Pretraga

Na 4. Reviju studentskog filma u SC stižu mladi iz cijele regije: Ulaz je besplatan

A- A+

Četvrto izdanje Revije studentskog filma, koja će se od 2. do 4. svibnja održati u MM centru SC-a u Zagrebu, donosi bogat i šarolik program filmova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore te BiH. U tri festivalska dana prikazat će se 75 studentskih filmova, a osim producenata, nagradu će moći osvojiti i posjetitelji.

Film “Anja Ganja” na rasporedu je u subotu, a na IMDB-u ima ocjenu 8.7 (Foto: Revija studentskog filma)

Zagreb tako sljedeći tjedan postaje središte regionalnog studentskog filmskog stvaralaštva. U Akademskom programu za glavnu nagradu konkurira 38 ostvarenja nastalih u produkciji regionalnih filmskih ili umjetničkih akademija, dok će u Studentskom programu biti prikazano 36 filmova u konkurenciji te jedan film izvan konkurencije.

Provokativne teme iz perspektive mladih

„Žalit će tko Reviju prespava“ jedan je od filmskih naslova, ali i poruka organizatora ususret festivalu. Iako su stilski raznoliki i rodovski raznovrsni – studentskim filmovima je ipak nešto zajedničko. Kritički je to odnos prema tjelesnosti i seksualnosti te prema često surovoj stvarnosti ne samo studentskog života, već društva općenito.

Scena iz filma “Moljci” (Foto: Revija studentskog filma)

U zakučastim filmskim svjetovima autori i autorice vode nas u snovita područja, preispituju našu definiciju ljepote, humanosti te nas osvješćuju ne libeći se provokacija. Masturbacija. Nukleus obitelj. Memorija. Samoća. Siromaštvo. Ljubav. Humor. Zajedništvo. Samo su neke od tema koje tvore  uzbudljiv filmski odnos prema stvarnosti iz perspektive mladih autora.

Plakat za festival (Foto: Revija studentskog filma)

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a cjelokupan raspored filmova pogledajte ovdje.

Natjecanje za talentirane pisce i afterparty u kazalištu

Žiri u sastavu Nikica Gilić, Sara Hribar i Marina Uzelac dodijelit će nagradu Veliki lonac za najbolji akademski film, dok će žiri kojeg čine Iva Rosandić, Luka Galešić i Neven Dužanec dodijeliti nagradu Mali lonac za najbolji studentski film. Nakon dodjele nagrada slijedi afterparty u &TD-u.

U suradnji s Kinoklubom Zagreb u sklopu Revije održat će se i intenzivna radionica filmske kritike pod mentorstvom Višnje Vukašinović. Tekstovi polaznika/ica bit će objavljeni, a najbolji nagrađen godišnjom pretplatom na Hrvatski filmski ljetopis. Prijave za radionicu traju do 26. travnja.

Izdvojeni članak

[KAZALIŠTE I MLADI] Državna matura: Jučer, danas, sutra

Ovogodišnju Reviju studentskog filma organizira Grupa sedam u suradnji s Akademskim filmskim klubom i Studentskim centrom u Zagrebu. Program je financijski podržalo Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a Reviju podupiru craft pivovara Nova runda, Sršek – zdravljak sa srcem, Radenska, Masculan te sponzori nagrada izdavačke kuće Fraktura i Sandorf i glazbena knjižara Rockmark.

Više o Reviji možete saznati putem njihovog Facebook eventa.

 

Na 4. Reviju studentskog filma u SC stižu mladi iz cijele regije: Ulaz je besplatan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap