Pretraga

Studenti bi uskoro mogli doći na svoje: Dva saborska Odbora usvojila prijedlog Zakona o studentskom radu

A- A+

O prvom Zakonu o obavljanju studentskih poslova govori se još od siječnja 2017., punih godinu i pol. No, zbog aljkavosti u svim fazama procedure njegova donošenja, taj Zakon još uvijek nije ugledao svijetlo dana. Kada će on stupiti na snagu i dalje ostaje velika enigma, no ovih dana učinjeni su novi koraci ka tome – prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova usvojila su dva saborska Odbora.

Foto i obrada: srednja.hr

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske usvojila prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova, isto je u utorak učinio i saborski Odbor za zakonodavstvo.

‘Vrijeme je da nakon 22 godine čekanja napokon dobijemo Zakon koji će regulirati tržište studentskog rada’

Izdvojeni članak

Bezakonje na djelu: Studentica na isplatu od 80 kn čeka mjesecima, a poslodavac predložio da se odrekne plaće

– Veseli nas svaki mali korak u ovom dugotrajnom procesu donošenja Zakona o obavljanju studentskih poslova, stoga vas, kolegice i kolege, sa zadovoljstvom obavještavamo kako je danas na sjednici Odbora za zakonodavstvo Hrvatskog sabora prijedlog nacrta Zakona o obavljanju studentskih poslova jednoglasno usvojen, priopćili su jučer iz Hrvatskog studentskog zbora (HSZ).

Prijedlog ovog Zakona u srijedu je usvojio i saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu.

– Danas je i Odbor za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora s osam glasova ‘za’, jednim glasom ‘protiv’ i jednim ‘suzdržan’ prihvatio nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova čime je učinjen još jedan korak prema konačnom usvajanju Zakona u Hrvatskom saboru. Vrijeme je da nakon 22 godine čekanja napokon dobijemo Zakon koji će regulirati tržište studentskog rada i omogućiti svim studentima koji nisu u radnom odnosu da rade posredstvom studentskih servisa, poručuju iz HSZ-a.

Ipak, valja napomenuti kako ovo ne znači da je procedura završena, jer Zakon stupa na snagu tek kada ga izglasa sam Sabor. Kada će on doći na red za raspravu u Saboru, u ovom trenutku nije poznato.

Minimalna satnica trebala bi iznositi 21,49 kn

Ukoliko se prijedlog usvoji u postojećem obliku, prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova unijet će brojne izmjene u studentski rad.

Izdvojeni članak

Objavljen prijedlog Zakona o studentskom radu: Raste minimalna satnica, a pravo rada preko SC-a dobivaju i izvanredni studenti

Minimalna satnica bit će ujednačena na državnoj razini, a izračunavat će se tako izračunavati tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj sukladno posebnom propisu podijeli sa 160. Minimalna bruto plaća za 2018. iznosi 3.439,80 kn, što bi značilo da će minimalna studentska satnica, ako se Zakon usvoji ove godine, za 2018. iznositi 21,49 kn.

Prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova predlaže i omogućavanje studentskog rada izvanrednim studentima koji nisu u radnom odnosu, a posredstvo pri zapošljavanju moći će obavljati i visoka učilišta.

Prava studenata bit će zaštićenija – poslodavac će morati isplatiti naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka istoga, studenti će i zakonski imati pravo na uvećanje naknade za 50% za noćno obavljanje posla, obavljanje posla blagdanom i nedjeljom. Konačno, ako se prijedlog Zakona usvoji u postojećem obliku, on bi mogao povoljno utjecati na ilegalne radne poput prodaje i kupnje studentskih ugovora, budući da se ovlasti inspektora rada proširuju i na studentski rad.