Pretraga

Sveučilištu u Rijeci prijeti gubitak velikog broja studenata

A- A+

Sveučilište u Rijeci broji oko 50 posto studenata koji dolaze iz drugih krajeva države, a ulaskom u Europsku uniju raznovrsnost će se još više povećati. Prorektorica Snježana Prijić-Samaržij tvrdi kako na Sveučilištu očekuju te se pripremaju za veću mobilnost studenata. Isitče kako će izvjestan broj Riječana odlaziti u druge države članice EU, ali da će isto tako i stranci ocijeniti zanimljivim studiranje na riječkom Sveučilištu. Da bi do navedenoga došlo moraju poraditi na tome da uvjetima studiranja budu privlačniji i konkurentniji drugim europskim sveučilištima.

www.uniri.hr

U nizu izmjena koje nas očekuju za tjedan dana kad postanemo članica Europske unije postoji i strah kako će mladi sve više upisivati fakultete u inozemstvu. Hrvati se od 1. srpnja više neće u većini europskih zemalja smatrati stranim studentima, kao što će i naši fakulteti biti jednako dostupni ljudima iz drugih zemlja članica. Budući da Riječani najviše na studij odlaze u Trst ili Ljubljanu, ali isti ne razmatraju opciju upisa fakulteta u Rijeci, provjerili smo sa Sveučilištem kako planiraju zadržati svoje studente na nekoj od svojih 10 sastavnica.

‘U Hrvatskoj većina još uvijek studira u gradu u kojem su im roditelji’

– Izvjestan broj potencijalnih studenta iz Rijeke sigurno će iskoristiti mogućnost studiranja pod uvjetima za studente iz država članice EU, ne samo u Trstu već i u cijeloj Europi. Očekujemo, međutim, da će dio studenata iz Europe ocijeniti da im je zanimljivo studirati na Sveučilištu u Rijeci, ističe prorektorica Snježana Prijić-Samaržij. Međutim, već smo pisali o tome kako u ovoj akademskoj godini nijedan Tršćanin nije ocijenio da bi mu moglo biti zanimljivo studirati u Rijeci, dok se na tršćanskom Univerzitetu trenutno školuje čak 110 studenata iz trećeg najvećeg hrvatskog grada.

Dodala je kako je mobilnost studenata uvriježena u europskim državama za razliku od Hrvatske gdje još uvijek znatan dio studenata nastavlja živjeti i  studirati u gradu u kojem su im roditelji. Na riječkom Sveučilištu očekuju da će se i Hrvati ubrzo krenuti putem ostalih europskih zemalja.

Izdvojeni članak

Upisne kvote za fakultete u Splitu i Rijeci

Studentskim programima i drugim servisima namjeravaju privući studente

Sveučilište planira atraktivnim studijskim programima, raznim aktivnostima i drugim servisima privući sve veći broj studenata, ali žele i mladim sugrađanima koji namjeravaju ostati u samom središtu Istre i Kvarnera omogućiti dovoljan broj mjesta na fakultetima.

– Da bismo bili sveučilište na kojem studenti žele studirati, ključno je da naši studiji budu međunarodno prepoznatljivi svojim sadržajem i kvalitetom i na tome kontinuirano radimo. Studentima su važne i popratne aktivnosti, kulturni sadržaji, mogućnosti usavršavanja, sport i zabava, tvrdi prorektorica Prijić-Samaržij.

Izdvojeni članak

Zagreb i Rijeka domaćini Europske univerzijade!

Problem je u zadržavanju studentskih stažista

Problem s kojim će se Rijeka morati suočiti nakon 1. srpnja je na koji način privući studente da dio svog studentskog staža provedu upravo na Sveučilištu tog grada. – Određeni pad studenta hrvatska sveučilišta bilježe i zbog demografskih
razloga, ali i već započete mobilnosti mladih ljudi. Moramo poraditi na tome da uvjetima studiranja budemo privlačni i konkurentni drugim europskim sveučilištim, ističe prorektorica.

Navike studiranja se mijenjaju, a posebice će se mijenjati s ulaskom u europski prostor visokog obrazovanja. Upravo zbog toga Prijić-Samaržij tvrdi kako se na Sveučilištu preko bolonjske reforme i usklađivanja sustava visokog obrazovanja na razini Europe pripremaju na to da studenti mogu biti mobilni i da mogu kružiti sveučilištima.