirom da Sud u presudi nije utvrdio da bi Sveučilištu šteta nastala radnjama koje čine organizaciju ili provedbu štrajka, stoji u priopćenju Sindikata.

Sindikat: Presuda je pravno neosnovana i opasan presedan u sudskoj praksi

Izdvojeni članak

Pravomoćna presuda Vrhovnog suda: Štrajk na Hrvatskim studijima bio je nezakonit

Dodaju i kako je  Sud ‘svoju odluku donio bez da je u sudskom postupku uopće ispitivao ili utvrđivao istinitost navedenih izjava’ dužnosnika Sindikata, ‘kao ni njihovu stvarnu podobnost da nanesu neimovinsku štetu, a što mu je bila dužnost’. 

– Posebno naglašavamo, da osim što je pravno neosnovana, sporna presuda predstavlja i opasan presedan u sudskoj praksi koji ograničava i otvara mogućnost penalizacije korištenja ustavnog prava na slobodu govora i javnu kritiku, osobito u području rada javnih ustanova financiranih sredstvima državnog proračuna. Skandalozno je u tom smislu utvrđenje suda sadržano u obrazloženju presude, a sukladno kojem nitko nema pravo ukazivati i govoriti o nezakonitostima u društvu, ako one prethodno nisu utvrđene odlukama nadležnih tijela. Sindikat ne zagovara neodgovorno korištenje medijskog prostora, međutim u uvjetima kada bi se javni istupi o nepravilnostima funkcioniranja u radu brojnih javnih ustanova i kritika njihova rada svela na onu koju je moguće izreći samo u okolnostima kada o tome postoje odluke neučinkovitih, sporih i općenito potkapacitiranih nadležnih tijela, moglo bi se govoriti o potpunom dokidanju prava na slobodu govora i javnu kritiku.

[scribd id=377482980 key=key-JoxFfHAFu0XcdLHRs97I mode=scroll]