Pretraga

Studenti TTF-a na plenumu odlučili: Napravit ćemo tulum za rektorov 65. rođendan

A- A+

Nakon prvog plenuma Tekstilno-tehnološkog fakulteta, koji se održao prošli tjedan ispred zgrade fakulteta, studenti TTF-a jučer su održali svoj drugi plenum. Ovaj put, plenum na kojem se okupilo 60-ak studenata, održao se u zgradi fakulteta. No, studenti niti ovaj put nisu dobili dozvolu dekanice za održavanje plenuma u prostorijama TTF-a, već su mirnim putem zauzeli prostoriju B323. Na plenum TTF-a, studente su došli podržati njihovi kolege s Filozofskog fakulteta, čiji će se plenum pak održati danas u 20 sati.

foto: Televizija Student

Izdvojeni članak

Suprotstavljene teze: Student i dekanica TTF-a sučelili se uživo na HRT-u

Brojni problemi studenata TTF-a izneseni su na njihovom prvom plenumu prije tjedan dana. Tada je plenum uputio i nekoliko zahtjeva, među kojima je bilo razrješenje prodekanice za financije Edite Vujasinović, jednoglasno su zatražili da dekanica i prodekani u idućih pet dana dobrovoljno daju ostavku, a zatražili su i razrješenje Studentskog zbora TTF-a.

Podsjetimo, mnogostruko nezadovoljstvo koje izražavaju studenti TTF-a okupljeni u Inicijativi studenata TTF-a, odnose se na rad uprave, službi i studentskog zbora fakulteta. Kao najproblematičnije, studenti navode naknadno upisivanje pada godine te ponovno upisivanje predmeta u indekse krajem akademske godine, neusklađeno stanje u indeksima i ISVU sustavu, nezadovoljstvo s radom Studentskog zbora, neisplata honorara vanjskim suradnicima i studentima.

Na drugom plenumu Tekstilno-tehnološkog fakulteta, studenti su odlučili o daljnjim koracima u borbi za svoja prava. Dogovoren je niz akcija poput proslave 65. rođendana rektora Borasa koji u ovoj akademskoj godini mora dobiti produženje rada od svog matičnog fakulteta, a očekuje se da će se tulumu priključiti studenti Filozofskog, koji će o tome odlučiti na večerašnjem plenumu. Priopćenje Inicijative studenata TTF-a o tijeku Plenuma Tekstilno-tehnološkog fakulteta prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Teške optužbe studenata TTF-a, dekanica ih odbacuje i najavljuje da neće dati ostavku

Jučer, 17. listopada 2016. godine održan je 2. Plenum Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu (u daljnjem tekstu Fakultet). Plenum se održao u skladu s prvim plenumom, odnosno neispunjenjem zahtjeva istog. Prije svega, zahvaljujemo se svim sudionicima 2.Plenuma, tj. svima koji su uspješno pristigli prije nego li je dekanica Bischof zatvorila vrata fakulteta i time dio studenata zaključala unutar zgrade fakulteta, a dijelu onemogućila ulazak u prostorije istog. Također, napomenuli bismo da dekanica nije dopustila snimanje medijima unutar prostora fakulteta.

Točke o kojima se raspravljalo direktno se nadovezuju na odluke i potraživanja prvog Plenuma, na koje se Uprava odbila očitovati – prema izjavi dekanice Bischof navodi plenuma su neargumentirani i paušalni. Studentski zbor i prodekani istog fakulteta nisu se izjasnili, niti odstupili s funkcije.

S obzirom da je na prošlom plenumu izglasano da će se sljedeći održati unutar zgrade fakulteta, te je za to na vrijeme predana zamolba, dekanica je ponovo odgovorila negativno na potraživanje nudeći zatvoreni sastanak sa Upravom, članovima Studentskog vijeća i studentima u 17,00h.

Zatraženo vrijeme, s početkom u 19,00h zbog spriječenosti studenata shodno nastavnim dužnostima te dekaničino odbijanje da se na sastanku pridruže svi građani RH, nije odobreno te na posljednju zamolbu plenuma nije pristigao nikakav odgovor. Sudionici su stoga mirnim putem zauzeli prostoriju unutar zgrade s početkom u zatraženom vremenu.

Točke dnevnog reda:

1.Snimanje plenuma – naknadno uvršteno na prijedlog plenuma i prihvaćeno u dnevni red.

2. Poziv na odgovornost:

a) Razrješenje Uprave

b) Razrješenje Studentskog Zbora

U objašnjenju točaka u kojima se poziva na odgovornost, podtočka Razrješenje Uprave, navedena je problematika vezana uz propuste te dodatno pojašnjen ilegalni upis kolegija u studomat u svibnju akademske godine 2015/2016., za koji dekanica Bischof tvrdi da je učinjen na potraživanje studenata što nije istina. Dodatno je elaboriran problem participiranja troškova studija gdje neslaganje podataka u ISVU sustavu ne odgovora ugovorima o plaćanju za istu akademsku godinu.

Moderatori navode kako se (ne)odgovornost uprave ne bi trebala zrcaliti na leđima studenata kojima nije u opisu studiranja baviti se kontroliranjem birokracijskih postupaka koje provodi fakultet.
Pitanje apsolvenata još uvijek ostaje neriješeno jer se dekanica nije izjasnila o istom nakon priloženih dokaza iz indexa koji sadrže istoimeni pečat.

S obzirom da je od 10.10. ostavljen rok od 14 (četrnaest) dana za isplatu honorara, pročitani su novopristigli dopisi suradnika Darka Fritza i Marije Kulušić kojima nije isplaćen honorar unatoč svoj predanoj papirologiji. Kao dodatni razlog zatraživanja razrješenja uprave navodi se prolaznost kolegija pod vodstvom prodekanice za financije E.Vujasinović kao nositeljice kolegija, koja se takoder nije očitovala.

U podtočki vezanoj za razrješenje studentskog zbora, plenum se ponovo pozvao na članak 5. o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama koji nije ispoštovan, unatoč pokušaju uspostave dijaloga kvaliteta života studenata je narušena. Navodi se da još uvijek postoji veliki broj studenata koji nisu uvedeni u sustav te time nemaju studentska prava.

Izglasane točke plenuma:

1. Razrješenje te javno očitovanje Studentskog zbora do petka u 12:00h,

2. Blokada fakultetskog vijeća 31.10. u 9:00h

3. Akcija dijeljenja informativnih letaka studentima 25.10. ispred zgrade Fakulteta

4. Rođendanska čestitka rektoru Borasu 25.10.

5. Apel na novog ministra MZOŠ prilikom primopredaje dužnosti

6.Termin sljedećeg plenuma 31.10

7. Izglasan moderator sljedećeg plenuma