Pretraga

Studentski krediti su sve traženiji i povoljniji

A- A+

Hrvatski studenti uskoro bi mogli doživjeti scenarije iz američkih filmova u kojima studenti otplaćuju kredite godinama nakon završenog fakulteta. Budući da mnogi roditelji imaju financijskih poteškoća, a školarine i troškovi života iz dana u dan rastu, skoro sve velike banke u Hrvatskoj nude studentske kredite. Uz banke, Grad Osijek pokrenuo je projekt ‘Studentski krediti’ čije je pogodnosti iskoristilo oko 200 studenata kako bi si platili školovanje.

Studenti godišnje potroše pozamašan novčani iznos, bilo da se radi o onima koji studiraju u svom rodnom mjestu ili onima koji odlaze u druge gradove. Uz školarine, mladi troše na smještaj, režije, hranu pa se tih izdataka nakupi toliko da pojedini roditelji nisu u mogućnost financirati. Upravo zbog toga veće banke u Hrvatskoj nude studentske kredite koje otplaćuju nakon završetka fakulteta.

Budući da je Grad Osijek 2008. godine pokrenuo projekt ‘Studentski krediti’, već je oko 200 studenata podnijelo zahtjev u Hypo i Zagrebačkoj banci. Prema riječima predsjednika Odbora za ‘Studentske kredite’ Stjepana Čuraja, najveći broj potencijalnih korisnika javlja se na početku akademske godine, a Osijek je u 2012. za sufinanciranje kamata na studentske kredite izdvojio ok 73 tisuće kuna.

U nastavku pogledajte kakve kredite i kamatne stope nude pojedine banke te koliko je maksimalni iznos i rok otplate za studente. Svaka od navednih banaka u svojim ponudama ima i dodatne proizvode samo za studente.

PBZ

Već šestu godinu PBZ ima u ponudi studentske kredite, koji u prosjeku iznose 5.500 eura, dok je maksimalan iznos koji studenti mogu podignuti 25.000 eura. Krediti su namijenjeni za plaćanje troškova studiranja i školarine privatnog srednjoškolskog obrazovanja, dodiplomskog, diplomskog, poslijediplomskog ili specijalističkog studija u Hrvatskoj i inozemstvu, a maksimalan rok otplate je 10 godina.

PBZ nudi i dodatne pogodnosti za studentsku populaciju. PBZ indeks plus studentski paket uključuje žiro i tekući račun, uz dopušteno prekoračenje do tisuću kuna te kamatom na iskorišteni iznos 8,98 posto godišnje, dok je mjesečna naknada 4.98 kuna.

Također postoji mogućnost obročnog plaćanja do tisuću kuna na Inspire kartici te limit potrošnje od dvije tisuće kuna na American Experss kartici.

Izdvojeni članak

Oko 200 osječkih studenata podnijelo kreditni zahtjev za školovanje

HPB

HPB je u srpnju 2011. u ponudu uvrstila posebne studentske pakete Diplomac i Diplomac+ te tri vrste namjenskih kredita koji su dio redovne ponude: kredit za školarinu, kredit za znanje, sport i putovanje te lombardni kredit za studente.  Krediti se mogu podići samostalno ili u sklopu paketa Diplomac ili Diplomac+, a svi studenti koji postanu korisnici HPB-ovih paketa imaju povoljnije uvjete pri podizanju spomenutih kredita kao i pogodnosti za korištenje drugih proizvoda.

Prosječan iznos studentskog kredita je oko 9.400 kuna, dok je maksimalni iznos kredita za školarinu 20 tisuća eura, a do sad su najbrojniji korisnici studenti s područja Splitsko-dalmatinske i Vukovarsko-srijemska županije te Zagreba.

Paket Diplomac sadrži kunski tekući račun uz VISA Electron karticu s kreditnim limitom u iznosu od tisuću kuna, besplatnu SMS i e-mail uslugu te Internet bankarstvo za fizičke osobe uz mToken ili mBanking bez naplate upisnine i naknade.

Paket Diplomac+ osim spomenuta četiri proizvoda nudi i kunski ili devizni žiroračun, MasterCard revolving karticu ili VISA karticu na rate bez upisnine i članarine te kreditni limit od tri tisuće kuna.

Izdvojeni članak

Hrvatski profesori manje plaćeni od zaposlenika sa srednjom školom

Hypo banka

Iz Hypo banke smatraju da preko standardne ponude studentskih kredita od 2003. godine pomažu unapređenju obrazovanja mladih ljudi u Hrvatskoj. Trenutno nude povoljan studentski kredit s jednokratnom isplatom cjelokupnog iznosa kredita za polaznike redovnog, izvanrednog i poslijediplomskog studija ili s isplatom u tranšama za polaznike redovnog studija, koji omogućavaju lagodnije studiranje.

