Pretraga

[STUDENTSKI HARAČ] Dobar posao s iksicama – neusklađenost cijena na svakom koraku

A- A+

Brojni studenti već nam mjesecima ukazuju na različite, neusklađene cijene studentskih iskaznica, odnosno iksica, na raznim fakultetima u Hrvatskoj i to pri izradi zamjenske iksice u slučaju gubitka stare. Iz tog razloga, odlučili smo nasumično kontaktirati 47 visokih učilišta diljem zemlje i doznati kolika je kod njih cijena ponovne izrade iksice. Prema svim važećim propisima, cijena izrade iksice iznosi 50 kuna, a samo od kontaktiranih fakulteta, njih devet iksice naplaćuje više od propisane cijene.

S obzirom da su nas studenti upozoravali na neusklađene cijene zamjenskih iksica, odnosno, onih koje studenti mogu zatražiti ako izgube ili oštete svoju prvu iksicu, odlučili smo provjeriti o kakvoj se točno neusklađenosti cijena radi. Nasumično smo kontaktirali 47 fakulteta diljem zemlje, od njih 30 smo dobili odgovore, a njih 17 nije nam odgovorilo na upite.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Upis na medicinu košta 530, a na Hrvatske studije 250 kuna

Cijene iksica od 62,50 pa sve do 150 kuna

Na najvećem sveučilištu u zemlji, onom zagrebačkom, od 17 kontaktiranih fakulteta, njih pet ima višu cijenu zamjenskih iksica od one propisane Pravilnikom o studentskoj ispravi.

Na web stranicama Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, dostupna je informacija o cijeni izrade zamjenske iksice i ta je cijena 70 kuna. S Tekstilno-tehnološkog fakulteta odgovorili su nam kako je Odlukom o studentskim naknadama s Fakultetskog vijeća od 19. rujna 2016. cijena iksica definirana na 100 kuna. Cijenu od 100 kuna za zamjensku iksicu plaćaju i studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskih studija i Zdravstvenog veleučilišta.

Na Sveučilištu u Rijeci, od fakulteta obuhvaćenih našim istraživanjem, više od 50 kuna za zamjenske iksice traže Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (75 kuna) i Fakultet zdravstvenih studija (80 kuna). Zanimljivo, osim 80 kuna za prvi duplikat na Fakultetu zdravstvenih studija, studenti svaki sljedeći duplikat plaćaju 150 kuna, što je također protivno propisima.

Što se tiče Sveučilišta u Splitu, studenti Ekonomskog fakulteta plaćaju višu cijenu zamjenskih iksica. Kako su nam rekli sa splitske Ekonomije, studenti snose trošak izrade zamjenske iskaznice u iznosu od 62,50 kuna, a uz to plaćaju i trošak dostave istih iz Zagreba i to u iznosu od 2,50 kuna.

Trošak dostave po odluci visokog učilišta može snositi student, no sama cijena zamjenske iksice na splitskoj Ekonomiji viša je od propisane.

Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, također je Ekonomski fakultet iznad propisanog limita – tamo studenti za zamjenske iksice plaćaju 60 kuna.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Kako fakulteti zarađuju na studentskim molbama

Većina fakulteta ipak u skladu s propisima

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, studenti za zamjensku iksicu plaćaju 50 kuna. Za svaki daljnji duplikat dosad je bila definirana cijena od 100 kuna, no nakon što smo kontaktirali FPZG, uočili su grešku vezanu uz cijenu daljnjih duplikata i ispravili ju novom odlukom.

50 kuna za zamjenske iksice plaćaju i studenti PMF-a u Zagrebu, Pravnog fakulteta, Akademije dramske umjetnosti, FER-a, Agronomskog fakulteta i Fakulteta organizacije i informatike.

Kontaktirali smo i zagrebački VERN i ZŠEM, na kojima se zamjenske iksice također naplaćuju 50 kuna.
Od kontaktiranih fakulteta u Rijeci, u okviru propisa su Ekonomski, Građevinski i Filozofski fakultet. U Splitu iksice po pravilima naplaćuju Medicinski fakultet, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije te PMF-a. Sa splitskog PMF-a dali su nam najkonkretniji odgovor – cijena iksice je 50 kuna, neovisno radi li se ista prvi ili peti put.

– To je realni trošak, a cijena je utvrđena odlukom MZO-a i tvrtke AKD koja ih izrađuje, rekli su nam sa splitskog PMF-a.

