Pretraga

Širi se propaganda sveučilišta: Universitas će izlaziti i uz Večernji list

A- A+

Hrvatske sveučilišne novine Universitas, koje zajednički izdaju Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu, početkom prošle godine počele su izlaziti jednom mjesečno uz Jutarnji list kao podlistak. Kako doznajemo iz uvida u zapisnik sjednice Rektorskog zbora iz ožujka ove godine, Universitas će početi izlaziti i uz Večernji list, i to po ‘više nego prihvatljivoj cijeni od 30.000 kuna + PDV’. Sveučilište u Zagrebu preuzet će pola troškova, što ne čudi s obzirom na povećanje izdvajanja Sveučilišta tijekom ove akademske godine za potrebe poslovanja Rektorata, tj. za komunikaciju Sveučilišta s javnošću. Ovom prilikom podsjećamo da nam Sveučilište u Zagrebu nikada nije odgovorilo na upit o točnim financijskim izdvajanjima za izdavanje Universitasa u Jutarnjem.

Hrvatski sveučilišna propaganda Universitas foto:srednja.hr

Na sjednici Rektorskog zbora u ožujku ove godine, rektori su, kako stoji u zapisniku, prihvatili ponudu Večernjeg lista ‘vezano uz kontekstualno oglašavanje hrvatskih sveučilišta – članova Rektorskog zbora u vidu mjesečnog biltena od osam stranica’. Stoji i kako će Rektorski zbor i Večernji list u svrhu provođenja suradnje potpisati poseban ugovor, čije će uvjete prirediti rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras.

Izdvojeni članak

Rektor Damir Boras postao izdavački savjetnik EPH

Boras: Velik interes javnosti za sveučilišne teme

Na taj način, Universitas – hrvatske sveučilišne novine, osim uz Jutarnji list, počet će izlaziti na mjesečnoj razini i uz Večernji list. Iako informacije o financijskim izdvajanjima Sveučilišta u Zagrebu za izdavanje Universitasa u Jutarnjem listu nikada nismo doznali, o suradnji Rektorskog zbora i Večernjeg te financijskih troškova ipak nešto saznajemo iz samog zapisnika sjednice u ožujku.

Na toj je sjednici rektor Boras istaknuo velik interes javnosti za sveučilišne teme te kako smatra da bi se te teme mogle objavljivati i u drugim glasilima.

– Obzirom na jaku distribuciju, upućen je upit Večernjem listu te smo dobili ponudu na bazi jednomjesečne objave na osam strana podliska koje bi uključivale potpunu integraciju sadržaja vezanih za aktivnosti naših sveučilišta unutar novina, prezentiranje tih grafičkih elemenata koje bi bilo prepoznatljivo kroz pojavu u Večernjem listu, te pripremu sadržaja uz novinarsku i uredničku podršku redakcije Večernjeg lista prema poslanim materijalima sveučilišta, stoji u zapisniku RZ-a iz ožujka.

Večernji im je ponudio cijenu od 30.000 kuna plus PDV (op.a. iako ne stoji eksplicitno u zapisniku, vjerojatno je riječ o mjesečnom iznosu), za koju je na sjednici rektor Boras naglasio da je i više nego prihvatljiva. Boras je predložio da Rektorski zbor preuzme financiranje, s time da bi Sveučilište u Zagrebu s obzirom na veličinu preuzelo pola troškova, a ostala sveučilišta troškove razmjerno svojoj veličini.

Inače, riječ je o rektoru koji je prošle godine ukinuo novčanu nagradu za rektorovu nagradu.

Izdvojeni članak

‘Ukidanje novčanog dijela Rektorove nagrade nije smiješno’

Sveučilište u Zagrebu u prosincu 2016. povećalo izdvajanja za troškove Rektorata radi ‘jasne komunikacije s javnošću’

Preuzimanje pola troškova na sebe Sveučilištu u Zagrebu ne bi trebalo nimalo teško pasti, s obzirom da je Senat Sveučilišta u Zagrebu u prosincu 2016. donio Odluku o izmjeni Odluke vezane uz doznačavanje i trošenje sredstava subvencija participacija školarina i sufinanciranja materijalnih troškova u ak. god. 2015./2016., 2016./2017. i 2017./2018. i to na način da se izdvajanje za troškove poslovanja Rektorata povećavaju za 1%, odnosno na 5%.

Iz zapisnika sjednice Senata iz prosinca 2016., prorektor Tonći Lazibat pojasnio je povećanje izdvajanja za poslovanje Rektorata, rekavši kako je Rektorat vrlo aktivno djelovao po pitanju odnosa s javnošću, pokretanja sveučilišnih novina Universitas, itd.

– Prorektor smatra kako je u interesu svih sastavnica da se trošak izdvajanja za Rektorat minimalno poveća, a sve kako bi Sveučilište jasno komuniciralo sa javnošću, radilo na svojoj vidljivosti, te prezentiralo svoje aktivnosti. S navedenim prijedlogom složili su se Odbor za proračun, Rektorski kolegij u užem sastavu, te Rektorski kolegij u širem sastavu, stoji u zapisniku sjednice.

Iz svega navedenoga, jasno je da Sveučilištu u Zagrebu neće biti problem financirati pola iznosa od mjesečne naknade za izdavanje Universitasa uz Večernji list. Spomenimo i kako je Rektorski zbor u dogovoru s Večernjim dobio bonus besplatni dodatak – ‘besplatno postavljanje priloga Universitas na www.vecernji.hr u obliku listalice’.