Pretraga

Student Prava pokrenuo peticiju radi Zakona o obavljanju studentskih poslova: Ima vrlo konkretan zahtjev

A- A+

Saga oko donošenja Zakona o obavljanju studentskih poslova traje već više od godinu i pol, računamo li samo formalne korake koji su poduzeti oko njega. Redovni studenti obavljaju poslove temeljem Pravilnika donesenog prije 22 godine, dok su izvanredni studenti, praktički ostali još jednu sezonu bez mogućnosti rada putem studentskog ugovora. Potaknut tim činjenicama i okolnostima student Pravnog fakulteta u Zagrebu Leo Fel, odlučio je pokrenuti peticiju ‘Želimo Zakon o obavljanju studentskih poslova!’, kojom ima za cilj ubrzati beskrajne procese donošenja tog Zakona odnosno utjecati na to da on stupi na snagu do 1. listopada kada po prilici počinje naredna akademska godina.

foto: Facebook

Naveo nam je razloge zbog kojih se odlučio pokrenuti ovu peticiju.

Izdvojeni članak

Studenti bi uskoro mogli doći na svoje: Dva saborska Odbora usvojila prijedlog Zakona o studentskom radu

– Zakon o obavljanju studentskih poslova važan je za studente iz više razloga. Prije svega, sa razine podzakonskog akta (pravilnika) obavljanje studentskih poslova diže se na razinu zakona. Pravilnik, koji je do sada regulirao i još neko vrijeme će regulirati studentski rad, donesen je daleke 1996. Radna skupina imenovana je 2. veljače 2017., prijedlog zakona prošao je javnu raspravu kroz studeni i prosinac 2017., a od tada je Ministarstvu znanosti i obrazovanja trebalo skoro pola godina da prijedlog zakona uvrsti na dnevni red Vlade. Nakon što je Vlada u svibnju uputila prijedlog zakona, ono je prošlo kroz prvo čitanje 19. lipnja te se je vratilo na doradu u Ministarstvo znanosti i obrazovanja za 2. čitanje. Najveći problem je sporost nadležnog Ministarstva koje je dugo zavlačilo studente i njihove predstavnike, posebice u vremenu kad su radili analizu pristiglih primjedbi javnog savjetovanja. Taj posao mogao je biti gotov kroz mjesec dana, no protegao se kroz prvu polovicu 2018. O sporosti i nezainteresiranosti Ministarstva govori i podatak da je najmlađi saborski zastupnik Marin Škibola postavio ministrici Divjak pitanje vezano uz ovaj zakon 23. 5. 2018., a odgovor je stigao tek 20. 7. 2018. što je skoro 60 dana, iako je rok za odgovor na zastupničko pitanje 30 dana. Odgovor je bio uobičajen, a glasi kako će ministarstvo što brže doraditi zakon za bude spreman za 2. čitanje. Poučen iskustvom kako izraz “brzo/brže” ima drugačije značenje za ministarstvo i studente, odlučio sam uistinu ubrzati cjelokupni zakonodavni proces. Brojnim izvanrednim studentima je izmaknula mogućnost rada u turističkoj sezoni putem studentskog ugovora ugovora pa bi barem bilo u redu da s prvim danom nove akademske godine svi studenti dobiju novi zakon, govori nam Leo Fel.

Njegovu peticiju, u manje od 24 sata od pokretanja, potpisalo je preko 340 ljudi, a vi ju možete potpisati putem ovog linka. Usput vas podsjećamo na spomenuti odgovor ministrice Divjak,  na zastupnička pitanja Marina Škribole, koja su glasila:

U kojoj je fazi izrade Zakon o obavljanju studentskih poslova?

Hoće li Zakon biti upućen u saborsku proceduru i izglasan do početka srpnja 2018. budući da studenti pretežito rade tijekom turističke sezone, a nedonošenje Zakona do tada bi onemogućilo rad brojnim redovnim, a posebice izvanrednim studentima?

Odgovor koji je pristigao izvan roka za odgovor na zastupničko pitanje, glasio je ovako.

Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova (u daljnjem tekstu: Zakon) upućen je putem Vlade Republike Hrvatske na prvo čitanje u Hrvatski sabor. Dana 19. lipnja 2018. godine provedena je rasprava u Hrvatskom saboru te će Ministarstvo znanosti i obrazovanja odmah po zaprimanju pisanih očitovanja s rasprave pristupiti daljnjem radu na Zakonu i što je moguće bržoj proceduri kako bi se što prije mogao uputiti na drugo čitanje i usvajanje u Hrvatskom saboru, odgovorila je ministrica Divjak.