Pretraga

SVEučilište nije za SVE medije: Novinari poljubili vrata zgrade i ostali na -2

A- A+

Sveučilište u Zagrebu zaredalo je skandal s nepoznatim rednim brojem, ovog puta nastradale su otvorenost i javnost. Naime, tijekom jučerašnjeg dana 17 redakcija uputilo je apel Sveučilištu za otvaranjem izbornih sjednica Senata. Čini se da je Sveučilište posve krivo shvatilo zahtjev jer novinari na kraju nisu mogli niti ući u zgradu na toplo, a kamoli da su mogli raditi svoj posao izvještavajući sa Senata.

Mediji ne mogu ući u zgradu Sveučilišta | Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Čak četiri izvora sa Senata potvrdilo nam je da je Neven Jovanović sa FFZG-a postavio na početku sjednice upit što je s apelom medija o otvaranju Senata za javnost. Odgovorio mu je Enes Midžić, predsjednik Izbornog povjerenstva koji je rekao da to pitanje nije na dnevnom redu Senata.

Izdvojeni članak

Urnebesno! Prorektor Šimpraga ispričao vic godine dok je pokušavao objasniti zašto uprava Sveučilišta ne voli Srednja.hr

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga na press konferenciji, za koju srednja.hr opet nije dobila poziv, pričao je drugačiju priču na direktan upit novinarke je li se pitanje medija potegnulo na sjednici Senata.

O prisutnosti medija na sjednici Senata, kao što znate, u odgovornosti je tijela Senata. Dosadašnja praksa to nije bila. Danas, da su većina članova, ili bilo tko od članova Senata zatražio da se to otvori za javnost, Senat bi donio takvu odluku, rekao je Šimpraga.

Inače, Dnevnik HRT-a je večeras prenio u prilogu njegove rečenice i nakon toga pustio snimke iz arhive gdje je vidljivo da su mediji, pa čak i studenti koji nisu imali pravo glasa, bili na prijašnjim izbornim sjednicama.

Aktualni rektor Damir Boras prvi je predstavljao program, a nakon njega Damir Bakić. U trenutku predstavljanja, protukandidat nije mogao biti prisutan u prostoriji.

Komičan istup Šimpraga imao je na upit naše novinarke o tome zašto srednja.hr nije dobila poziv na press konferenciju i zašto već godinu i pol ne dobivamo odgovore od Sveučilišta. Više o tom dijelu pročitajte ovdje.

https://www.facebook.com/srednja.hr/videos/1505091372873255/

Posve prigodno, studenti Hrvatskih studija okupljeni u inicijativu Studenti govore napisali su pismu za članove Senata koji su objavili jučer. Riječ je o obradi pjesme Judi, zviri i beštimje koju su imenovali  “Javna pisma članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu”:

S kojim imenom S kojom besidom Bi ovi senat krstija I ko bi normalan Ko bi nasmijan Ovakvu igru trpija I to triba znat Prodat praznu priču Dat šta treba dat I nije lako bit I ušutkan i znalac Sve po potribi Kako se namisti U taj čas Među jude Među zviri i beštimje Si pošo leć Ako za te ja ne vridim Ništa lipo Nimam reć Svojom mudrosti Svojom kriposti Nađi sutra za mene I pođi od sebe Bez škine ne ide, Glas u vitru nestaje I to triba znat Prodat praznu priču Dat šta treba dat I nije lako bit I ušutkan i znalac Sve po potribi Kako se namisti U taj čas Među jude Među zviri i beštimje Si pošo leć Ako za te ja ne vridim Ništa ti lipo nimam reć Ništa lipo