Pretraga

Veliki incident na promociji: Rektor Boras vikao na diplomanta koji mu nije pružio ruku

A- A+

Danas se u auli Sveučilišta u Zagrebu održala svečana promocija 91 sveučilišnog specijalista, a promovirao ih je osobno rektor Damir Boras. Svečanost je zasjenio incident kada je rektor Boras odbio uručiti diplomu sveučilišnom specijalistu Borisu Jurašinoviću jer mu ovaj nije htio pružiti ruku. Rektor i Jurašinović izmijenili su nekoliko riječi, a potom je rektor povišenim tonom pokušavao objasniti što se dogodilo te je u finalu propričao na francuskom.

Incident na promociji sveučilišnih specijalista | Screenshot: Youtube

U auli Sveučilišta u Zagrebu danas je održana svečana promocija 91 sveučilišnog specijalista. Promovirani su specijalisti koji su završili sljedećih devet sveučilišnih poslijediplomskih interdisiciplinardnih specijalističkih studijskih programa: Diplomacija, Ekoinženjerstvo, Javna uprava, Konferencijsko prevođenje, Prava djece, Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija, Upravljanje gradom, Upravljanje krizama i Priprema i provedba EU projekata.

Odbio rektoru Borasu pružiti ruku

Sveučilišne specijaliste promovirao je osobno rektor Sveučilišta Damir Boras, a prilikom svečanosti, dogodio se i jedan incident. Naime, rektor Boras odbio je uručiti diplomu specijalistu Borisu Jurašinoviću nakon što mu je ovaj odbio pružiti ruku, javlja Jutarnji.

Izdvojeni članak

Rektor ponovno o vrijednostima na Sveučilištu: Kaže da ono teži potpunoj istini

Naime, Jurašinović se nije htio rukovati s rektorom, uvrijeđen jer mu ovaj nije odgovorio na pismo u kojemu je ukazao na probleme prilikom pohađanja sveučilišnog specijalističkog programa ‘Priprema i provedba EU projekata’, koji inače izvode Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Građevinski fakultet, Agronomski fakultet te Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba.

– Kolega je meni poslao pismo i tvrdi da mu nisam odgovorio i da mi zato neće pružiti ruku, iako mu  čestitam na diplomi. Ja kažem, takvom čovjeku ćemo vidjeti zašto ne možemo dati diplomu. Ja moram to reći, to je nepristojno, a ja mu čestitam od srca da je to završio. Dat ćemo mu je izvan ovog protokola, povišenim tonom rekao je vidno iznerviran rektor i dobio pljesak nekolicine okupljenih.

Rektor povišenim tonom pričao i na francuskom

Jurašinović je potom rekao da mu je otkazana obrana na koju je potom čekao 7 mjeseci, nakon čega su se, kako je rekao, događale jako ružne stvari.

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

– Ja te stvari nisam mogao popraviti, to ide kroz administraciju i napravio sam sve da to ide što brže. Ja svejedno čestitam kolegi, ali on mora znati da ovo nije osobno čestitanje. Dakle, morate se akademski ponašati, ovo je Sveučilište koje ima svoju tradiciju. I ako želite poštovati tu tradiciju, poštujte rektora kakav god bio, lijep, loš, ili nije loš, rekao je Boras na što mu je Jurašinović odgovorio da je povratnik iz Francuske.

Na to je rektor Boras počeo pričati na francuskom.

– Čestitam, drago mi je, očaran sam, ali u Parizu nemate vremena za…, pričao je rektor Boras na francuskom, a ostatak njegova monologa nismo uspjeli razaznati. Cijeli incident možete pogledati u Cropixovu videu u nastavku.

Ovoga puta imali smo prilike čuti rektora kako priča na francuskom, koji je samo jedan od osam jezika kojima se rektor Boras služi i koje govori. Naime, govori engleski, francuski, njemački, talijanski, latinski, starogrčki, a služi se slovenskim i makedonskim, kako stoji u njegovoj biografiji.

Prije dvije godine, imali smo pak prilike čuti rektora kako na starom talijanskom čita pjesmu Franje Asiškog iz 13. stoljeća, što možete vidjeti u videu srednja.hr.