Pretraga

Zagrebačka Ekonomija uskoro postaje integrirani studij po modelu 0+5

A- A+

Studenti koji su upisivali Ekonomski fakultet u Zagrebu postajali su prvostupnicima nakon četiri godine preddiplomskog studija. Drugim riječima, na navedenom fakultetu provodio se model 4+1, no takva praksa neće se održati još dugo. Naime, zagrebačka Ekonomija u postupku je integriranja preddiplomskog i diplomskog studija po modelu 0+5 na akademskoj vertikali.

Foto: srednja.hr

U Hrvatskoj su na tržištu rada prvostupnici, odnosno oni koji nakon završenog preddiplomskog studija steknu naziv baccalaureus, velika nepoznanica. Drugim riječima naše tržište rada ih ne prepoznaje i zbog toga većina studenata stremi ka tome da nakon preddiplomskog završe i diplomski studij. No Ekonomski fakultet u Zagrebu je odlučio riješiti problem nezapošljavanja svojih prvostupnika integracijom preddiplomskog i diplomskog studija.

Izdvojeni članak

Studenti zagrebačke Ekonomije zbog preuranjenog biranja izbornih predmeta imaju problema s profesorima, što faks opovrgava


Na Učiteljskom fakultetu ustraju na modelu 0+5

Zagrebački Učiteljski fakultet već neko vrijeme ustraje na modelu 0+5. – Mi radimo po modelu 0+5 te smo na taj način izbjegli vještačku barijeru između preddiplomskog i diplomskog studija. Puno opravdanje drugih modela vidim samo po pitanju horizontalne pokretljivosti, jer je nakon stjecanja zvanja „prvostupnik“ olakšan prelazak i nastavak studija na drugom fakultetu, izjavio je dekan Ivan Prskalo.

Naime, na najvećem hrvatskom fakultetu provodi se model 4+1, odnosno studenti tek nakon četiri godine preddiplomskog studija stječu naziv baccalaureusa, a zatim upisuju diplomsku razinu koja traje jednu akademsku godinu. Ideja o integraciji i promjeni na model 0+5 seže još iz mandata bivšeg dekana Tonćija Lazibata, koji je trenutno prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu.

Odlučili smo provjeriti je li dolaskom novog vodstva na čelu s dekanom Lajošem Žagerom sve ostalo na ideji, je li procedura integriranja pokrenuta, ili pak već završila.

– U postupku je integriranje preddiplomskog i diplomskog studija po modelu 0+5 na akademskoj vertikali, odgovorila nam je Ivana Obad, suradnica za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dodajući kako još uvijek nije integriran studij.

No s obzirom na činjenicu da su prvostupnici diljem Europe tražena i prepoznata radna snaga i da zbog toga mladi iz napuštaju našu zemlju, neće nas začuditi ako sve više sastavnica hrvatskih sveučilišta krene koracima Ekonomije. Primjerice Učiteljski fakultet u Zagrebu kao i Pravni fakultet u Splitu već neko vrijeme upisuju studente po modelu 0+5 te na tržište ne izbacuju prvostupnike.