Pretraga

Udarac po džepu studenata: HNK godišnje dobiva 50 milijuna kuna, a plaću ne isplaćuje mjesecima

A- A+

U poprilično nezavidnoj situaciji našli su se studenti koji uz studij povremeno rade u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Dio njih još nije dobio plaće za travanj, svibanj i lipanj, a pojedinim su studentima isplaćene tek nakon što su mediji pokazali interes za tu temu. Ipak, plaću za rujan i listopad studenti još nisu dobili na račun. Glavnina problema leži u činjenici da je višemjesečna neisplata plaće u HNK Split sada već ustaljeno pravilo, a ne iznimka.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Studij uz rad nije nimalo jednostavan, svjesni su toga svi koji su okusili takav studentski život. U današnjim okolnostima i najmanji prihod im je bitan pa je posebno frustrirajuće kada za svoj rad studenti nisu plaćeni pravovremeno.

Plaća kasni, a povremeno su studenti zakinuti i u iznosu

Izdvojeni članak

Minimalna studentska satnica od 1. siječnja raste na 23,43 kn?

U takvoj situaciji nalazi se tridesetak splitskih studenata zaposlenih u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Riječ je o ustanovi koja iz gradskog proračuna Splita godišnje dobiva oko 50 milijuna kuna. Dio studenata plaću od HNK nije dobio za travanj, svibanj i lipanj, a drugom dijelu njih naknada je isplaćena nakon što su novinari Slobodne Dalmacije pokazali interes za tu temu. No, plaće za rujan i listopad još nema, a kako nam kaže studentica koja je željela ostati anonimna, višemjesečno kašnjenje naknade za obavljeni posao u HNK više je pravilo nego iznimka.

– Situacija s neisplatama studenta je postala normalna, mi smo navikli da i po šest mjeseci ne plaćaju, kaže nam studentica koju ćemo radi zaštite od mogućih sankcija nazvati Gordana.

Dodaje, studenti zaposleni u splitskom HNK nerijetko se nađu i u situaciji u kojoj iznos plaće ne odgovara stvarno odrađenoj satnici.

– Često se dešavaju situacije da budemo zakinuti u iznosu. Proces oko toga da nam se vrati iznos u potpunosti je gordijski čvor, potrebno je biti jako uporan u tome da nam se nadoplati ako je došlo do greške. I to treba dugo čekati, kaže Gordana.

Noćni rad i rad blagdanom nisu dodatno plaćeni

Izdvojeni članak

Raspisala oglas s nezakonitom satnicom pa studentima poručila: ‘Nitko vas ne tjera da radite’

Iako je u studentskim ugovorima navedeno i kako se satnica studentima povećava za noćni rad i blagdane, naša sugovornica napominje kako njoj satnica za te dane nikada nije bila povišena.

Objašnjenje zašto im plaće toliko kasne studenti ne dobivaju, ali kolektivno se zbog toga nikada nisu nikome požalili.

– Sve što je nama rečeno i što mi znamo je da je to tako i normalno nam je postalo čekati plaće po nekoliko mjeseci. Jednostavno mi je to sve siva zona i ne razumijem njihovo poslovanje. Ne znam kako bismo se i kome mi mogli žaliti i obratiti, zaključuje Gordana.

HNK-u prijeti ovrha

Da studentima koji su obavljali posao za splitski HNK plaće kasne i po nekoliko mjeseci, potvrdio nam je i ravnatelj Studentskog centra u Splitu, Petar Smajić. HNK bi se, ako ne izvrši isplatu po opomeni mogao naći pod ovrhom.

Izdvojeni članak

Pa dobro ima li kraja ovom ponižavanju? Riječki HNK traži 15 studenata za rad, a nude mizernu satnicu

– Točno je da HNK Split ima nepodmirena višemjesečna potraživanja prema studentima, a također je točno da su se studenti obratili Studentskom centru Split pritužbama zbog višemjesečne neisplate naknada studentima. Studentski centar, u okviru zakonskih mogućnosti, uputio je ispis otvorenih stavki i opomene HNK Split zbog neplaćanja, a ako se plaćanje ne izvrši po opomeni slijedi postupak ovrhe. Važno je napomenuti da je HNK Split ipak počeo isplaćivati dio sredstava u odnosu na ukupna dugovanja prema Studentskom centru Split, kaže nam Smajić.

Od Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu zatražili smo očitovanje o slučaju. Kažu, špekulacije studenata da im je račun blokiran nisu točne, a isplata kasni zbog nelikvidnosti ustanove.

– Gledano po datumu računa i valutaciji trenutno najstariji neplaćeni račun prema Studentskom centru je s datumom 10.08.2018., a valutacijom 18.08.2018. Na žalost, zbog nelikvidnosti kazališta, a koja je uzrokovana nepokrivanjem prenesenog gubitka, uplate kasne u odnosu na valutaciju računa, kažu kratko iz HNK.