Pretraga

15. ZagrebDox počinje sljedeći tjedan: U fokusu su filmovi s tinejdžerima u glavnoj roli

A- A+

ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma, uskoro će proslaviti 15. rođendan. Jubilarno izdanje manifestacije održat će se od 24. veljače do 3. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema, gdje je na rasporedu više od 100 iznimnih dokumentaraca iz cijelog svijeta.

Program počinje u nedjelju (Foto: ZagrebDox/Facebook)

Okosnicu ovogodišnjeg ZagrebDoxa čini program Teen Dox, koji donosi pet filmova različite tematike u čijem su fokusu tinejdžeri. Prve ljubavi, bratsko (ne)slaganje, natjecateljski izazovi, propitkivanja pojma slobode te način odrastanja jedne buntovne palestinske tinedjžerice sve su teme s kojima će se gledati uskoro moći upoznati pred filmskim platnom.

Bogata međunarodna filmografija

Svoje će nove naslove predstaviti niz internacionalnih autora i autorica. Nanfu Wang, kineska redateljica s adresom u New Yorku, zagrebačkoj se publici prije dvije godine predstavila s filmom Vrabac huligan, koji se natjecao u međunarodnoj konkurenciji festivala. Sada se vraća s naslovom Ja sam druga ti (I Am Another You), u kojem na proputovanju Amerikom prati karizmatičnog Dylana, mladića koji je udobnost vlastitog doma i obiteljsku ljubav zamijenio životom na ulici. Fascinirana izborom koji prkosi društvenim normama, Wang istražuje pojam individualne slobode i njezine granice.

Danski redatelj Emil Næsby Hansen u filmu Nas dvoje (The Two of Us) donosi priču o prvoj tinejdžerskoj ljubavi, ali i prvom prekidu veze. Isabel i Skjold više nisu zaljubljeni, no zauvijek će jedan drugome biti prva ljubav. Nostalgično sjećanje na ljeto u Kopenhagenu, kada je njihova ljubav bila na vrhuncu, pomoći će im da shvate što su kao par, a što kao pojedinci.

Redateljski dvojac Cristina Costantini i Darren Foster filmom Sajam znanosti (Science Fair) propitkuju izazove pred kojima se nalazi devet mladih srednjoškolaca s različitih strana svijeta na Međunarodnom sajmu znanosti u Los Angelesu. Dokumentarac je višestruko nagrađivan, a uvodi nas u svijet ozbiljnog rivalstva i tinejdžerskih hormona.

Tinejdžeri od Palestine do SAD-a

Osebujan lik buntovne palestinske tinedjžerice koja se želi prijaviti u vojsku tema je filma Što Walaa želi (What Walaa Wants) nastao pod redateljskom palicom Kanađanke Christy Garland. Odrastajući u najvećem izbjegličkom kampu na Zapadnoj obali – uz Pojas Gaze i pod vojnim nadzorom Izraela, Walaa sanja o tome da postane policajka, nosi uniformu, izbjegava brak i zarađuje za život. Usprkos upozorenjima da „žene ne bi trebale biti u vojsci“ jer to sramoti njihovu obitelj, Walaa se prijavljuje i – prolazi selekciju.

Peter i Matthew dva su crnokosa brata koja odrastaju unutar američke obiteljske svakodnevice, a njihovu je priču predstavio mladi redatelj Benjamin Mullinkosson. Bratski odnos koji tek naizgled djeluje složno otvara priču o suočavanju s individualnim strahovima. Matthew ima iracionalan i ekstreman strah od pasa, dok je Peter opsjednut TV emisijom Survivor. Film Ma daj, ne budi p(ip)! (Don’t Be a Dick About It) prati simpatičnu braću u stalnoj svađi dok nastoje prevladati vlastite strahove te, iako prihvaćaju međusobne razlike i nedostatke, jednako im se tako izruguju.

Sve ostale informacije o 15. ZagrebDoxu možete pronaći ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap