Pretraga

Studentski zbor TVZ-a u Sveučilišnoj platformi: Zajedno ćemo se boriti protiv nepravde i nelegalnosti

A- A+

Studentski zbor Tehničkog veleučilišta u Zagrebu prošli je tjedan na svojoj sjednici jednoglasno usvojio odluku o pridruženju Sveučilišnoj platformi, inicijativi koja okuplja 19 studentskih organizacija, a koja je nastala kao reakcija na trenutačno stanje na Sveučilištu u Zagrebu. Nezadovoljstvo potezima Sveučilišta u Zagrebu među studentima stručnih studija eskaliralo je tijekom javne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Motive i razloge ulaska prvog i, zasad, jedinog studentskog zbora jednog veleučilišta, pojasnio nam je predsjednik SZ TVZ-a Ivan Pejak.

Izdvojeni članak

Sveučilišna platforma traži odgovornost rektora Borasa zbog neregularnosti izbora, a prozvani student sve opovrgava

Od 7. ožujka do 7. travnja svjedočili smo burnoj javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Pred sam kraj javne rasprave, Studentski zbor Tehničkog veleučilišta u Zagrebu organizirao je čak dvije tribine za svoje studente, u svrhu informiranja o problematici HKO-a i predloženih rješenja u javnoj raspravi.

Po završetku javne rasprave, u kojoj je na e-Savjetovanja pristiglo čak 1.345 komentara, a u kojima su u velikom broju sudjelovali i studenti TVZ-a, Studentski zbor tog veleučilišta povukao je sljedeći potez u borbi za iste razine stručnih i sveučilišnih studija – pridružio se Sveučilišnoj platformi. Ona sada okuplja 19 studentskih organizacija u, kako kažu, borbi protiv nelegalnosti i nepravde u cijelom sustavu obrazovanja.

Izdvojeni članak

Održavaju se tribine, padaju rekordi i pljušte priopćenja u javnoj raspravi o HKO-u

Zanimljiva neobičnost – studentski zbor jednog veleučilišta u Sveučilišnoj platformi

Predsjednik Studentskog zbora TVZ-a Ivan Pejak pojasnio nam je kako su tijekom cijele borbe oko ravnopravnosti razina HKO-a primali veliku podršku članica Sveučilišne platforme.

– Shvatili smo da smo pojedinačno ‘mali’, a kako bi se naš glas čuo, potrebna nam je pomoć te se upravo tu ukazala Sveučilišna platforma kao odgovor na naš vapaj. Osim toga, uvidjeli smo da i mi s naše strane, kao jedno od najvećih veleučilišta u Hrvatskoj, itekako možemo uzvratiti na isti način Platformi i aktivirati se u cijeloj toj priči, kaže nam Pejak i dodaje da je mnogima neobično vidjeti studentski zbor jednog veleučilišta u Sveučilišnoj platformi, no ističe kako upravo u tome leži posebna draž.

Pejak podsjeća da se tijekom javne rasprave o HKO-u htjelo zavaditi studente stručnih i sveučilišnih studija, no njihov potez pridruživanja Sveučilišnoj platformi smatra dobrim pokazateljem toga što studenti zapravo misle o svemu tome.

– Umjesto da se njeguje jednakost i ravnopravnost, sa svih strana šalju se negativne poruke, ali valjda zato i postoji ona izreka: ‘Podijeli pa vladaj’. Najveći problem zbog kojeg smo pristupili Sveučilišnoj platformi jest ranije spomenuti problem HKO-a. Vjerujem da je velik broj studenata, ako ne i svi, upoznat s problematikom u kojoj bi se stručne studije stavilo na razinu ispod sveučilišnih, a to se jednostavno ne smije dogoditi. Prvenstveno zato što takav slučaj ne postoji u zemljama Europske unije, a i zato što se završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija stječe 300 ECTS bodova, kao i na sveučilišnim diplomskim studijima, podsjeća Pejak na problematiku HKO-a.

Izdvojeni članak

Zahuktala se javna rasprava o HKO-u: Pogledajte argumente suprotstavljenih strana

Sveučilište nezakonitim, protustatutarnim i netransparentnim akcijama kroji budućnost obrazovanja

Naglašava da ne bi trebala postojati razlika između razina, a razlike u ishodima učenja bi studentima stručnih i sveučilišnih studija, kako kaže, trebale poslužiti za međusobno nadopunjavanje u napretku države i društva.

Predsjednik SZ TVZ-a osvrće se i na zbivanja na Sveučilištu, koja se izravno dotiču njihovih novih kolega iz Sveučilišne platforme. Smatra da se na Sveučilištu nezakonitim, protustatutarnim i netransparentnim akcijama kroji budućnost obrazovanja.

– Sve je to već duže vrijeme vidljivo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a sada i Hrvatskim studijima. Jasno je da na Sveučilištu postoji jedna fronta koja stavlja vlastite interese na prvo mjesto, a time potiče mlade ljude, koji su budućnost države, na odlazak iz nje, negdje gdje će se njihov trud i zalaganje cijeniti, ističe Pejak i dodaje da je s obzirom na različite manipulacije i zastrašivanja koja se provode, teško povjerovati da se nalazimo u modernoj demokratskoj državi.

Izdvojeni članak

Prvi sukob ministra Barišića i rektora Borasa oko HKO-a

Pejak: Ne mislimo stati sve dok sva goruća pitanja ne budu transparentno riješena

Kao apsurd, Pejak navodi primjer da se studenti danas svakodnevno moraju baviti ovakvom problematikom i brinuti hoće li možda njihov studij prestati postojati ili biti manje vrijedan, umjesto da se fokusiraju na učenje, vlastiti razvoj te projekte i radove kojima bi se svi mogli ponositi.

Najavljuje aktivno članstvo SZ TVZ-a u Sveučilišnoj platformi i podršku svima koji se nađu u problemima iniciranim od strane Sveučilišta u Zagrebu.

– Zajedno s naših 4.000 studenata nastavit ćemo aktivno sudjelovati u svim aktivnostima Platforme i ne mislimo stati sve dok sva goruća pitanja ne budu transparentno riješena, zaključuje predsjednik Zbora TVZ-a Pejak.

19 članica Sveučilišne platforme

U nastavku pogledajte popis svih 19 studentskih organizacija, članica Sveučilišne platforme:

  • Udruga studenata komunikologije i novinarstva “Komuna”
  • Klub studenata Informacijskih znanosti KSIZ
  • Udruga studenata sociologije “Anomija”
  • Udruga za promicanje studentskih aktivnosti
  • Klub studenata psihologije “Feniks”
  • Udruga Primus
  • Klub studenata Fakulteta političkih znanosti
  • Udruga studenata filozofije “Scopus”
  • Klub studenata fonetike “Eufonija”
  • Klub studenata Filozofskog fakulteta
  • Klub studenata kroatistike SKUP
  • Klub studenata sociologije “Diskrepancija”
  • Klub studenata komparativne književnosti “K.”
  • Klub studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta
  • Klub studenata povijesti – ISHA Zagreb
  • Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu
  • Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu
  • Plenum Tekstilno-tehnološkog fakulteta
  • Studentski zbor Tehničkog veleučilišta u Zagrebu