Pretraga

Studenti se izborili za odgodu: Prihodi preko SC-a za smještaj u domove se neće računati

A- A+

MZOS je krajem lipnja donio odluku prema kojoj se zarada preko studentskih ugovora trebala uračunati u ukupne prihode kućanstva, a SC je studente o toj novosti obavijestio tek nakon početka natječaja za mjesta u domovima. Na tu objavu odmah su reagirali predstavnici iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog studentskog zbora pa je u četvrtak navečer održan sastanak na kojem je dogovoreno da će se promjene odgoditi.

foto: www.srednja.hr

Predstavnici studenata uspjeli su se, na sastanku održanom u četvrtak navečer, izboriti da zarada ostvarena preko SC ne ulazi u ukupne prihode kućanstva, koji su važan faktor pri natječaju za raspodjelu mjesta u domovima.

Nakon reakcije predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Petra Labrovića i Hrvatskog studentskog zbora Aleksandra Šušnjare, MZOS je odlučio da će u sljedećoj školskoj godini odredbe o subvencioniranju smještaja donijeti u dogovoru sa studentima.

Izdvojeni članak

Otvoreni natječaji za dodjelu studentskog smještaja u sljedećoj akademskoj godini

Studenti nisu bili na vrijeme upoznati s promjenama

– S obzirom na to da studenti nisu bili upoznati sa činjenicom da će se kod određivanja socijalno-ekonomskog statusa studenata računati prihod od studentskog rada, u ovom natječaju za subvencionirani smještaj taj se prihod neće uzimati u obzir, odgovorili su nam iz MZOS-a.

Studentski centri će za sljedeću godinu evidentirati podatke o iznosima koje su studenti prijavljeni na natječaj ostvarili putem studentskog rada. Na temelju prikupljenih podataka Ministarstvo će zajedno sa članovima Zbora napraviti analizu te predložiti na koji način i u kojoj mjeri će se ti prihodi uzimati u obzir za sljedeći natječaj domova, ali i za natječaj za studentske stipendije.

Izdvojeni članak

Obnova studentskih domova: Do Božića u svakoj sobi frižider i wi-fi

‘Odluka iz MZOS-a bi mi uvelike otežala život u Zagrebu’

– Sam si pokušavam financirati troškove studiranja pa bi mi ta odluka iz MZOS-a uvelike otežala život u Zagrebu. Problem je u tome što je smještaj samo jedan od brojnih troškova koje mora pokrivati, a iznajmljivanje stana bi znatno povećalo izdatke za taj segment. Osim samog mjesečnog najma, vjerojatno bi mi se povećali i troškovi prehrane zbog veće udaljenosti menze, a i troškovi održavanja nisu zanemarivi, objasnio nam je student Fakulteta političkih znanosti Mario Solomun

Naglasio je kako mu je drago da su promijene barem odgođene, iako je u načelu protiv toga da se studentski prihodi računaju pri određivanju socijalno – ekonomskog statusa.

Iz Ministarstva tvrde kako su od ove godine na potvrdama Porezne uprave vidljivi i neoporezivi primici prema kojima su zaključili da rad preko studentskih udruga može biti značajna dodatni prihod koji može utjecati na socijalno – ekonomski status te su zbog toga pokušali uvesti promjene. Na pitanje zašto se oko toga nisu odmah konzultirali sa studentskim predstavnicima nismo dobili odgovor.