Pretraga

[Univerzijada] Drugi ljetni ispitni rok na zagrebačkom Sveučilištu tek najesen

A- A+

Europske sveučilišne igre, koje će se ove godine održati u Zagrebu i Rijeci, poremetit će, kako stvari stoje, ljetne ispitne rokove u ta dva grada. U Zagrebu će se drugi ljetni rok održati tek najesen, a u Rijeci će, najvjerojatnije, ti rokovi biti organizirani prije nego što je uobičajeno.

Kalendar 2015/2016

Organizatori Europskih sveučilišnih igara koje se ove godine održavaju u Zagrebu i Rijeci, kako nam je potvrdio predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora Petar Labrović, poslali su dopis Senatu zagrebačkog Sveučilišta da se studentski domovi ‘Stjepan Radić’ i ‘Cvjetno naselje’ isprazne do 24. lipnja zbog potreba igara. Zbog toga će se drugi ljetni ispitni rok na najvećem domaćem sveučilištu održati najesen, odlučeno je na senatu održanom 15. rujna.

Drugi ljetni rok od kraja kolovoza do početka rujna

– Glavni razlog ovakve odluke je što stav predstavnika studenata u Senatu bio da studenti ne smiju ostati bez smještaja sve dok im traju akademske obveze te da moraju svi imati istu početnu poziciju pri prijave na natječaj za smještaj, rekao je Labrović.

Tako će, prema prijedlogu akademskog kalendara za iduću akademsku godinu, zimski semestar početi 1. listopada, a završiti 22. siječnja 2016. Zimski ispitni rok trajat će od 25. siječnja do 26. veljače.
Što se ljetnog semestra tiče, on počinje 29. veljače, a traje do 10. lipnja. Sada dolazimo do ‘lomljenja’ roka.

Naime, prvi ljetni ispitni rok će se održati od 13. do 24. lipnja, a drugi od 22. kolovoza do 2. rujna. Jesenski rok počinje 5., a završava 30. rujna. Kako nam je rekao Labrović, tog 22. kolovoza bi se studenti useljavali u domove jer, rekli smo, studenti ne smiju ostati bez smještaja sve dok im traju akademske obveze.

Sa zagrebačkog Sveučilišta nam nisu mogli službeno potvrditi da je kalendar usvojen jer još nisu dobili službeni dopis Senata, što je i razumljivo jer je sjednica bila jučer, 15. rujna.

U Rijeci ljetni rokovi prije nego inače

Što se Rijeke tiče, na tamošnjem Sveučilištu, kako nam je potvrdio predsjednik riječkog Studentskog zbora Aleksandar Šušnjar, neće ‘lomiti’ ljetni rok, nego bi on trebao biti organiziran ranije da studenti mogu osloboditi dom početkom srpnja.

Isto tako, Labrović ne očekuje probleme jer je dom u kojem trenutno borave studenti, sa 615 kreveta, namijenjen volonterima Igara, kojih je manje od navedene brojke, pa će oni koji će eventualno polagati ispite početkom srpnja imati smještaj.