Pretraga

Velika obljetnica jednog od najstarijih studentskih časopisa u Hrvatskoj

A- A+

Časopis Medicinar jedan je od najstarijih, aktivnih studentskih časopisa u Hrvatskoj. Pišu ga i uređuju studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a ove je godine zabilježio 70-tu godišnjicu postojanja! Prvi broj je izašao davne 1946. godine. Tada je Sekcija demonstratora pokrenula ovaj časopis kako bi pomogla studentima da savladaju nastavno gradivo i steknu što više znanja za svoju buduću liječničku praksu. U današnjem dobu Medicinar izlazi dva puta godišnje. U 2016. je izašao u lipnju. 

Naslovnica novog broja: foto: Facebook

Inače, dugo je Medicinar bio mahom stručni časopis koji je dopunjavao teško dostupne ili zastarjele udžbenike, donosio novosti iz domaće i strane stručne literature i davao priliku studentima da objave svoje prve stručne i znanstvene radove. Danas se sastoji od pet stalnih rubrika a to su Znanost, Studentski život, Društvo, Tehnologija i Sport. Osim toga, svako izdanje časopisa ima i neku, u tom trenutku posebno zanimljivu temu broja.

Izdvojeni članak

Stanari doma na Savi pokreću studentski magazin

U 70 godina dugoj povijesti Medicinar nije izašao u tek nekoliko godina. Riječ je o 1953., 1955., 2008., te u razdoblju Domovinskog rata od 1991. do 1996.

Kako samo uredništvo na svojim stranicama navodi ‘presudna za današnji izgled časopisa bila je 1996. kad je Medicinar ponovno pokrenut nakon ratnog razdoblja. Tadašnji urednici željeli su napraviti moderan studentski medicinski časopis koji će biti blizak, zanimljiv i koristan širokom krugu studenata te je stoga Medicinar od strogo stručnog časopisa preoblikovan u studentski glasnik.’

Inače uz tiskano, ovaj časopis izlazi i u digitalnom izdanju. Prošle brojeve Medicinara od 2001. godine (s izuzetkom najnovijeg) možete pronaći na ovom linku.