Pretraga

5 odličnih igranih filmova s profesorima kao protagonistima

A- A+

Donosimo vam listu od pet igranih filmova u kojima su protagonisti profesori. Ako niste gledali neke od njih, mi vam preporučujemo da to promijenite. Da bi vam pomogli u odabiru na što ćete prvo ‘bacit oko’, ispod opisa pojedinog filma nalaze se i traileri.

mentalfloss.com

Stand and deliver (7,4 na IMDB-u)

‘Stani i dostavi’ je drama temeljena na istinitoj priči učitelja matematike Jaimea Escalantea. Čim se zaposlio u srednjoj školi A. Garfield u istočnom Los Angelesu, Jaime je uveo novi nastavni program. Ubrzo shvaća potencijal svojih učenika, koji su za sve ostale propalice bez perspektive, te uvodi izvannastavne aktivnosti i ljetnu školu. Naravno, njegov čin naišao je na skepsu i cinizam među kolegama, ali gdje ima volje, ima i načina.

Mr. Holland’s Opus (7,3)

Glenn Holland je srednjoškolski profesor glazbenog te glazbenik kojemu je životni cilj napisati jednu vrhunsku skladbu koja će njegovo ime zapisati u povijesti.
Rukovodioci u njegovoj školi smatraju da glazbeni kao predmet ne bi trebao niti postojati, a Holland se trudi dokazati suprotno. Njegova ljubav prema glazbi je nemjerljiva, ponekad i jača od one prema svojoj obitelji. Ovdje sudbina upliće svoje prste. Naime, sin jedinac mu je gluh.

Good Will Hunting (8,3)

Odlična drama o domaru na bostonskom M.I.T.-u. Međutim, mladi Will je genije za matematiku, koji je imao užasno djetinjstvo. Njegovu nadarenost primjećuje Gerald Lambeau, profesor napredne matematike.

Nakon jednog nasilnog incidenta, Will dospijeva pod nadzor Lambeua te počinje odlaziti na psihološke terapije kod Seana Maguirea, veterana vijetnamskog rata čije su neortodoksne metode možda upravo ono što mladiću treba.

Half Nelson (7,3)

Dan Dunne je mladi srednjoškolski učitelj na njujorškom Brooklynu. Bijelac je, a većina njegovih učenika su crnci. Ipak, to ne znači da je omražen, naprotiv. Učenici ga obožavaju zbog njegovih neobičnih nastavnih metoda koje odbacuju standardni kurikulum.

Međutim, Dan ima i tamnu stranu. Ovisnik je o drogi te mu se privatni život raspada. Jednom ga prilikom Drey, njegova učenica, uhvati kako se napušava. Odluči ne reći nikome.

The Great Debaters (7,6)

Drama prema istinitim događajima. Radnja je smještena na rasistički američki jug 1930.-tih kada su rasizam i segregacija bili ogromni.

Na crnačkom Wiley Collegeu u Texasu predaje Malvin B. Tolson, borac za prava crnaca. On od svojih učenika sastavi debatni tim koji se ravnopravno suprotstavi bogatim bijelcima s Harvarda.

5 odličnih igranih filmova s profesorima kao protagonistima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap