Pretraga

Studentski harač: Ekonomija ilegalno naplaćuje ispite

A- A+

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu osmi, posljednji izlazak na ispit prijavljuju putem prijavnice koju moraju kupiti u Skriptarnici fakulteta. Cijena te prijavnice iznosi 300 kuna, iako u Pravilniku o studiranju Sveučilišta u Zagrebu jasno stoji kako se ispiti – ne naplaćuju. Ova praksa, protivna Pravilniku, uobičajena je na Ekonomiji barem od akademske godine 2009./2010. Takvu odluku donio je i Tonći Lazibat, sadašnji prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu, a tada dekan EFZG-a.

foto: Dora Kršul|srednja.hr

Izdvojeni članak

Na Dan žena izabrana prva dekanica Ekonomije u povijesti!

Slučajnim uvidom u Cjenik za studentske obrasce i upisni materijal Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, naišli smo na neobičnu stavku. Naime, među iznosima za upisninu, molbe, prijavnice i potvrde, posebno se ističe prijavnica za ispit pred povjerenstvom (osmo polaganje) čija cijena iznosi 300 kuna. Kako dosada nismo nailazili na praksu da se bilo koji, pa tako niti osmi, izlazak na ispit naplaćuje, odlučili smo provjeriti što o tome kažu Statut Sveučilišta u Zagrebu i Pravilnik o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Statut Sveučilišta u članku 71 stavak 4 definira ono što je studentima najčešće poznato pod time da na ispit iz jednog predmeta mogu izaći maksimalno osam puta – četiri puta u akademskoj godini u kojoj je predmet prvi puta upisan i četiri puta u akademskoj godini u kojoj je predmet upisan drugi puta. Ako ispit nije položen i nakon ponovljenog upisa, student gubi pravo studiranja na tom studiju.

No, Pravilnik o studiranju Sveučilišta puno je konkretniji što se tiče samih ispita. U članku 40, koji definira i regulira ispite i druge provjere znanja, stavak 7 vrlo je kratak i jasan.

– Ispiti se ne naplaćuju, stoji u Pravilniku o studiranju Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Poslušajte himnu Ekonomskog fakulteta – Slučaj Referada

Studenti misle da ih zafrkavaju, a s Ekonomije poručuju: Ova naknada prevencija je ishitrenoj prijavi ispita

Odgovor na pitanje jesu li zaista plaćali prijavnice za osmo polaganje ispita, potražili smo među studentima Ekonomskog fakulteta. Studentica čiji su podaci poznati redakciji, tijekom akademske godine 2015./2016. osmi je put izašla na ispit iz jednog kolegija.

– Znala sam da je za prijavu osmog izlaska na ispit potrebno kupiti prijavnicu pa sam otišla u Skriptarnicu gdje su mi rekli da prijavnica za osmo polaganje ispita košta 300 kuna. Inače obične prijavnice koštaju dvije kune. Pomalo u nevjerici, nekoliko sam ih puta pitala zafrkavaju li oni mene, no rekli su da je cijena takva jer se zbog mog osmog polaganja ispita mora oformiti povjerenstvo. Na kraju sam prijavnicu i kupila po cijeni od 300 kuna, kako bih mogla pristupiti ispitu, govori nam studentica Ekonomije.

Za naplatu ispita, suprotnu odredbi Pravilnika o studiranju Sveučilišta u Zagrebu, upitali smo Ekonomski fakultet. Ispred EFZG-a, tajnica fakulteta Martina Levačić rekla nam je da se osmi izlazak na ispit prijavljuje po posebnoj proceduri te da kao posljedicu, u slučaju nepolaganja, ima gubitak prava na studij i takvom studentu prestaje status studenta.

– Praksa je pokazala da studenti ispite prijavljuju i kada nisu spremni, ne shvaćajući ozbiljnost prijavljivanja ispita i ne razmišljajući o posljedicama. S obzirom na ozbiljnost situacije i posljedice, upravo je ova naknada prevencija ishitrenoj prijavi osmog polaganja ispita, kazala je Levačić i dodala da je Odluka o naknadama za studentske obrasce i upisni materijal donesena na sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 29. svibnja 2012. godine. Kako nam je rekla, ta je odluka na snazi i dostupna je studentima Ekonomije – nalazi se na oglasnim pločama fakulteta i u Skriptarnici.

Posljednjih osam akademskih godina – naplata osmog izlaska na ispit

Iako je, prema riječima tajnice Ekonomije, na snazi Odluka iz 2012. godine, u posjedu smo dokumenta iz akademske godine 2009./2010., koju potpisuje tadašnji dekan Tonći Lazibat, današnji prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu. I u toj je Odluci navedena ista cijena za prijavnicu za osmo polaganje ispita.

