Pretraga

(18+) Jedan dan smo malo day drinkali i isprobali popularne začine za gin tonic

Gin tonic popularno je alkoholno piće, posebice ljeti. Osvježava, ima dozu gorčine i nekako je baš taman. Barem autorici ovog teksta. Možda baš zato, za rođendan sam dobila nekoliko vrsta začina koji se stavljaju u gin tonic, pa sam ih jedan dan nakon ručka uz sunce i glazbu na svojem malom balkonu, odlučila sve isprobati. Ovaj tekst mogu čitati svi, ali neki će morati pričekati da napune 18 godina da isprobaju!

Borovica, zvjezdasti anis, hibiskus i ruža / Foto: Silvija Vuković

– Hm… Što ćemo sad sa svim tim začinima? Na rođendanu smo ih samo rendom ubacivali, a baš me zanima kakvog su okusa svaki za sebe?, rekla sam dečku dok sam spremala začine za gin tonic koje mi je poklonio.
– Pa ništa. Drugi put ćemo ih ponovno stavljati. I zamišljeno je tako da se miješaju, odgovorio je.
– A da ih sve probamo posebno? Jedan dan? Ionako je ostalo gina od rođendana, palo mi je napamet.
– Misliš da day drinkamo?, učinilo mi se kao da je postao zainteresiraniji.
– Ma da, al ono. Ne moramo se napiti. Probat ćemo po malo od svakoga, ne trebamo popiti cijelu čašu. A i ako se neki tebi svidi više, onda ću ja tebi dati svoju čašu i tako, već sam smišljala plan.

Piti ili ne piti: što nam je Epiktet poručio o alkoholu

I plan se dogodio. Taman je bio sunčan dan, nismo imali ništa pametnije za raditi nakon ručka i krenuli smo. Upalili smo glazbu i počeli kušanje gin tonica sa začinima.

Ne znamo kakva je borovnica, al borovica je super

Borovica je bila prva na redu. Znali smo da se gin radi od borovice, ja nisam bila sigurna koja je razlika između borovnice i borovice (nisam jedina, bilo je ljudi na rođendanu koji su postavljali to pitanje), ali nije bilo ni važno. Inače, saznala sam da je borovica u biti ono što znam pod “smrika”, a ta mala bobica je čak i ljekovita. Uglavnom, borovica nije borovnica. Dodala sam ih malo više u čašu, da bolje pusti okus jer ipak moramo znati procijeniti kakvo je. Očekivali smo da će pojačati okus gina jer se, kako sam već rekla, gin radi od borovice. To se i dogodilo – oboje smo izjavili da osjećamo pojačan okus gina (“ne alkohola, nego onog nečeg drugog, slatko-gorkog”). U svakom slučaju, borovica je kao začin dobila +. A ocjena od 1 do 5 nekih 4, čisto zato jer nije ništa izrazito posebno, ali je dobra.

Nakon prve čaše smo malo pričali i vrtili glazbu, kao, da ne krenemo sad piti jednu za drugom k’o ludi. Ja sam se domislila da bismo mogli uliti samo pola čaše gin tonica i staviti u čaše svako svoj začin, pa onda isprobati jedno od drugog.

Dečko mi je govorio da su mu za kardamom u trgovini rekli da nije baš za svakoga, pa sam ga ja hrabro ubacila u njegovu čašu, a sebe sam poslužila zvjezdastim anisom (da, i oko ovog naziva je na rođendanu bilo problema kad bi tko slučajno zatražio anus). Kardamom je ispao stvarno gorak, ali stvarno. Trebalo mu je nešto vremena da pusti, u biti, svim začinima treba nekih 5 do 10 minuta da potpuno puste okus, barem mi se tako čini. Kardamom nije prošao, ni kod mene ni kod njega. Jednostavno nam nije sjeo, ali to ne znači da nekom drugom ne bi bio najbolji začin za gin tonic na svijetu.

Zagrebački komičar pojasnio kako bi se alkoholna pića ponašala da su nam prijatelji

Što se anisa tiče, iako mi njegov izgled nije bio nešto privlačan, ispao je kao top začin. I meni i dečku. Gin tonicu je dodao okus mentola, nešto osvježavajuće i lagano. U tom trenutku je baš prijalo. Zato anisu ocjena 5.

Do javanskog papra izgubili osjet okusa

Jako me zanimalo kakvi su drugi začini pa sam brzo krenula dalje, ali smo naglasili da ćemo anis još jednom probati, za gušt. U sljedeću čašu sam si stavila hibiskus, njega sam već doduše probala i znala sam da je to magičan začin koji piću promijeni boju u ružičastu. Iako sam naišla na tekstove koji spominju da hibiskus dodaje slatku notu, nisam osjetila apsolutno nikakvu promjenu u okusu svojeg pića. Bilo je, doduše, puno ljepše, ovako, s hibiskusom i u novoj boji. Dodala sam u istu čašu i ružu jer mi je dečko već rekao da je ona samo ukras. Složila sam se s njim jer mi ni ruža nije promijenila okus pića. Naravno, dodatno ga je ukrasila, a ja sam se toliko uživila u isprobavanje i uživanje u trenutku da sam zaboravila sve fotografirati za Instagram, možete li to uopće zamisliti? Svi ti začini, gin, sunce, balkon… a ja nemam to zabilježeno na Instagramu. U svakom slučaju, i ruža i hibiskus dobili su ocjenu 4, super su, ali nemaju poseban okus.

Dok sam ja isprobavala hibiskus i ružu, dečku sam uvalila cimet. Inače nisam ljubitelj cimeta i znala sam da mi to neće biti neki hit. Cimet je pustio okus cimeta, što da vam kažem? Meni je to bilo odbojno, a dečku ok. Definitivno nije za ljeto, ali će sad u jesenskim i zimskim danima biti jedan od boljih začina za gin tonic. Možda ga onda čak i ja ubacim u koju čašu.

Za kraj su nam ostali javanski papar i korice limuna. Ok, korica limuna je bila prilično očita. I prilično dobra, ali možete slobodno narezati i krišku limuna i ubaciti je u gin tonic. Ili limete, meni još bolje. Što se japanskog papra tiče, nije nas se naročito dojmio. Ne da je bio loš, ali nismo bili sigurni koju notu je pustio. Možda nam se nepce već malo do tada bilo pokvarilo od pustih okusa. Limunu ocjena 4 (jeste primijetili do sad kako je meni sve nekako 4?), a papru – ne znam, nismo ga baš nešto doživjeli što definitivno nije dobro, ali eto nije ni loše. Možda -4?

Zaključak je da su začini puno više fora kad se s njima igraš i malo od svakog ubaciš u piće, ali anis definitvno prolazi i sam. Barem što se nas tiče, a ljubitelji cimeta sretno mogu dočekati jesen i sljedeći put ga ubaciti u ovo popularno piće.

U svakom slučaju, na kraju isprobavanja svih začina smo si natočili još svako po čašu gin tonica s anisom, a sunce je već polako bilo zašlo iza krovova kuća. Taman.

(18+) Jedan dan smo malo day drinkali i isprobali popularne začine za gin tonic
Share via
Copy link
Powered by Social Snap