Iznos kredita odobrava se u visini školarine, uz mogućnost uvećanja kredita za 20 posto gotovinskog iznosa za ostale troškove tijekom studija, a najviše se uzimaju za potrebe redovnog dodiplomskog studija. Preduvjet za dobivanje kredita je potvrda o upisu, trajanju i cijeni studija, odnosno predračun fakulteta.

Banka je krajem lipnja prošle godine sklopila ugovor s Veleučilištem VERN na temelju kojeg studenti spomenutog Veleučilišta i klijenti Banke ostvaruju pravo na iznimno povoljnu kamatnu stopu od 5,70 posto, dok za ostale studente kamatna stopa iznosi 6,20 posto.

Izdvojeni članak

Video: Živite svoj život i zaboravite na novac

Zagrebačka banka

Studentski krediti namijenjeni su redovnim i izvanrednim studentima, neovisno o dobi ili statusu zaposlenja studenta. Zaba studentima nudi pogodnost i fleksibilnost pri korištenju i vraćanju kredita: rok korištenja jednak je roku trajanja konkretnog studija, što znači da se kredit počinje otplaćivati tek po završetku studija, uz mogućnost odgode plaćanja prve rate kredita do čak godinu dana.

Kredit za plaćanje školarine odobrava se u iznosu od 200 do 20.000 eura uz kamatnu stopu od 6,70 posto, a kredit za financiranje troškova života u mjesečnom iznosu od 70 do 700 eura uz kamatnu stopu od 6,90 posto, te je rok otplate do 10 godina.

Uz kreditni program student postaje i korisnik Student lepeze koja za mjesečnu naknadu od pet kuna studentima omogućuje jednostavno i brzo raspolaganje novcem, a studentima nudi jednostavan i moderan način poslovanja kroz direktne kanale komunikacije s bankom: m-zabom, e-zabom, Zabafonom, Zaba kioskom te Zaba SMS-om.

Studentima je na raspolaganju i niz nebankarskih usluga poput pomoći na cesti u zemlji i inozemstvu te putno osiguranje u inozemstvu uz Mondial Assistance. Dodatno, studenti ostvaruju popuste na ugovorenim trgovačko-uslužnim mjestima, a korisnici Student lepeze mogu besplatno podizati gotovinu na bankomatima Grupe UniCredit u inozemstvu.

Splitska banka

U Splitskoj banci korisnici kredita mogu biti studenti, poslijediplomci, ali i srednjoškolci, no nositelji kredita moraju biti kreditno sposobne osobe, što su najčešće roditelji. Splitska banka ima u ponudi maksimalan iznos od 30 tisuća eura, a rok otplate je 10 godina.

Dodatni proizvodi koje ova banka nudi su Student i Student Plus paketi, zahvaljujući kojima korisnici ostvaruju pravo na nižu naknadu za vođenje računa, a uz to dobivaju tekući, devizni i žiroračun te Visu Electron i Maestro karticu s mogućim prekoračenjem do tisuću kuna.

OTP

OTP banka nudi povoljne Gotovinske kredite za studente posljednjih 12 godina, a korisnici kredita mogu biti svi korisnici Studentskog tekućeg računa na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima, sa statusom redovnog ili izvanrednog studenta.

Krediti se odobravaju u visini od tisuću do 10.000 eura uz kamatnu stopu od 7,49 posto, a prosječan iznos studentskog gotovinskog kredita u OTP-u je oko 45 tisuća kuna.

Korisnici paketa OTP Indeks ovaj kredit mogu ugovoriti po kamatnoj stopi od 6,99 posto, dok je kamata skuplja bez paketa. Ako su studenti nezaposleni, obavezno je da u tom slučaju sudužnik bude roditelj te je rok otplate do sedam godina. Paket je namjenjen srednjoškolcima i studentima starijima od 15 godina, a članarina se plaća pet kuna mjesečno, čim korisnici dobivaju vođenje deviznog, tekućeg i žiroračuna te do 50 posto popusta na vođenje deviznih i tekućih računa štednje.

Erste banka

U posljednjih pet godina, prije koliko je Erste banka uvela kredite za školovanje, odobreno ih je u iznosu nešto više od pet milijuna kuna. Maksimalan iznos koji studenti mogu podignuti je 25 tisuća eura, dok je prosječan iznos kredita šest tisuća eura.

Dodatna pogodnost je Erste Club za mlade koji obuhvaća korisnike od 15 do 26 godina. U paket su uključeni žiroračun, Erste SMS i Maestro karticu te Dinners Club studentsku karticu bez upisnine. Cijena paketa je četiri kune mjesečno, ali u mjesecu bez prometa ta se naknada ne naplaćuje.