Pretraga

3D naočale su prošlost: Izrađen ekran za najbolji doživljaj filmova

A- A+

Na bostonskom MIT-u izrađen je prototip ekrana ‘Cinema 3D’ pomoću kojega bi se u budućnosti filmovi u kinima mogli gledati bez 3D naočala. Funkcionira na temelju posebnog rasporeda leća i zrcala, a za razliku od prethodnih pokušaja izrade ovakvog ekrana, rezolucija filma je u potpunosti očuvana.

Screenshot: YouTube

Laboratorij za računalnu znanost i umjetnu inteligenciju pri bostonskom MIT-u izradio je ekran pomoću kojega se 3D filmovi mogu gledati bez 3D naočala. 3D efekt vidljiv je sa bilo kojeg sjedala kino dvorane, a prototip ekrana ‘Cinema 3D‘ koristi kompleksan raspored leća i zrcala kako bi se stvorila paralaksna barijera.

Izdvojeni članak

Pravi filmski spektakt: Tri minute sa 150 godina razvoja vizualnih efekata na ekranima

Znanstvenici su otkrili kako je ovaj ekran moguće koristiti samo u kinima, jer za razliku od gledanja filmova kod kuće, mogu predvidjeti gdje će se publika nalaziti: sjedala su na fiksnim lokacijama u dvorani, ljudi se nemaju tendenciju previše pomicati, mijenjati mjesto ili previše mijenjati kut gledanja tijekom filmske projekcije. 

Dosadašnji pokušaji izrade ovakvog ekrana išli su na štetu rezoluciji, no ne MIT-jev prototip ‘Cinema D’. On čuva prvobitnu rezoluciju i pruža kvalitetnu sliku svakom gledatelju.
Na žalost, prototip još uvijek nije spreman za plasman na tržište, jer je veličine bilježnice, ali njime je potvrđena funkcionalnost izuma.

3D naočale su prošlost: Izrađen ekran za najbolji doživljaj filmova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap