Pretraga

Studenti farmacije demontirali Pernarove priče o vitaminu C: ‘Takve su izjave vrlo opasne za javno zdravlje’

A- A+

Da vitamin C djeluje umjesto antibiotika, tvrdi saborski zastupnik Ivan Pernar. Savjete o tom ‘čudotvornom’ lijeku Pernar, koji sebe naziva doktorom, dijelio je svojim fanovima na Facebooku. Pa zaradio kaznenu prijavu zbog nadriliječništva. No, da je zaista zbunio puk svojim objavama pokazuje i primjer žene koja se za objašnjenje o djelovanju vitamina C obratila studentima farmacije. Oni su pak, napisali poduži znanstveni tekst o stvarnom djelovanju vitamina C, te poručili kako djelovanjem po naputku nestručnih osoba može doći do štete.

Screenshot: YouTube

Saborski zastupnik Ivan Pernar posljednjih je dana u fokusu javnosti. No, ne zbog svoje aktivnosti u Saboru, već zbog savjeta iz kućne radinosti koje je dijelio putem svoga Facebook profila.

Pernar:  ‘Vitamin C djeluje umjesto antibiotika’

Izdvojeni članak

Pogledajte kako se internet sprda s Pernarom koji ne zna izračunati porez

Ustvrdio je kako gripu, prehladu, pa čak i upalu pluća može izliječiti vitamin C. Jednom roditelju savjetovao je i da bolesnom djetetu u izdojeno mlijeko doda upravo vitamin C.

– Uzmete čajnu žličicu, trećinu toga razmutite u vodi, popijete ujutro popodne i navečer i nakon toga sam ja bio zdrav. To je bilo empirijski da sam ja vidio da vitamin C djeluje umjesto antibiotika, poručio je Pernar koji je zbog svojih savjeta ‘zaradio’ i prijavu DORH-u.

Naime, stranka Pametno optužuje ga da se u više navrata bavio nadriliječništvom.

Studenti: ‘Takve su izjave vrlo opasne za javno zdravlje’

Jedna zabrinuta čitateljica obratila se uredništvu časopisa Recipe. Riječ je o časopisu Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, čiji je cilj argumentirano obavještavati o znanstvenim temama te se tako uhvatiti u koštac s dezinformacijama.

Kako su pojasnili u svojoj Facebook objavi obratila im se zabrinuta čitateljica kojoj nije bila jasna povezanost između bakterijskih infekcija te vitamina C. Djelovanje vitamina C kao i slučajeve u kojima on može biti svjestan pojasnili su u tekstu studenti farmacije, uz zaključak da slušajući nekompetentne osobe možete naštetiti sebi i svojim bližnjima.

Izdvojeni članak

Pernar došao na blokadu Hrvatskih studija, no nitko se nije htio fotkati s njim

Objavu časopisa Recipe studenata farmacije, koja opovrgava dio Pernarovih tvrdnji o vitaminu C, u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Ovih smo dana u medijima mogli čitati brojne izjave i komentare vezane uz raspravu koju su potaknule određene javne osobe svojim tvrdnjama o vitaminu C, virusima, antibioticima i autizmu. Iako smo već ukratko opisali vitamin C u jednom od članaka, javila nam se zabrinuta čitateljica koja nije sigurna koja je povezanost vitamina C i bakterijskih infekcija, a kako zbog konfuznih napisa vjerujemo da nije jedina, odlučili smo detaljnije objasniti neke tvrdnje.

Vitamin C ili askorbinska kiselina jedan je od najvažnijih antioksidansa za čovjeka, a sudjeluje i u brojnim metaboličkim oksidoredukcijskim reakcijama. Ljudi i neke životinje ne mogu ga sintetizirati zbog nedostatka enzima L-gulonolakton oksidaze pa ga tako moraju unositi prehranom. Nedostatak vitamina C očituje se brojnim metaboličkim bolestima od kojih je vjerojatno najpoznatiji skorbut. Za prevenciju bolesti uzrokovanih nedostatkom vitamina C, potrebno je unositi od 75 do 90 miligrama vitamina dnevno, što u razvijenom svijetu gotovo svi unesu prehranom.

