Pretraga

Nakon poštanskih markica, Sveučilište dobilo i kovanice od 25 kuna: Evo kako možete do njih

A- A+

Sveučilište u Zagrebu ozbiljno se bacilo u promociju. Prije nekoliko dana, povodom 350. obljetnice našeg najstarijeg i najvećeg sveučilišta, izdana je poštanska markica, ali nije stalo na tome. Sveučilište je dobilo i svoju kovanicu od 25 kuna. Ako želite plaćati novcem Sveučilišta (mislimo: svojim novcem s motivom Sveučilišta, da nas ne bi krivo shvatili), javite se Hrvatskoj narodnoj banci.

Kovanica od 25 kuna povodom 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu | izvor: unizg.hr

I Hrvatska narodna banka pridružila se obilježavanju 350 godina Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon tramvaja i poštanske markice, Sveučilište je tako dobilo i svoj prigodni novac.

Izdvojeni članak

[FOTO] Jeste li se već provozali njime? Sveučilište u Zagrebu dobilo je svoj tramvaj

HNB je u ponedjeljak u opticaj pustio 20.000 prigodnih kovanica od 25 kuna. Napominjemo kako one vrijede kao i svake druge kovanice te se mogu koristiti bilo gdje.

– Unutar jezgre kovanog novca nalazi se djelomični prikaz službenog znaka Sveučilišta u Zagrebu, koji se sastoji od grafički stiliziranog prikaza ulaznog rizalita sa stubištem zgrade Sveučilišta (Rektorata i Pravnog fakulteta) te skulpture Ivana Meštrovića »Povijest Hrvata«, koja je pozicionirana ispred ulaza u zgradu Sveučilišta, stoji u opisu kovanica.

izvor: HNB

Na rubu kovanice ispisan je tekst »350. OBLJETNICA OSNIVANJA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU«. Na ‘donjoj’ strani prstena prikazan je službeni grb Grada Zagreba.

Izdvojeni članak

‘Tko ih ne bi koristio’: Ovako izgledaju poštanske markice Sveučilišta u Zagrebu

Kovanicu je izradio akademski kipar Damir Mataušić.

Kako je mala vjerojatnost da će vam netko kusur uzvratiti kovanicom Sveučilišta, možete ih ‘kupiti’ u poslovnici HNB-a na adresi Franje Račkog 5 u Zagrebu. A ako ih baš želite više, HNB narudžbe prima na mail: numizmatika@hnb.hr.

Cijena jedne kovanice od 25 kuna je, ne biste vjerovali, 25 kuna.

 

Nakon poštanskih markica, Sveučilište dobilo i kovanice od 25 kuna: Evo kako možete do njih
Share via
Copy link
Powered by Social Snap