Pretraga

Višemiljunski dug na Sveučilištu u Zagrebu mogao bi dovesti do blokade rada fakulteta

A- A+

Nakon što su po medijima počeli napisi o višemilijunskom dugu Sveučilišta u Zagrebu, rektor Aleksa Bjeliš je sazvao konferenciju za novinare danas u 11 sati na kojoj je obrazložio situaciji kao i pojasnio zašto su policija i porezna inspekcija pokucali na vrata Rektoratu. Po tom pitanju očitovalo se i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta demantrajući da je ministar Jovanović pokrenuo istragu zbog osobnog sukoba s Bjelišem.

Foto: srednja.hr

Nekoliko dana po medijima se provlači priča oko navodne utaje poreza u iznosu od 46 milijuna kuna na Sveučilištu u Zagrebu zbog koje je na vrata Rektorata pokucala porezna inspkecija kao i policija. Aktualni rektor Aleksa Bjeliš ranije nije htio davati ikakve komentare već je danas u 11 sati na Sveučilištu sazvao konferenciju za novinare na kojoj je, između ostaloga, razjasnio do kuda je Sveučilište stiglo u pripremi kapitalnih projekata svog prostornog razvoja i razvoja svoje istraživačke infrastrukture te zašto je Policijska uprava zagrebačka zahtjevala dostavu podataka od Rektorata.

Izdvojeni članak

Zagrebačko Sveučilište objavilo prve rezultate Natječaja za Erasmus +

Sporni su ugovor o djelu

Iz MUP-a su od Bjeliša zatražili dostavu svih
honorarnih ugovora sklopljenih sa zaposlenicima sveučilišnih službi u zadnje tri godine, njihovu evidenciju o prisutnosti na radu te obrazac kao potvrdu ukupnih primanja zaposlenika.

– Priznajem, ušli smo u angažman koji je trebalo regulirati drugačije. Predugo smo jednog zaposlenika držali na ugovoru o djelu i time smo prekršili zakon, no odmah smo podmirili kaznu od 30 tisuća kuna, izjavio je na konferenciji aktualni zagrebački rektor dodajući kako je možda baš to razlog zašto je MUP-ov sekretar zatražio navedenu dokumentaciju.

Izdvojeni članak

Bjeliš nakon medijskih napisa o rastrošnosti Sveučilišta otkrio na što i kako troše prihode

Moguća je blokada rada fakulteta

Kako je naveo Jutarnji list, Građevinskom i Kineziološkom fakultetu te Muzičkoj akademiji stiglo je drugostupanjsko rješenje o naplati poreza u iznosu oko 40 milijuna kuna.

– Krivca nema. Radili smo kako se i prije radilo, samo smo nastavili istu praksu, odgovorio je na upit tko je kriv za višemilijunski dug zagrebački rektor pred sami kraj svog mandata dodajući kako je situacija krajnje ozbiljna.

Nastavio je kako je došlo do najgore moguće solucije – naplate. Ovakav fnancijski udar, kako tvrdi Aleksa Bjeliš, ogroman je problem jer bi mogao rezultirati blokadom rada fakulteta.

Izdvojeni članak

Rektor Bjeliš: ‘Tragično je da ovakva nekompetencija dođe i zaustavi sve što su Sveučilište i resorna ministarstva započeli’

Dokumentacija i obrazloženje Sveučilišta upućeno javnosti

Bjeliš je pripremio i podugačko priopćenje za javnost u kojem je priložio materijal kojim želi hrvatskoj javnosti predočiti do kuda je Sveučilište u Zagrebu stiglo u pripremi kapitalnih projekata svog prostornog razvoja i razvoja svoje istraživačke infrastrukture.

Na ovom linku možete preuzeti cijelo priopćenje u kojem su potanko iznesen radovi oko dva velika kampusa, pisma upućena Ministarstvu financija, Samostalnom uredu za suzbijanje nepravilnosti i prijevara, kao i komentar novinarki Jutarnjeg lista na njene članke dosadašnje koji nije bio objavljen u tiskanom obliku.

‘Minstar Jovanović nije pokrenuo istragu na Sveučilištu’

Po pitanju utaje poreza na zagrebačkom Sveučilištu očitovalo se i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

– Državna revizija obavila je 2011. godine detaljno izvješće o poslovanju hrvatskih visokih učilišta u 2009. godini tijekom kojega su pronađene mnogobrojne nepravilnosti. Među ostalim, utvrđeno je da su fakulteti svojim zaposlenicima i vanjskim suradnicima isplaćivali milijunske autorske honorare za poslove koji se po zakonu ne mogu smatrati autorskim djelima, naveli su u svom priopćenju iz MZOS-a demantirajući novinske napise da je mnistar Željko Jovanović ‘zbog sukoba s rektorom Bjelišem’ pokrenuo istragu na Sveučilištu.

Ispod pročitajte očitovanje resornog Ministarstva u cijelosti.