S vremenom su napravljena brojna istraživanja prednosti i nedostataka vitamina C, a zaključci nisu jednoznačni. Široko je rašireno mišljenje da megadoze vitamina C, koje mogu dosezati i nekoliko grama, liječe brojne bolesti pa smo tako u medijima čitali izjave da je vitamin C učinkovitiji od antibiotika. Takve su izjave vrlo opasne za javno zdravlje.

Jasno je pokazano da dodatak 250 miligrama vitamina C u protokole trojne terapije za eradikaciju Helicobacter pylori povećava uspješnost terapije (Kaboli i sur., 2006). Međutim, ovakav zaključak pokazuje da vitamin C povećava efikasnost terapije jer djeluje kao antioksidans te smanjuje sintezu upalnih medijatora, a ne jer djeluje antibakterijski, što se može zaključiti iz činjenice da trojna terapija djeluje i bez vitamina C, dok sam vitamin C ne eradicira Helicobacter pylori. Nadalje, pokazano je da vitamin C ne sprječava oksidaciju aminokiselina i lipida u miševa intraperitonealno inficiranih bakterijom Klebsiella pneumoniae koji su L-gulonolakton oksidaza deficijentni (Gaut i sur., 2006). Također, pokazano je da ne postoji statistički značajna korelacija konzumacije vitamina C i smanjenja incidencije Helicobacter pylori uzrokovanog gastritisa i premalignih stanja u miševa (Lee i sur., 2008). Istraživanja su pokazala i kako preživljenju u septičkom stanju doprinosi vitamin E, a ne vitamin C u enteralnoj prehrani (Peck i Alexander, 1991). Ne samo da u određenim stanjima vitamin C nije od pomoći, već u drugima može činiti i štetu. Takav je primjer istraživanje u kojem je jasno pokazano da je djelovanje eritromicina na bakteriju Chlamydia trachomatis smanjeno kada se istovremeno konzumiraju velike doze vitamina C (Wang i sur., 1992). Vrlo je poznato i da je antibakterijsko djelovanje ciprofloksacina, široko propisivanog lijeka, značajno smanjeno ako se uzima istovremeno s velikim dozama antioksidansa, kao što je vitamin C (Masadeh i sur., 2012).

Izdvojeni članak

Pernarofobija: Zastupnik ponovno obilazio srednje škole pa se sukobio sa svećenikom

Ne treba umanjiti terapijski značaj vitamina C u određenim indikacijama. Primjerice, poznato je da vitamin C može smanjiti izvanstaničnu koncentraciju high mobility group box proteina 1 (HMGB1) i TNF-α koji su ključni faktori u aktivaciji procesa upale. Vitamin C može i aktivirati protein p38-MAPK te inhibicijom aktivacije NF-κB smanjiti produkciju upalnih medijatora, spojeva koji doprinose stvaranju upale te tako ublažiti akutnu upalu pluća (Bowie i O’Neill, 2000). Također, iz već spomenutog primjera o dodatku vitamina C trojnoj terapiji za Helicobacter pylori jasno je kako vitamin C osim svoje vitaminske funkcije može biti koristan u brojnim indikacijama.

Međutim, procjenu adekvatnosti primjene vitamina C u određenoj indikaciji te istovremeno s drugim lijekovima za tu indikaciju može donositi samo kompetentan zdravstveni djelatnik kojemu su poznate interakcije i kontraindikacije te koji može odvagnuti koristi i rizike takve primjene. Primjena vitamina C u nekoj dozi za određenu indikaciju može biti opravdana, dok konzumacija u drugoj dozi ili indikaciji, a pogotovo zamjena antibakterijskog lijeka vitaminom C može dovesti do pogoršanja infekcije i ugroziti zdravlje pojedinca. Slušajući razne preporuke za to nekompetentnih osoba možete naštetiti sebi i svojim bližnjima. Zdravstveni djelatnici su tu da s Vama razgovaraju o eventualnim preporukama ili nejasnoćama o korištenju kako vitamina C, tako i drugih pripravaka, poručuju budući farmaceuti i biokemičari.