Pretraga

Studenti koji pišu tuđe seminarske i diplomske radove: Zarađujemo na tuđoj lijenosti

A- A+

Javna je tajna da studenti često zarađuju pišući drugima studentima seminarske i diplomske radove. Nedavno objavljen članak o oglasu za posao koji se pojavio u popularnoj Facebook grupi ‘Tražim/nudim studentski posao’ izazvao je interes i reakcije mnogih. Grupa služi da bi se na jednostavan i brz način razmijenile informacije o studentskim poslovima. Brojnim je studentima omogućila pronalazak posla, no često se u grupi mogu naći i objave koje su ‘s one strane zakona’. Objava u kojoj se nalazi ponuda za posao koji podrazumijeva pisanje dvaju diplomskih radova iz područja medicine izazvala je burne reakcije i osude. Donosimo iskustvo dvaju studenata koji zarađuju pišući seminarske i diplomske radove za novac.

Izdvojeni članak

Sramota: Traži studenta medicine da joj napiše diplomski u roku 8 dana

Izdvojeni članak

Za plagijatore i prepisivače na fakultetima nema točno određenih sankcija

Studenti su spremni na svakakve poslove kako bi zaradili neki džeparac, pa često pišu seminarske i diplomske radove drugima u zamjenu za novac. Takav način zarađivanja koji je donedavno bio javna tajna, prestao se skrivati, kada je u Facebook grupi za traženje studentskih poslova objavljen oglas koji podrazumijeva pisanje dvaju diplomskih radova iz područja medicine.

‘Spontano sam ušao u posao’

Marko (lažno ime, podatci poznati redakciji), bavi se pisanjem radova od samih fakultetskih početaka. Nije planirao zarađivati na ovaj način, nego je spletom okolnosti započeo ovako zarađivati.

– Isprva sam samo pomagao prijateljima i kolegama, a kasnije su me pitali jesam li spreman proširiti krug ‘klijenata’ na ostale kolege s fakulteta koje sam slabije poznavao. Naravno, pristao sam, prisjeća se Marko svojih početaka u ovom studentskom poslu koji nije toliko uobičajen.

Marko više nije student, no posao nije pronašao, pa mu novac još uvijek dobro dođe.

– Moje fakultetsko obrazovanje je završilo prije godinu dana, a s vremena na vrijeme napišem još nekome esej. Pisanje seminarskih radova sam gledao kroz prizmu dvostruke koristi – naučio sam ponešto o različitim temama, a naravno, tu je i novčani dobitak, komentira Marko. O odustajanju, kaže, nije razmišljao, jer njegovi ‘ klijenti’ niti on nisu upali u nevolje zbog ove ‘sumnjive’ aktivnosti, a i korisnici su uvijek imali pozitivne povratne informacije.

O tome kako vrednuje svoj rad kaže da cijena ovisi o tome koliko stranica treba napisati i koliko se literature treba pročitati. Na cijenu utječe i to da li je literature na hrvatskom ili engleskom jeziku. Kriterij za određivanje cijene je i vrsta rada koji treba napisati, radi li se o prikazu knjige ili o kritičkom osvrtu. A ako se radi o prijatelju ili prijateljici, obično se dogovore oko cijene.

Izdvojeni članak

Zbog plagiranja diplomskog rada glavni tajnik HDZ-a mora polagati prijemni, a moguće i državnu maturu

Ispitna razdoblja donose najveću zaradu

Tihomir (lažno ime, podatci poznati redakciji) je započeo s ovim poslom kada mu je trebao novac, a uobičajen studentski posao nije mogao naći, a sada već nekoliko godina zarađuje na pisanju tuđih radova.

– Dakle, posla ima. Postoje određeni periodi kada studenti zovu i to su uglavnom ispitna razdoblja, jer se dosta studenata dovodi u situaciji da mora i učiti za ispit i pisati seminarske radove, pa radije odluče prepustiti dio posla nekom drugom, komentira Tihomir.

Dodaje kako on sam nikada ne bi dao nekome drugome da mu napiše seminarski, a osobito ne diplomski rad.

– Ne osjećam nikakve moralne dvojbe zbog toga što radim, jer zarađujem novac na temelju tuđe lijenosti. Naravno da je teško pisati seminarske, a pogotovo diplomske radove jer to zahtjeva duži period, pogotovo prije nego što počnem pisati, jer moram proučiti potrebne materijale i literaturu, koja je najčešće vezana za temu o kojoj ništa ne znam. To se zapravo ni ne može naplatiti jer to nije vidljiv rad, smatra Tihomir.

Cijene, kaže, ovise o broju stranica i dodatnim zahtjevima osoba. Seminarski radovi se naplaćuju od 150 do 300 kuna, a završni i diplomski radovi od 1500 do 3000 kuna.

Sve se radi u zadnji tren

– Ljudi najčešće čekaju zadnji čas pa zahtijevaju velik posao u kratkom vremenu. Nerealni zahtjevi iziskuju potpunu radnu predanost, jer se tada radno vrijeme osobe koja to piše pretvara i u dnevno i u noćno radno vrijeme, a sve zbog toga što osoba nije napravila svoje obaveze na vrijeme, objašnjava Tihomir.

Ipak smatra da ga ovaj posao intelektualno obogaćuje, a odgovara mu i to što nema definirano radno vrijeme, pa može raditi i po noći, što je velika prednost jer je student, pa mu ovakvo radno vrijeme ne ugrožava vlastito studiranje.