Pretraga

Veljko Kajtazi o ukidanju Zaklade za financiranje romskih učenika: Ionako je loše radila

A- A+

‘Racionalizacija’ državne uprave koju najavljuje Vlada RH bit će provedena kroz ukidanje 54 agencije, zaklade, fonda i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Među zakladama koje s ukidaju nalazi se i Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu. Riječ je o Zakladi koja je do sada dodijelila oko 4.400 stipendija, između ostaloga i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine. Zanimljivo je da je jedan od najvećih zagovornika prebacivanja poslova Zaklade na Ministarstvo bio manjinski zastupnik Veljko Kajtazi, koji nam je otkrio da je u MZO-u već formiran Sektor za stipendiranje manjina.

Foto: Srednja.hr

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS) u svom je dosadašnjem djelovanju dodijelila oko 4.400 stipendija. Iznos stipendije lani je bio 10.000 kuna za deset mjeseci akademske godine, a stipendija se dodjeljivala u nekoliko kategorija. Najveći broj stipendija od njih u prosjeku 400 godišnje, dodjeljivao se studentima deficitarnih zanimanja. Uz tu kategoriju, stipendisti Zaklade bili su i studenti romske nacionalne pripadnosti, skupina koju je posebno važno poticati na nastavak obrazovanja na višoj razini.

NZPUSS će raspisati još jedan natječaj za dodjelu stipendija i to ove kalendarske godine, nakon čega se gasi, odlučila je tako Vlada. Točnije, poslovi iz njene nadležnosti pripast će Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

U MZO-u formiran poseban Sektor za nacionalne manjine

Izdvojeni članak
stipendije

Nacionalna zaklada koja je primamljivim iznosima stipendirala više od 4.400 studenata odlazi u povijest

U travnju 2016. portal srednja.hr objavio je priču o tome kako je NZPUSS, Zaklada kojoj je u proračunu dodijeljeno četiri milijuna kuna, nestala s lica zemlje. Iako se kraj akademske godine 2015./2016. približavao brzinom munje, natječaj nije bio raspisan. Štoviše, telefon i e-mail adresa NZPUSS-a nisu bili u funkciji, a vrata ureda Zaklade bila su zaključana. Stvari su se pomaknule tek kada je Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine prozvao tadašnjeg premijera Tima Oreškovića.

Kako nam danas kaže Kajtazi, to nije bila jedina prilika u kojoj je bio nezadovoljan radom NZPUSS-a. Otkriva i kako je posljednjih par godina tražio da se dodjeljivanje stipendija za studente pripadnike romske nacionalne manjine vrati na Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

– U dogovoru s Vladom Klub nacionalnih manjina inzistirao je da se u Ministarstvo formira zaseban Sektor za nacionalne manjine koji bi se bavio stipendiranjem, ali i cijelim nizom ostalih poslova iz sfere obrazovanja i prava na obrazovanje manjinskih zajednica. Sektor je nedavno formiran te očekujem da se i stipendiranje pripadnika romske u što kraćem roku prebaci u MZO, odgovara nam Kajtazi na pitanje što će sada biti sa stipendijama za studente pripadnike romske nacionalne manjine.

Kajtazi: ‘Inzistirat ću da iznos stipendije bude veći’

Dodaje, njegovo je nezadovoljstvo radom NZPUSS-a primarno uzrokovano konstantnim kašnjenjima s raspisivanjem natječaja. Nije bio zadovoljan niti činjenicom da su studenti u pravilu primali stipendije sa zaostacima ili na kraju akademske godine. Time se, smatra, gubi smisao stipendiranja.

Izdvojeni članak

Nitko ne zna što je sa Zakladom koja iz proračuna dobiva 4 milijuna kuna

– Kod Roma, od kojih su mnogi socijalno ugroženi, to predstavlja poseban problem kako zbog financijskih razloga mnogi odustaju od školovanja, napominje Kajtazi.

S obzirom na mali broj studenata Roma, poručuje, ovakvi se propusti više ne smiju ponavljati.

– Što se tiče iznosa, inzistirat ću da taj iznos bude i veći, a nadam se da će način dodjeljivanja biti ažurniji tako da našim studentima omogućimo da od samog početka akademske godine imaju potporu koja im je potrebna, kaže ovaj saborski zastupnik.

Već smo spomenuli kako deficitarna zanimanja i pripadnost romskoj nacionalnoj manjini nisu bile jedine kategorije u kojima se ova stipendija dodjeljivala. Bile su tu stipendije za osobe s invaliditetom, za sportaše, za studente bez roditelja i slične osjetljive skupine. No, kako smo već pisali, Ministarstvo nije konkretno odgovorilo što će biti sa stipendijama za sve te kategorije.

– Obrazovanje je visoko u mojim prioritetima i djelovanja pa se nadam, ukoliko dođe do gašenja Zaklade, MZO nastaviti dodjeljivati stipendije i za ostale kategorije studenata. U ovom trenutku nemam informacije o tome, kazao nam je Kajtazi za kraj.