Pretraga

Studentska inicijativa: Zašto rektor Boras i prorektor Lazibat žele diskriminirati vlastite studente?

A- A+

Inicijativa studenata Stručnog studija javne uprave Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu oglasila se povodom, kako kažu skandaloznih izjava raznih dekana sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i ustavnih tužbi rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa i prorektora Tonćija Lazibata. Tvrde da Boras i Lazibat žele diskriminirati vlastite studente stručnih studija.

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Ustavni sud odlučio: Zakon o HKO-u mora na doradu

Inicijativa studenata Stručnog studija javne uprave Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obratila se medijima zbog stavova dekana sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, koje drže skandaloznima. Posebno im smetaju izjave prorektora i bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta Tonćija Lazibata te dekana Geotehničkog fakulteta Varaždin.

Podsjetimo, kako je otkrila srednja.hr, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras u ime Sveučilišta Ustavnom sudu podnio je zahtjev za ocjenu ustavnost i Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Rektorski zbor smatrao je da su, određivanjem iste razine sveučilišnih diplomskih studija, specijalističkih diplomskih stručnih studija i specijalističkih poslijediplomskih studija u Zakonu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, poništeni ishodi učenja i obezvrijeđen sveučilišni sustav visokog obrazovanja uspostavljen i reguliran Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Ustavni sud ustvrdio je u vrlo brzom roku da članak 8. stavak 1. alineja 8. Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, te zakon poslao na doradu.

Priopćenje studentske inicijative prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Ekskluzivno: Rektor Boras želi da Ustavni sud ukine zakon o HKO-u

Zašto rektor Boras i prorektor Lazibat žele diskriminirati vlastite studente stručnih studija Sveučilišta u Zagrebu?

– Naime, 26.1. 2016. Ustavni sud zaprima Ustavnu tužbu rektora Borasa traživši ukidanje Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koji je temelj veze Hrvatske s obrazovnim sustavom Europske unije i Bolonje.

U rekordnom roku od tri mjeseca, posebice ako uzmemo u obzir GONG-ovu posljednju inicijativu koja je nedavno napokon donesena, a trajala je pet godina, Ustavni sud donosi odluku (20.4.2016.) kako Zakon o HKO ipak ne treba ukinuti, no treba ukinuti samo sedmu razinu kojom se definira specijalistički diplomski stručni studij, nakon kojeg se stječe 300 ECTS bodova tj. u pitanju su četvrta i peta godina fakulteta – iako u istoj odluci Ustavni sud kaže kako su i sveučilišni i stručni studiji jednako vrijedni.

Nadalje, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, Tonći Lazibat, bivši dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na šestoj sjednici Rektorskog zbora, održanoj 23.3.2016., prije odluke Ustavnog suda, iznosi skandalozan stav kako specijalističke stručne studije treba spustiti s razine 7. na razinu 6.4., i tako diskriminirati vlastite studente stručnih studija Sveučilišta u Zagrebu, ali i kolege s ostalih stručnih studija Sveučilišta u Hrvatskoj, iako prema Bolonji i svim ostalim zakonima u obrazovanju stječu 300 ECTS bodova i po tome su prepoznati kao Master razina u čitavoj EU.

Postavlja se pitanje zašto rektor Boras i prorektor Lazibat žele diskriminirati vlastite studente stručnih studija Sveučilišta u Zagrebu, korisnike usluge ustanova koje oni vode i koji njima plaćaju silne školarine i plaćaju im iznimno visoke plaće i doprinose kroz poreze – obrazovanje naravno nije besplatno!

Apsurdna je i skandalozna izjava dekana Geotehničkog fakulteta Varaždin “Izjednačavanjem će nastati još veća konkurencija, a ovako i onako imamo jako skučeni prostor na našem tržištu tako da će to biti dodatni problem po meni. Oni koji su već završili su se već nekako snašli. Pronašli su posao u struci ili izvan nje ili su otišli u inozemstvo “, koja je nažalost prošla ispod radara usprkos najavama da bi nas ovakva odluka Ustavnog suda mogla koštati ozbiljne packe Europske komisije.
S obzirom na burnu prošlost Studentskih zborova i činjenicu kako je izostala reakcija studentskih predstavnika koji su u sveučilišnim tijelima upravo doveli ove ljude na vlast, primorani smo sami izaći u javnost.

Nije nam jasno zašto se nadležno Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta i dalje nije javno oglasilo, a ne odgovara ni na upite studenata. Molimo i apeliramo od njih da nas u skladu sa svojim djelokrugom zaštiti jer studenti moraju biti fokus visoko obrazovnog sustava – nevjerojatno je da to u Hrvatskoj nije praksa i da mi o ovome moramo pisati, poručili su iz inicijative i dodali su kako žele ostati anonimna je više njih izrazilo strah od izlaženja u javnost imenom i prezimenom nakon nedavnih posljedica koje je iskusila profesorica Galić na FFZG-u.

Izdvojeni članak

HKO ima šanse poboljšati obrazovanje, ali i doživjeti sudbinu Bolonje

Rektorski zbor osnovao radnu skupinu za rad na HKO-u

Na šestoj sjednici Rektorskog zbora održanoj 23. ožujka donesena je odluka o formiranju radne skupine za rad na Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Zadaća radne skupine je izraditi popis nedostataka Zakona o Hrvatskom
kvalifikacijskom okviru koji utječu na neefikasnost sustava te izraditi
prijedlog mjera za njegovo poboljšanje, stoji u zapisniku sa sjednice gdje možete pročitati stavove prozvanih rektora i prorektora.

U skupinu su imenovani Šimun Anđelinović, rektor sveučilišta u Splitu, Tonći Lazibat, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, Vlatko Cvrtila, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola i još neimenovani predstavnik MZOS-a.