Pretraga

[VIDEO] Rektor Boras ministrici matematičarki poručio da joj jednostavna matematika ne ide u glavu

A- A+

Sve dobitnike ovogodišnje Rektorove nagrade, koji su i ove godine ostali ‘kratki’ za novčani dio nagrade, na početku svečanosti pozdravio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Sada već tradicionalno, u svojoj je maniri održao informativan govor, istaknuvši kronično nedostatno financiranje visokog obrazovanja, važnost ostanka mladih u Hrvatskoj i velik uspjeh zagrebačkog sveučilišta na međunarodnim rang listama. Posebno kreativno osvrnuo se na ‘unakrsnu vatru’ s ministricom Divjak vezano za kvote na Ekonomiji, rekavši kako jednostavna matematika nekima ne ide u glavu. Ministrica je, inače, matematičarka.

Rektor Damir Boras | Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Rektor Damir Boras danas je dodijelio 161 Rektorovu nagradu nagrađenim studentima u ovoj akademskoj godini, no prije same dodjele, na početku svečanosti održao je 15-minutni, tradicionalni govor kojeg možete pogledati u videu na kraju teksta.

Na početku govora ukazao je kako su se svi dekani, prodekani, prorektori, ali i on sam, pojavili u ‘ljetnom izdanju’, bez uvriježenih toga, zaključivši kako bi to stvarno bilo neizdrživo.

Rektor drži do dress codea

Izdvojeni članak

Boras o discipliniranju neistomišljenika: ‘Tu i tamo dignem koju tužbu pa se onda nagodimo’

– Ali vidimo da i ovi lanci na nama i na našim pogotovo prodekanicama i dekanicama dobro izgledaju, jel!, prokomentirao je rektor na početku dress code čelnika fakulteta i Sveučilišta.

Naglasio je kako je ovogodišnjim dobitnicima nagrada dodatno posebna jer se dodjeljuje u 350. akademskoj godini Sveučilišta u Zagrebu.

 

– Moram reći za sebe, ja nisam baš bio u 350., ali uvijek s ponosom ističem da sam ja davne 1973., ne smijem reći koliko i priznat koliko, isto sam dobitnik Rektorove nagrade i svjestan sam koliko to znači. Svaka Rektorova nagrada ne znači onu nekadašnju novčanu nagradu, nego znači da vam se priznaje da ste elitni dio studentski i budući znanstveni Sveučilišta u Zagrebu, to je bitno, rekao je rektor i zaradio glasan pljesak okupljenih, dodavši kako je lijepo vidjeti sve okupljene ‘ovako mlade, lijepe, tako ljetno obučene’.

Dobitnici Rektorove nagrade detaljno su informirani o izvanrednoj suradnji Grada i Sveučilišta

Rektor Boras pohvalio se i kako su na dodjelu nagrada pristigli i predstavnici Grada Zagreba, primarno Gradskog ureda za zdravstvo. Iskoristio je priliku i, znakovito, naglasio kako je suradnja s Gradom sjajna.

Izdvojeni članak

Ruka ruku mije dok se počasni doktorat nekome smije: ‘Bandić je rasan političar’

– Moram naglasiti da je suradnja s Gradom izvanredna i mi radimo različite projekte kroz grad, od onoga što omogućuje studentima s invaliditetom da osiguramo potpunu skrb, što smo jedino sveučilište u Hrvatskoj koje to omogućuje, koje u vezi osiguranja studenata dobro surađuje s Gradskim uredom za zdravstvo. Također sa Gradskim uredom za zdravstvo sudjelujemo u mnogim projektima koji osiguravaju ne samo bolju zdravstvenu skrb za studente, nego i za cijelu gradsku populaciju. Evo to je ono što znači Sveučilište u Zagrebu, utemeljeno u znanosti, u tradiciji od 350 godina, ali utemeljeno i u društvu i to je bitno, rekao je Boras.

Rektor je potom govorio o misijama Sveučilišta u Zagrebu, počevši s vrhunskim visokim obrazovanjem, a potom se osvrnuo i na vrhunsku znanost i položaj zagrebačkog sveučilišta na međunarodnim rang ljestvicama uspješnosti sveučilišta.

