Pretraga

Za krivotvorenje indeksa kazna i do tri godine zatvora

A- A+

Prepisivanje i varanje na ispitima na fakultetu ponekad može imati mnogo veće sankcije nego što su studenti uopće svjesni. Tako naprimjer krivotvorenje indeksa u smislu da se stavi fotografija neke druge osobe koja ide pisati ispit umjesto vas može završiti kaznom i do tri godine zatvora. Međutim, takva situacija nije uobičajena i do nje dolazi ukoliko netko podnese prijavu. Osim Kaznenog zakona, sastavnice imaju svoje pravilnike koje određuju stegovne odgovornosti studenata.

Mnogi učenici i studenti su u kriznim situacijama, kad shvate da neće stići položiti ispit koji im je jako bitan, posegnuli za nekim drugim radnjama koje uključuju varanje. Prepisivanje ili varanje sa šalabahterima obično se sankcionira tako da se poništi ispit i profesor izbaci učenika ili studenta iz učionice, odnosno predavaone. Sve to ovisi o pravilima, odnosno statutu same institucije u kojoj kandidat polaže ispit.

Do tri godine zatvora za krivotvorenje indeksa

Međutim, ukoliko na ispit na fakultetu pošaljete nekog drugog da piše umjesto vas, a pritom recimo nalijepite fotografiju te osobe u indeks i to iznad vašeg imena, radi se o kaznenom djelu.
Konkretno, riječ je o krivotvorenju isprave koje se opisuje u članku 278. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

 Tako stoji da svatko tko preinači pravu ispravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava može biti kažnjen kaznom zatvora do tri godine, naravno ukoliko dođe do kaznene prijave.
Ista kazna do tri godine zatvora, propisuje se i u situaciji kad netko obmane drugoga o sadržaju kakve isprave i ovaj stavi potpis na tu ispravu, držeći da se potpisuje pod kakvu drugu ispravu.

Što znači da ukoliko idete u referadu ili radite ikakve poslove s tuđim indeksom koji je krivotvoren na gore opisan način, možete završiti u zatvoru.

Osim Kaznenog zakona, sastavnice imaju svoje pravilnike 

Kad bi netko došao na ispit s namjerom da piše taj test umjesto druge osobe i kad bi ga s fakuleteta prijavili policiji jer je koristi tuđi indeks s naprimjer svojom zalijepljenom fotografijom, bio bi podložan navedenoj sankciji od moguće tri godine zatvora. 

Međutim doznali smo iz Policijske uprave zagrebačke da se na Sveučilištu u Zagrebu takva prijava nije već unazad nekoliko godina uopće podnijela te da nitko nije sjedio u zatvoru za krivotvorenje indeksa.

Svejedno, mnogi fakulteti tako imaju određene sankcije za prepisivanje ali i za navedenu situaciju varanja. Na primjeru Pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studentima ove sastavice će se izreći trajno isključenje s fakulteta ukoliko krivotvore indeks ili pak na fakultetu upotrebljavaju nedopuštena tehnička pomagala.

Izdvojeni članak

Za prepisivanje na maturi kaznit će se učenik, ali ne i profesor koji je to dopustio

Uskoro pravni okvir za suzbijanje korupcije

Osim navedenih načina na koji se može sankcionirati studentsko prepisivanje, Rektorati hrvatskih sveučilišta su počeli s provođenjem projekta po nazivom ‘Uspostava pravnog okvira za suzbijanje pojava diskriminacije i korupcije s ciljem unapređenja akademskog integriteta’.

 Konkretno, radi se o projektu koji će stvoriti pravni okvir za suzbijanje korupcije, seksualnog uznemiravanja, mobinga, plagiranja te sukoba interesa i sukoba obveza pri sveučilištima.
Javna rasprava oko pravilnika koji će biti donijeti još uvijek traje, a svi se svojim sugestijama i prijedlozima mogu uključiti i to na ovim poveznicama.