Pretraga

Slovenska sveučilišta predstavljena našim studentima: Evo kako ih aplicirati i gdje živjeti

A- A+

U sklopu Sajma stipendija koji se 11. listopada održao u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te 13. listopada u Rijeci na Sveučilištu predstavilo se više od pedeset izlagača iz Hrvatske i inozemstva koji su svim zainteresiranim učenicima i studentima izložili svoje programe i stipendije. Svoj informativni kutak posjetiteljima predstavila su u slovenska sveučilišta okupljena oko zajedničkog imena Study in Slovenia. 

foto: PR

Slovenija broji ukupno četiri sveučilišta; ono u Ljubljani, Mariboru, Primorskoj i Novoj Gorici, a u svakom od njih ima poneki hrvatski student. Na Sajmu stipendija posjetili smo štand prošlogodišnje zemlje partnera Slovenije i od Petre Buvak jedne od izlagačice saznali smo gdje ima najviše hrvatskih studenata, kao i kako aplicirati na neko od Sveučilišta te gdje su smješteni hrvatski studenti u Sloveniji. 

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Tisuće studenata i učenika danas se okupilo u predvorju NSK

Sveučilišta dostupna svima

Study in Slovenia okuplja sve visokoškolske institucije te na njihovom web stranici svi zainteresirani za neko od sveučilišta na jednom mjestu mogu pronaći korisne informacije. Jedna od izlagačica na sajmu Petra Buvak otkrila nam je kako je Slovenija itekako zanimljiva hrvatskim studentima.

– Slovenija je malena zemlja i prikladna za putovati, tako da studenti mogu uživati u svim pogodnostima koje naši studiji u Sloveniji nude, ističe Petra. 

Kako nam je rekla, za sve hrvatske studente studiji u Sloveniji su besplatni.

– Prijavni postupak poprilično je jednostavan. Imamo centralni postupak tako da se sve vodi na Ministarstvu. Student dolazi do papira putem sasvim jednostavnog postupka i pogotovo zato što Slovenija i Hrvatska imam sličan sustav. Ako se slučajno nešto zakomplicira, kontaktira se bez problema neko od sveučilišta da se sazna koji su dokumenti još potrebni, dodaje izlagačica Petra.

Konkretne stipendije za sveučilišta u Sloveniji za hrvatske studente nisu dostupne, no Petra otkriva da svi zainteresirani vrlo lako mogu aplicirati za razmjenu studenata putem ERASMUS-a ili putem CEPUS-a. Da hrvatski studenti često studdiraju u Sloveniji, svjedoči i činjenica kako tamo imaju jako dobro razvijeno Društvo hrvatskih studenata putem kojeg se svi zainteresirani mogu informirati o studijima tamo.   

Izdvojeni članak

Studij u Sloveniji: Kako studirati na Sveučilištu u Ljubljani?

Jezik? Nema problema

Što se tiče jezičnih barijera, Petra nam otkriva kako ih nema, premda pri apliciranju na neko od sveučilišta upravo studenti o tome postavljaju najviše pitanja. Vrlo brzo se razuvjere i to. 

– Da, imamo puno pitanja vezanih za jezik, no mislim kako tu nema velikih problema jezici su nam slični tako da sve studente koje ja poznajem u tri, šest mjeseci normalno su pričali slovenski i slijediti predmete, kaže Petra.

Budući da je ljubljansko Sveučilište najveće i nudi najviše programa, Petra Buvak nam otkriva kako se upravo tamo nalazi najviše hrvatskih studenata koji se odlučuju za razne studije poput tehničkih i prirodnih fakulteta.

– Sveučilište u Ljubljani ima najviše hrvatskih studenata zato što nam je to najveće Sveučilište, a ovisi i o mjestu odkud dolaze. Iz središta Hrvatske najviše imamo studenata u Ljubljani, dok studenti prmorskog područja odlučuju se za Sveučilište na Primorskom, kaže Petra. 

Izdvojeni članak

Posjetite štand Sveučilišta u Ljubljani na Sajmu stipendija

Hrvatski studenti nemaju pravo na dom

I dok su studiji za hrvatske studente u potpunosti besplatni, priča sa smještajem u studentske domove nešto je drugačija. U tom slučaju prednost imaju slovenski studenti. 

– Zasad su studentski domovi vezani za državljanstvo i primarno su tu za slovenske studente, ali ako student kod nas dolazi studirati putem neke od razmjena onda ima pravo na dom. Ljubljana, Maribor, Nova Gorica i Kopar sve su to studentski gradovi tako da nije problem naći smještaj po prihvatljivoj cijeni, ističe Petra. 

Iako se hrvatski studenti moraju za vrijeme studiranja u Sloveniji odlučiti za smještaje cjenovno skupljim od studentskim domovima, to i dalje ne odvlači naše mlade da studiraju i tamo pa iz godine u godinu broj hrvatskih studenata tamo raste, a tome doprinose i manifestacije poput Sajma stipendija.

– Prošle smo godine bili smo parter država na Sajmu tako da smo lani imali veliki interes studeata, a i nama je u interesu biti svake godine tu jer nam je lijepo imati studente iz Hrvatske što zbog dobrosusjedskih odnos, a i zbog činjenice da nismo daleko od Hrvatske, a opet studenti mogu reći da studiraju u inozemstvu. Iako su nam u 21. stoljeću informacije na dohvat ruke, mislim kako ovakve manifestacije poput Sajma stipendija pridonose dolasku studenata na naš studij, zaključuje Petra.