Cjenik za studentske obrasce i upisni materijal EFZG-a by srednja.hr on Scribd

Štoviše, na web stranicama Ekonomije, za istu akademsku godinu (2009./2010.) stoji i odluka Lazibatova prethodnika, Darka Tipurića, u kojoj je također moguće iščitati iznos od 300 kuna za osmo polaganje ispita.

Nadalje, u Skriptarnici Ekonomije izvješena je Odluka o naknadama za studentske obrasce i upisni materijal i ona se od Odluke iz 2009./2010. razlikuje samo u jednoj stavci – dodana je i naknada za prijavnicu za završni rad. U svim ostalim stavkama i iznosima, odluka iz 2009./2010. istovjetna je onoj izvješenoj u Skriptarnici.

Izdvojeni članak

Poduzetnik Saša Cvetojević poručio Ekonomskom fakultetu za slučaj referada: ‘Big Fail za EFZG’

Za komentar o tome zašto je donosio odluke protivne Pravilniku o studiranju Sveučilišta u Zagrebu, upitali smo tadašnjeg dekana EFZG-a, a današnjeg prorektora za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu Tonćija Lazibata. Do zaključenja teksta, njegov odgovor nismo dobili.

Uz sve navedeno, u Pravilniku o studiranju na preddiplomskom i diplomskom studiju Ekonomskog fakulteta, u članku 30, stavak 1 stoji kako se student za polaganje ispita mora prijaviti putem studomata ili interneta (ISVU program). Ako je tako, ostaje nejasno zašto studenti koji ispit polažu osmi put, isti moraju prijavljivati putem prijavnice od 300 kuna, a ne putem studomata bez ikakve naknade.

Izdvojeni članak

[VIDEO ANKETA] Rijetki su studenti EFZG-a koji su imali hrabrosti komentirati slučaj ‘Referada na Facebooku’

Sporno i dodatno osmo polaganje ispita

Spomenimo još jednu Odluku EFZG-a od 31. svibnja 2016. koju potpisuje sadašnji dekan Lajoš Žager, a koja se primjenjuje u akademskoj godini 2016./2017. U odluci stoji kako studenti koji nisu položili ispit pred ispitnim povjerenstvom (osmi put), a četvrto polaganje ispita nije održano pred ispitnim povjerenstvom, mogu dodatno polagati ispit pred povjerenstvom. I za navedeno dodatno polaganje, ispit je potrebno prijaviti putem posebne prijavnice za osmo polaganje.

Tri su stvari sporne. Prvo, Statut Sveučilišta u Zagrebu, kao i Statut Ekonomskog fakulteta, propisuju da se ispit četvrti put polaže pred ispitnim povjerenstvom, a spomenuta odluka ukazuje na to da neki studenti četvrto polaganje ispita nisu obavili pred povjerenstvom. Drugo, omogućavanjem ‘dodatnog osmog’, odnosno, kumulativno, devetog izlaska na ispit, od studenta se dva puta naplaćuje iznos od 300 kuna za posebnu prijavnicu za osmo polaganje. Treće, Statut Sveučilišta, pa i Statut Ekonomije jasni su – ispit se, sveukupno, u dvije akademske godine, može polagati maksimalno osam puta.

Na web stranicama Ekonomije, moguće je pronaći najraniju istu takvu odluku iz akademske godine 2009./2010., koju potpisuje tadašnja obnašateljica dužnosti dekana Melita Kovačević. Iste takve odluku za akademske godine 2010./2011., 2011./2012., 2012./2013., 2013./2014., 2014./2015. potpisuje tadašnji dekan Tonći Lazibat, a za akademske godine 2015./2016. i 2016./2017. sadašnji dekan Lajoš Žager. Cijeli niz ovih odluka pokazuje da su one praksa na EFZG-u.

Iako se tehnički, u slučaju Ekonomije, ispit izravno ne naplaćuje, za pristup ispitu potrebno je za 300 kuna kupiti prijavnicu koja omogućava dolazak na polaganje ispita. Kako je vidljivo iz spomenutih odluka gore, postoje i studenti koji su prijavnice za osmo polaganje kupovali dva puta i ukupno na njih utrošili 600 kuna. Ostaje otvoreno pitanje koliko tih 300, u nekim slučajevima i 600 kuna, znači za skromni studentski budžet, i to za naknadu koja na Sveučilištu nije uobičajena. Dapače, Pravilnik Sveučilišta jasno kaže kako naplaćivanja ispita nema.