Na osječkom sveučilištu, pravilo od 50 kuna vrijedi na Građevinskom fakultetu, Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Medicinskom te Pravnom.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Trošak obrade prijave za dom 100 kuna

Navedeni fakulteti nisu nam odgovorili o cijenama iksica

Spomenimo i fakultete koji nisu odgovorili na naš upit. Sa Sveučilišta u Zagrebu nisu nam odgovorili Katolički bogoslovni fakultet, Filozofski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija i Arhitektonski fakultet.

Sa Sveučilišta u Rijeci odgovore nam nisu poslali Pravni fakultet, Medicinski fakultet i Pomorski fakultet, a sa Sveučilišta u Splitu Pomorski fakultet, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Katolički bogoslovni fakultet, Pravni fakultet i Umjetnička akademija.
Zaključno, sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku nisu nam odgovorili Filozofski fakultet i Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu.

Upite smo poslali i Sveučilištu Sjever kao i Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment, no odgovore nismo dobili. Ako nam odgovori s navedenih fakulteta stignu naknadno, objavit ćemo ih odmah po primitku.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Kako pokrpati fakultetski proračun

Propisi jasno definiraju cijenu izrade studentske iskaznice

Pravilnik o studentskoj ispravi donesen je u srpnju 2014. godine, za vrijeme mandata ministra obrazovanja Vedrana Mornara, i njime se uređuje pristup i uređivanje sadržaja, izrada, izdavanje, korištenje i poništavanje studentske isprave. Prema Pravilniku, studentska iskaznica (iksica) izdaje se svim studentima koji su upisani na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj i studentima koji sudjeluju u međunarodnim programima mobilnosti.

Pravilnik definira i da je visoko učilište zaduženo za izdavanje studentske iskaznice te da ono podnosi zahtjev za izradu studentske iskaznice Informacijskom sustavu akademskih kartica (ISAK), a koji djeluje pri Sveučilišnom računskom centru (SRCE). ISAK brine o naručivanju, aktiviranju i poništavanju iskaznica.

Što se tiče same cijene izrade studentskih iskaznica, nju određuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, za svaku akademsku godinu, i to na prijedlog pravne osobe ovlaštene za izradu studentske iskaznice.

Izdvojeni članak

Harač: Upis na diplomski na Ekonomskom 900 kuna, na Hrvatskim studijima 250

Cijena iksica od 2014./2015. nije se mijenjala: trošak izrade je 50 kuna

S obzirom na odredbu iz Pravilnika o studentskoj ispravi, a o određivanju cijena iksica od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, odlučili smo s MZO-om provjeriti o kojoj se cijeni iksica radi za ovu akademsku godinu.

– Obzirom da nije došlo do promjene propisanog sadržaja ni tehnologije kartica, cijena studentske iskaznice nije se mijenjala od akademske godine 2014./2015. i iznosi 50 kuna, rekli su nam iz MZO-a i dodali kako u cijenu izrade studentske iskaznice nije uključena cijena dostave studentske iskaznice na visoko učilište.

Uz to, pravna osoba ovlaštena za izradu i tiskanje studentskih iskaznica jest tvrtka AKD d.o.o. kojoj je Vlada RH dala javnu ovlast za tiskanje službenih iskaznica. Pri ovlaštenoj pravnoj osobi, tvrtki AKD d.o.o., trošak izrade iskaznice također iznosi 50 kuna s PDV-om i taj trošak snosi student.

Trošak dostave studentske iskaznice po odluci visokog učilišta može snositi student. Na stranicama SRCE-a, definirano je i da je cijena izrade iksice ista za sve iskaznice, odnosno, da ne ovisi o tome radi li se o prvoj, zamjenskoj ili privremenoj studentskoj iskaznici.

Dodajmo i kako u Pravilniku o studentskoj ispravi stoji da cijena studentske iskaznice koju plaća student ne smije biti veća od cijene izrade studentske iskaznice pri ovlaštenoj pravnoj osobi. Dakle, prema važećim propisima, sve iksice, bez obzira na to radi li se o prvoj, zamjenskoj ili privremenoj iksici, moraju koštati 50 kuna.

Na kraju, ostaje otvoreno pitanje vezano za fakultete na kojima su cijene iksica veće od propisanih. Odnosno, gdje točno završava preplaćena razlika novca uplaćenog visokom učilištu za izradu iksice?

Nadopuna teksta 26.2. u 20:27

U Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment cijena prve ili bilo koje zamjenske iksice uračunata je u školarinu koju studenti plaćaju prilikom upisa godine, tako da kad npr izgube iksicu, u tom trenutku ne plaćaju ništa.