Uspjeh na rang listama: ‘Mi smo jedina visokoškolska institucija koja se nalazi na svim rang listama’

– Ta znanost koja se često u medijima spominje kao loša, kao mi smo tek negdje oko 500. mjesta, moram reći je zapravo izvrsna jer uz financiranje koje imamo, a ono je posljednje u Europi, samo 50% europskog prosjeka za znanost, mi postižemo daleko bolje rezultate od onoga što bi se očekivalo glede financiranja. Sveučilište u Zagrebu u znanstvenom smislu jedina je institucija na svim rang listama, usprkos tome što se svašta govorilo i pisalo prošlih godina, mi smo jedina visokoškolska institucija koja se nalazi na svim rang listama i koja je jedina na tim rang listama, a ako postoji još neko sveučilište, onda je daleko iza nas. Da se zna!, rekao je Boras uz vlastiti i smijeh prisutnih u dvorani Ekonomskog fakulteta i potom zaradio pljesak.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Izašla je najnovija lista 1000 najboljih sveučilišta u svijetu, evo kako (ne)stoje hrvatska sveučilišta

Rektor se potom osvrnuo na transfer znanja i inovacija. Kazao je kako je Sveučilište u Zagrebu za mandata njegove uprave dobilo ‘preko sto međunarodnih velikih nagrada za inovacije diljem svijeta’ te da prije njegove uprave po tom pitanju nije bilo ničega. Pričao je i o kulturnoj i društvenoj misiji sveučilišta, kroz tri umjetničke akademije Sveučilišta.

– Morate znati da nema dana u Zagrebu ali i izvan Zagreba da nema dva ili tri kulturna ili umjetnička događaja u kojima ne sudjeluje Sveučilište u Zagrebu. Mi smo ujedno u tom smislu i najveća kulturna i društvena organizacija u Hrvatskoj i kao što znate, najstarija jer samo Katolička crkva ima dulji kontinuitet. Čak ni Hrvatski sabor nema svoj kontinuitet jer ga nije bilo nekih 20 godina prošlog stoljeća, kazao je rektor i nagrađenima poručio da su, ‘usprkos različitim medijskim nastupima’ svoju Rektorovu nagradu dobili ‘na najboljoj i najvećoj hrvatskoj znanstvenoj instituciji’.

Opaske o matematici ministrice matematičarke

Pozvao je dobitnike da i ako odu u inozemstvo, da tamo ne ostaju.

Izdvojeni članak

Ekonomija povećala upisnu kvotu za 935 mjesta, a ministrica zaprijetila da to država neće plaćati

– I uvijek govorim, ljepše je ovdje, bolje je, ugodniji je život, a mi se svi trebamo potruditi da od države dobijemo dostojno financiranje. Ako od države dobivamo samo 0.80% bruto društvenog proizvoda kroz proračun za financiranje javnih sveučilišta, a projekcije nažalost govore da će to pasti na 0.62% a o čem se šuti, to je 50% prosječnog financiranja u Europi za javna sveučilišta. Čak i kad bismo htjeli dobiti neke donacije, morate znati da su kod nas donacije opterećene s 25% poreza. Kako će onda naša industrija, naše gospodarstvo davati donacije ako ni u tome nemamo potporu države, zapitao se Boras.

Na kraju svog govora, izrazio je žaljenje što domaćin, dekan Ekonomskog fakulteta nije prisutan na dodjeli pa ga je mijenjala njegova prodekanica. Pritom je otkrio kako je dekan Ekonomije Jurica Pavičić izostao zbog sastanka u Ministarstvu oko uvećanih upisnih kvota na Ekonomiji.

 

– Dakle, morao je dekan otići na razgovor u Ministarstvo i to isto moram reći, da bi dokazao da na Ekonomskom fakultetu nismo upisali 900 studenata više, nego da smo upisali 900 studenata na prvu godinu integriranog studija više, a 900 studenata manje na diplomskom studiju kojeg više nema. Nažalost, ta jednostavna matematika nekima ne ide u glavu, zaključio je rektor uz svoj i smješak okupljenih, uputivši ‘otrovnu strelicu’ ministrici obrazovanja Blaženki Divjak u sklopu javnog prepucavanja oko kvota na Ekonomiji.

Fotografije svih dobitnika Rrektorove nagrade s današnje dodjele, pogledajte u potonjem albumu.